Telemark

Telemark fylke strekker seg fra kysten i Grenland, og oppover høyfjellet. De fleste bor i sør, langs kysten.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Telemark

Mens befolkningen på 177 000 er konsentrert mot sør, i et ganske stort antall byer, finner vi store områder i nord som er utmerket for fjellturer og andre opplevelser. For mange kan det være like viktig å oppsøke skjærgården og de kystnære områdene, for det blir som et lite stykke Sørlandet langs kysten. Industriell aktivitet har lenge satt sitt preg på Grenlandsområdet, men det er likevel innlandsbyene Rjukan og Notodden som er innskrevet på verdensarvlisten som representanter for norske industribyer.

Det indre av Telemark er kjent for sine tradisjoner. Det var således ikke uten grunn at Ivar Aasen tilbrakte mye tid her, den gang han ville søke opp det rotnorske språket. Han ønsket jo å lage et alternativt skriftmål til den danske arven som ellers kjennetegnet skriverier i Norge. I vår tid er beltestakken fra Telemark blitt en av de mest populære bunadene, enten bæreren er herfra eller ei. Dessuten har fylket svært mange eldre bygninger å vise fram.

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i fylket. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. I sum får du her inspirasjon til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Telemark har å by på.

I de indre strøk kan det hende at de fremdeles sier, som Tarjei Vesaas:

 

I Telemark seier me: Blir du vinteren over?

Kommuner i Telemark

  • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 47% 47%

Fylket har 17 kommuner, og Sandalsand har omtale fra 8 av dem. Klikk på et kommunenavn under for å gå til artiklene fra kommunen. Disse er merket med grønt i fylkeskartet. De oransje er uten bilder eller særlig omtale i artikler.

Bamble | Drangedal | Fyresdal | Hjartdal | Kragerø | Kviteseid | Midt-Telemark | Nissedal | Nome | Notodden | Porsgrunn | Seljord | Siljan | Skien | Tinn | Tokke | Vinje

Kartet viser altså kommuneinndelingen i Telemark. Originalkartet er fra Wikimedia Commons (fri lisens).

Følgende 8 tettsteder har bystatus: Brevik, Kragerø, Langesund, Notodden, Porsgrunn, Rjukan, Skien, og Stathelle.

Kommuneinndelingen i Telemark

Bilder fra Telemark

Minst så mange bilder er gjort tilgjengelige her på nettsiden. Du finner dem i en egen artikkel, kommune for kommune. Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under, for å gå dit. (Bilder under er fra taket på Eidsborg stavkirke.)

Artikler fra Telemark

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Telemark. Lenger ned på siden finner du nesten alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Stedsopplevelser i Telemark

I kartet under finner du turer og stedsopplevelser fra Telemark. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder vel og merke kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor viser også andre artikler.

Som en våt morgen med dyr som skriker og drypper,
Og det er skorpe på leverposteien,
Og skorpe både på det ene og det andre.
Sånn er livet. – Og sånn er det å være i båt også –
Særlig om morgenen – noen ganger. –
Men noen andre ganger – eller for å si det på en annen måte –
Noen ganger – i båt om morgenen – og i livet også – forsåvidt –
Noen ganger er det all right
(Odd Børretzen)

Fasaden på Hotel Dalen i indre enden av Bandakvannet, i Tokke kommune.

p

Fakta om Telemark

Innbyggere

Km2

Telemark fylkesvåpen

Illustrasjonen viser fylkesvåpenet i Telemark. Det viser en oppvoksende svart bondestridsøks mot en gull bakgrunn, og symboliserer vern og verdighet. 

Fylkeshovedstaden er Skien (fylkeskommune), mens statsforvalteren er felles med Vestfold og sitter i Tønsberg.

