Vestfold og Telemark

Vestfold og Telemark fylke strekker seg fra Oslofjorden langs kysten til Grenland, og oppover høyfjellet. De fleste bor i sør, langs kysten.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Vestfold og Telemark

Mens befolkningen på 420 000 er konsentrert mot sør, finner vi store områder i nord som er utmerket for fjellturer og andre opplevelser. Fylket har et stort antall mellomstore byer. Det tidligere Vestfold er juniorpartner i det fusjonerte fylket i form av areal, men var klart større i folketall enn Telemark. 

De fleste er kjent med at det går mot oppløsning av dette fylket. Det skjer ikke før 1.1.2024, og denne siden holdes uendret inntil videre. Merk at det foreløpig er usikkert om det fra samme dato skjer endringer av kommuners tilhørighet, eller om de gamle fylkesgrensene kun reetableres.

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i fylket. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. I sum får du her inspirasjon til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Vestfold og Telemark har å by på.

I de indre strøk kan det hende at de fremdeles sier, som Tarjei Vesaas:

 

I Telemark seier me: Blir du vinteren over?

Kommuner i Vestfold og Telemark

Klikk på et kommunenavn for å gå til Sandalsands artikler fra kommunen. Disse er merket med grønt i fylkeskartet. De oransje er uten bilder eller særlig omtale i artikler. Det gjelder (fra vest mot øst):

Fyresdal | Nissedal | Kviteseid | Seljord | Hjartdal | Drangedal | Nome | Bamble | Siljan | Larvik | Sandefjord | Holmestrand | Færder.

Sandalsand har nok vært innom og gjennom alle, sågar overnattet i noen av de oransje. Men det er lenge siden, eller uten særlig bilder, eller andre faste inntrykk. Så da holdes de oransje for å friste til nye besøk.

  • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 44% 44%
Kommuneinndelingen i Vestfold og Telemark
Kommuneinndelingen i Vestfold og Telemark. Originalkartet er fra Wikimedia Commons (fri lisens).

I alt har Vestfold og Telemark 23 kommuner. Klikk på kartet for å se det i større versjon.

Følgende 15 tettsteder har bystatus: Brevik, Holmestrand, Horten, Kragerø, Langesund, Larvik, Notodden, Porsgrunn, Rjukan, Sandefjord, Skien, Stathelle, Stavern, Tønsberg og Åsgårdstrand.

Fotoalbum fra Vestfold og Telemark

Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under, for å gå til innlegget med fotografier fra kommuner i Vestfold og Telemark. (Bilder under er fra Åsgårdstrand.)

Oppslag fra Vestfold og Telemark

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Vestfold og Telemark. Lenger ned på siden finner du alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Vestfold og Telemark på kartet

I kartet under finner du turer og stedsopplevelser kun fra Vestfold og Telemark. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder vel og merke kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor viser også andre artikler.

Som en våt morgen med dyr som skriker og drypper,
Og det er skorpe på leverposteien,
Og skorpe både på det ene og det andre.
Sånn er livet. – Og sånn er det å være i båt også –
Særlig om morgenen – noen ganger. –
Men noen andre ganger – eller for å si det på en annen måte –
Noen ganger – i båt om morgenen – og i livet også – forsåvidt –
Noen ganger er det all right
(Odd Børretzen)

Fasaden på Hotel Dalen i indre enden av Bandakvannet, i Tokke kommune.

Fakta om Vestfold og Telemark

  • Fylkeshovedstad: Skien (fylkeskommune) og Tønsberg (statsforvalteren)
  • Landareal: 15 925 km²
  • Befolkning: 424 832

Illustrasjonen viser fylkesvåpenet i Vestfold og Telemark. Fylkesvåpenet viser «i rødt to opprett gull akantus-slynger over en gull framstevn av knarr». Våpenet kombinerer Vestfolds tre vikingskipsfunn (her er det Klåstadskipet) med Telemarks rosemaling og treskurd.

Vestfold og Telemark fylkesvåpen

Utdrag av omtalen i Store norske leksikon

(Lenker er til Sandalsands artikler)

Fylket grenser i øst og nord til Viken, i vest til Vestland, Rogaland og Agder, i sør til Skagerrak. Vestfold og Telemark er Østlandets sørligste fylke. Fylkeskommunens hovedsete er Skien, mens fylkesmannen har hovedsete i Tønsberg.

Vestfold og Telemark omfatter landet vest for Oslofjorden, Skagerrakkysten til mellom Kragerø og Risør, Lågendalen, Skiensvassdraget, øvre del av Arendalsvassdraget og sørligste del av Hardangervidda.

Kystkommunene har en meget tett bosetting med over 50 innbyggere per kvadratkilometer, med de største befolkningskonsentrasjonene omkring byene Horten, Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Skien/Porsgrunn. I innlandet finner en den tetteste bosetningen i øst, mens kommunene i Vest-Telemark har store folketomme utmarksområder og en befolkningstetthet mellom 1 og 4 innbyggere per kvadratkilometer. Gjennomsnitt for fylket er 25 innbyggere per kvadratkilometer, mot landets 15.

I tillegg til den faste bosettingen har Vestfold og Telemark et stort antall fritidsboliger – i alt 44 600 hytter ved sjøen og i fjellet. Særlig tett bebygd med fritidsboliger er kysten sørover fra Færder.

