Ringebu stavkirke

Sist endret 17.02.2022 | Publisert 27.12.2021Innlandet, Religion |

Anslått lesetid:

Ringebu stavkirke er en av våre største og mektigste stavkirker. Med sitt røde spir ligger den markant til i hellingen over Gudbrandsdalslågen.

Den eldste historien

Ringebu stavkirke dateres ofte til begynnelsen av 1200-tallet. Myntfunn fra arkeologiske undersøkelser under kirken gjør at den gjerne mer presist dateres til 1220. Stavkonstruksjon er det bare skipet som har, for resten ble påbygd på 1600-tallet, og ga kirken det monumentale uttrykket vi i dag kan glede oss over.

Av de opprinnelige bygningsdelene finner vi grunnstokkene i skipet, stavene og midtrommet, samt omgangsveggene mot nord, vest og sør. Middelalderkirken hadde to portaler. Den mot vest har beholdt sine originale vanger dekorert med dyrefigurer. En rest av sørportalen er skjult under veggkledningen.

Foruten døpefonten finner vi innvendig to krusifiks fra første halvdel av 1300-tallet, og en utskåret og malt skulptur av St. Laurensius fra midten av 1200-talet.

Ombygginger på 1600-tallet og senere restaureringer

På 1630-tallet ble kirken ombygd av byggmester Werner Olsen, samme mann som stod bak ombyggingen av Lom stavkirke og Vågå kirke på den tiden. Gjennom ombyggingen utvidet man kirken mot øst med nye tverrskip, nytt kor og sakristi. Dermed fikk kirken den korskirkeformen den har i dag. Kirken fikk dessuten både tårn og spir, begge med den karakteristiske rødfargen. Olsen og hans folk tok bort svalgangen rundt utsiden og en apsis i enden, og senket himlingen på innsiden.

Kirken har 18 staver. Disse er avstivet med andreaskors og tenger. Dekoren i kirkerommet er fra slutten av 1600-tallet og inn på 1700-tallet. Altertavlen fra 1680-tallet går for å være et av de tidligste eksemplene på akantus bladdekor i Gudbrandsdalen. Utskjæringer på preikestolen og monogrammet til Fredrik IV over korskillet antas å være fra ca. 1700.

Kirken ble restaurert på begynnelsen av 1900-tallet. Da fjernet de himlingen på skipet og restaurerte 1700-tallets veggdekor. Nye runder med undersøkelser og restaureringer kom på begynnelsen av både 1980- og 2000-tallet.

Bilder fra stavkirken

Da gjenstår å vise noen bilder fra Ringebu stavkirke, utenfor og inni. Et av bildene viser prestegården like bortenfor.

Finn fram til Ringebu stavkirke

Kartet viser plasseringen av Ringebu stavkirke, litt sør for kommunesenteret. Zoom inn og ut. Parkering finner man greit rett ved kirken. Det er E6 som passerer like nede i bakkene og Fv379 i skråningen bak kirken.

Les mer

Stavkirken er åpen for betalende besøkende i sommersesongen, daglig fra 10-15.

Den som vil lese seg opp på Ringebu stavkirke, bør sjekke disse lenkene: Kirkesøk, Kulturminnesøk, Norske kirker, Stave Church, Stavkirke.info, Wikipedia og Kunsthistorie. Fra Riksantikvarens bevaringsprogram for stavkirkene foreligger det en rapport som dokumenterer tilstand og bevaringstiltak. På Nasjonalbiblioteket finner vi en skannet versjon av Veileder for besøkende, utgitt av menighetsrådet.

Sandalsand har flere artikler å by på:

  • I hovedoppslaget om Religion finnes omtaler av de fleste norske stavkirkene og mange steinkirker fra middelalderen
  • En introduksjon ligger i artikkelen om Stavkirkene i Norge
  • Slå opp alle artikler fra Ringebu kommune og Innlandet fylke