Reiser og turopplevelser i Coronaens tid

Sist endret 08.05.2024 | Publisert 23.03.2020Kultur, Publisering, Reiseliv, Rogaland |

Anslått lesetid:

Brakkesyke, hjemmekontor, hjemmeskole, skilsmisser, permitteringer, konkurser, nye arbeidsmetoder. Ja, Covid-19 eller Coronaviruset, har på temmelig kort tid snudd opp ned på samfunnet slik vi kjenner det. Hva skal vi nå finne på, og hvor lenge vil dette vare?

Vi leser om søringkarantene, bøter for uvettig oppførsel, krangel om antall joggere langs Akerselva, utskjelling av hyttefolk. Men også om oppsving av den norske dugnadsånden, folk har igjen begynt å hilse på hverandre langs turveiene (på betryggende avstand), og ikke minst betydningen av de grunnleggende norske verdiene tillit og samhold. 

Hva kan dette bety for oss hjemmeværende, hva skal vi finne på? Her er noen innspill. 

Dette innlegget ble skrevet og publisert i slutten av mars 2020, ganske tidlig i Coronaens tid.

 

Gå på tur

Det er ingen som hindrer deg fra å legge ut på tur, så lenge du ikke innkvarterer deg unødig i turistforeningshytter eller egen hytte. Her på siden vil du finne en lang rekke fotturer fra land og strand over, men aller mest fra Rogaland. Heldige deg som bor her. 

 

I kartet under finner du fotturer, motoriserte turer, stedsopplevelser og videoer kun fra Rogaland. Noen av stedene er museer og slikt som er stengt i koronatiden, men klikk uansett inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre i Coronaens tid. Den som vil finne tilsvarende og enda mer fra hele landet, bør oppsøke Norgeskartet på Reisemål

 

 

Heldigvis har Sandalsand spesielt mange artikler fra byvandringer rundt om i landet, og da i særdeleshet på jakt etter skulpturer i det offentlige rom. Hva kan passe bedre i Coronaens tid?

 

Corona på museum

Ikke fortvil. En gang kommer Corona på museum

 

Gå på museum

Ja, de er stengt alle sammen. I alle fall de som har anledning til å stenge og ikke ligger veldig åpent til. Men, og dette er et stort men, det finnes et museum som ikke stenger, og det er DigitaltMuseum. Der kan vi på skjerm se 2,5 millioner fotografier og gjenstander fra museer landet over, selv i Coronaens tid. 

Videre finner vi internasjonalt en lang rekke betydningsfulle museumsinstitusjoner som tilbyr innblikk i sine rike samlinger. Sandalsands artikkel på engelsk viser noe av det, men gå gjerne til Google sitt prosjekt som heter Google Arts and Culture for enda mer. Se også anbefalingene hos NRK og Matador om kjente museer med gode, digitale løsninger.

 

Hva med poesi?

Ja, gjerne bøker også. Selv har jeg tidligere slått et slag for poesi om togreiser. Du vil finne en artikkel med eksempler på Sandalsand Norge, men også en på søstersiden Sandalsand Global (på engelsk).

 

Se reisefilmer

Det er ikke så veldig mye norsk å finne på dette området, i alle fall ikke som jeg har funnet. Derimot utarbeidet jeg en gang den ypperste listen over internasjonalt anerkjente spillefilmer om reiser i tid og rom. Den står seg godt, og jeg anbefaler de 40 spillefilmene som er listet opp i denne artikkelen. 

 

Dersom du vil vite mer om hver av de 40 filmene, og se trailere, da må du bla gjennom de følgende fire basisartiklene. For å faktisk se filmene må du derimot oppsøke andre kilder. Eksempler er Netflix, HBO, YouTube, Dplay, Sumo, Get, Altibox, SF Anytime og så videre.

 

Hør reisemusikk

Her følger en spilleliste på Spotify med både norsk og internasjonalt tilsnitt. Litt mye amerikansk kanskje. Alle låter omhandler det å reise, og det er litt som kriteriene i de utvalgte filmene ovenfor. Ellers i disse tider vil du finne flere spillelister som går på det å se lyset i enden av Koronatunnelen, som denne


 

Gjør noe aktivt for å opprettholde turistnæringen

Verden er full av reiseopplevelser, også i Norge. Det sies at om lag en av ti jobber verden over, er involvert i denne næringen på et eller annet vis. Jeg kom over noen råd til hvordan vi kan bidra til opprettholdelse av den, eller i det minste å døyve de direkte og indirekte virkningene av pandemien. Jeg lot meg inspirere og tar med noen her.

  1. Fortsett å kjøpe mat fra restauranter som tilbyr takeaway eller bringer deg mat hjem
  2. Handle online hos lokale bedrifter
  3. Kjøp gavekort til senere bruk, det være seg fra reisebyråer, til hoteller og flyselskaper
  4. Fortsett å lese dine favorittblogger/reisesider – det gir annonseinntekter for oss
  5. Kjøp en ebok eller guidebok, også i Coronaens tid
  6. Doner penger til organisasjoner som du bryr deg om, gjerne til de som har prosjekter som virkelig trenger pengene nå.
  7. Legg inn vurderinger av steder du har vært (reisemål, hoteller, restauranter etc) 
  8. Utsett, ikke avbestill dine reiser.

 

Drøm videre

Der kommer en tid da viruset ikke tar all oppmerksomhet, der verden går videre, vaner gjenopptas, og vi igjen kan skue inn i en strålende framtid. Men ikke i år, i hvert fall ikke på mange måneder ennå.

Slik ser det ut nå, i andre halvdel av mars 2020: Jeg har utsatt min påskeferie i Hellas til begynnelsen av juni. Den går nok i vasken. En vennetur til Hardanger i mai vil antakelig lide samme skjebne. Min årlige sommerferie i et eller annet «Langtvekkistan» ble aldri planlagt i detalj og vil sikkert gå fløyten i år. Da kan det være godt å ha en «bucket list» å drømme ut i fra.

 

La oss bli kvitt dette viruset!