 

Kultur

Fylket har rike folkelige kulturtradisjoner innenfor musikk, fortellekunst, rosemaling og treskurd og tekstiler. Ved det omfattende innsamlingsarbeidet av tradisjonsstoff som fant sted fra 1840-årene av, viste bygdene i Vest-Telemark seg å være et kjerneområde for slåttemusikk, eventyr og middelalderballader. Store samlinger finnes etter Ludvig Lindeman, M.B.Landstad, Olea Crøger, Moltke Moe og Rikard Berge. Særlig innenfor folkemusikk, kveding og folkekunst lever tradisjonene fortsatt med styrke, og er i tillegg brakt opp på et akademisk nivå med studier av folkemusikk, tradisjonskunst og søm ved Universitetet i Sørøst-Norges campus Rauland.

Norsk Hydros etablering av elektrokjemisk industri på Rjukan og Notodden tidlig i forrige århundre har etterlatt et unikt industrihistorisk miljø i Øvre Telemark. I 2015 ble Rjukan-Notodden industriarv innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. Norsk industriarbeidermuseum holder til på Vemork kraftstasjon på Rjukan. Museet driver Rjukanbanen som museumsjernbane. Andre industrihistoriske samlinger finnes ved Eidsfos Verk og Aluminiummuseet i Holmestrand og ved Larvik museum.

Fylkets sjøfartstradisjoner ivaretas blant annet av Marinemuseet i Horten, Fredriksvern verft i Stavern og Hvalfangstmuseet i Sandefjord. Telemark museum omfatter i alt fem museer, blant dem Henrik Ibsen Museum på dikterens barndomshjem Venstøp. Telemark museum har hovedbase i Skien, hvor det blant annet har et stort friluftsmuseum. Fylkets viktigste kunstmuseum er Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg. Vest-Telemark Museum ved Eidsborg stavkyrkje i Tokke har fine samlinger av folkekunst fra Telemark. Preus museumKarljohansvern i Horten er nasjonalt museum for fotokunst.

Kilde: Mæhlum, Lars. (2019, 24. september). Vestfold og Telemark. I Store norske leksikon. Hentet 22. november 2019 fra «https://snl.no/Vestfold_og_Telemark»   Lisens: Fri gjenbruk

Teksten fortsetter under bildet fra Vemork.

Bakgrunnsbildet er av den gamle kraftstasjonen på Vemork, nå et verdensarvsted.

Turisme (hentet fra SNLs omtale av Vestfold, 2019)

Vestfold har hovedsakelig sommerturisme. Mye av trafikken går til kystkommunene langs Oslofjorden, som har høye konsentrasjoner av hytter og ferieanlegg.

Blant Vestfolds mange turistattraksjoner foruten kysten og skjærgården utenfor kan nevnes Borrehaugene, Nord-Europas største gravhaugfelt fra vikingtiden, de godt bevarte bygningsmiljøene i Åsgårdstrand og marinebyene Horten med Karljohansvern og Stavern med Fredriksvern, rullesteinsrøysene på Mølen, ruinene av Tunsberghus på Slottsfjellet i Tønsberg og Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Kilde: Lundbo, Sten. (2019, 23. september). Vestfold. I Store norske leksikon. Hentet 22. november 2019 fra «https://snl.no/Vestfold»  Lisens: Fri gjenbruk

 

Turisme og kultur (hentet fra SNLs omtale av Telemark, 2019)

Viktige turistmål finnes så vel i høyfjellet som ved kysten. I en spesiell stilling står den livlige sommertrafikken på de kanaliserte vassdragene som fører fra Skiensfjorden helt til Dalen ved vestenden av Bandak.

Viktige turistmål i fjellet er de sørøstre delene av Hardangervidda, Lifjell og Blefjell. På Rjukan fører Krossobanen til Gvepseborg med praktfull utsikt til Gausta; på Vemork finnes Norsk Industriarbeidermuseum. Bø Sommarland er Skandinavias største vannpark.

Telemark har to stavkirker, Heddal og Eidsborg. Heddal stavkirke er Norges største. Middelalderkirker i stein finnes en rekke steder i fylket, blant annet Gjerpen, Kviteseid og Bø gamle kirker, i Seljord og i Sauherad og Nes.

Morgedal markedsføres som «skisportens vugge». Byene langs kysten, blant annet Kragerø og skjærgården utenfor har stor trafikk i sommermånedene. I juli 2015 ble Rjukan-Notodden industriarv oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Telemark Museum omfatter Porselensmuseet, Henrik Ibsens og Theodor Kittelsens barndomshjem og de herskapelige boligene til 1814-minister Niels Aall: Ulefos Hovedgaard og Søndre Brekke i Brekkeparken. Telemark Museum har avdelinger i fem kommuner, og spennet er like stort tematisk som geografisk. Museene finnes i midtre og nedre del av fylket: på Ulefoss i Nome, i Skien, i Porsgrunn/Brevik i, Langesund i Bamble og i Kragerø.

(Lenker er til Sandalsands artikler)

Kilde: Selland, Svein-Gunnar & Lundbo, Sten. (2019, 23. september). Telemark. I Store norske leksikon. Hentet 22. november 2019 fra «https://snl.no/Telemark»  Lisens: Fri gjenbruk

Bildet er detalj av takspon på Eidsborg stavkirke.

Ønskelisten

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra en god del av Vestfold og Telemarks severdigheter.

Her følger en veldig summarisk oversikt over severdigheter Sandalsand har blinket ut for framtidige besøk til fylket. Der er langt flere, så listen vil bli utvidet. Flere byer er blant annet nevnt, og inni dem finnes det alltid mange opplevelser knyttet til byvandringer, museer, etc. 

  • Gaustatoppen
  • Notodden og Rjukan verdensarvsteder
  • Byene langs kysten: Kragerø, Skien, Porsgrunn, Larvik, Sandefjord
  • Skienskanalen
  • Verdens Ende

Bildet er fra det gamle marineverftet i Horten

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Pin It on Pinterest

Share This