Utdrag av omtalen i Store norske leksikon

(Lenker er til Sandalsands artikler)

 

Kultur

Fylket har rike folkelige kulturtradisjoner innenfor musikk, fortellekunst, rosemaling og treskurd og tekstiler. Ved det omfattende innsamlingsarbeidet av tradisjonsstoff som fant sted fra 1840-årene av, viste bygdene i Vest-Telemark seg å være et kjerneområde for slåttemusikk, eventyr og middelalderballader. Store samlinger finnes etter Ludvig Lindeman, M.B.Landstad, Olea Crøger, Moltke Moe og Rikard Berge. Særlig innenfor folkemusikk, kveding og folkekunst lever tradisjonene fortsatt med styrke, og er i tillegg brakt opp på et akademisk nivå med studier av folkemusikk, tradisjonskunst og søm ved Universitetet i Sørøst-Norges campus Rauland.

Norsk Hydros etablering av elektrokjemisk industri på Rjukan og Notodden tidlig i forrige århundre har etterlatt et unikt industrihistorisk miljø i Øvre Telemark. I 2015 ble Rjukan-Notodden industriarv innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. Norsk industriarbeidermuseum holder til på Vemork kraftstasjon på Rjukan. Museet driver Rjukanbanen som museumsjernbane.

Telemark Museum omfatter Porselensmuseet, Henrik Ibsens og Theodor Kittelsens barndomshjem og de herskapelige boligene til 1814-minister Niels Aall: Ulefos Hovedgaard og Søndre Brekke i Brekkeparken. Telemark museum har hovedbase i Skien, hvor det blant annet har et stort friluftsmuseum. Vest-Telemark Museum ved Eidsborg stavkyrkje i Tokke har fine samlinger av folkekunst fra Telemark. 

 

Turisme

Viktige turistmål finnes så vel i høyfjellet som ved kysten. I en spesiell stilling står den livlige sommertrafikken på de kanaliserte vassdragene som fører fra Skiensfjorden helt til Dalen ved vestenden av Bandak.

Viktige turistmål i fjellet er de sørøstre delene av Hardangervidda, Lifjell og Blefjell. På Rjukan fører Krossobanen til Gvepseborg med praktfull utsikt til Gausta; på Vemork finnes Norsk Industriarbeidermuseum. Bø Sommarland er Skandinavias største vannpark.

Telemark har to stavkirker, Heddal og Eidsborg. Heddal stavkirke er Norges største. Middelalderkirker i stein finnes en rekke steder i fylket, blant annet Gjerpen, Kviteseid og Bø gamle kirker, i Seljord og i Sauherad og Nes.

Morgedal markedsføres som «skisportens vugge». Byene langs kysten, blant annet Kragerø og skjærgården utenfor har stor trafikk i sommermånedene. 

(Lenker er til Sandalsands artikler)

Kilde 1: Selland, Svein-Gunnar & Lundbo, Sten. (2019, 23. september). Telemark. I Store norske leksikon. Hentet 22. november 2019 fra «https://snl.no/Telemark»  Lisens: Fri gjenbrukKilde 2: Mæhlum, Lars. (2019, 24. september). Vestfold og Telemark. I Store norske leksikon. Hentet 22. november 2019 fra «https://snl.no/Vestfold_og_Telemark»   Lisens: Fri gjenbruk

Bakgrunnsbildet er av den gamle kraftstasjonen på Vemork, nå et verdensarvsted.

Ønskemål

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra en god del av Telemarks severdigheter.

Her følger en veldig summarisk oversikt over severdigheter Sandalsand har blinket ut for framtidige besøk til fylket. Der er langt flere, så listen vil bli utvidet. Flere byer er blant annet nevnt, og inni dem finnes det alltid mange opplevelser knyttet til byvandringer, museer, etc. 

  1. Gaustatoppen
  2. Notodden og Rjukan verdensarvsteder
  3. Byene langs kysten: Kragerø, Skien, Porsgrunn
  4. Skienskanalen

Bildet er fra Bø Sommarland

Telemark - Bø - Sommarland

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser