Rundt omkring i Honningsvåg

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 15.02.2021Finnmark, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Med sine 2 400 innbyggere er Honningsvåg egentlig for liten til å kalle seg by, men bystatus har den like fullt. Det vedtok kommunestyret i 1996, lovlig også. Dermed er det Honningsvåg som er landets nordligste by, og ikke Hammerfest.

Bakgrunn

Honningsvåg er senteret i Nordkapp kommune, og huser majoriteten av kommunens befolkning. Det er en viktig fiskerihavn og havna strutter av små og store fiskebåter. Videre er byen blitt stor på Nordkapp-turisme, med et høyt antall cruiseanløp, daglige Hurtigruteanløp, og mange som kommer i egen kjøredoning nordover på E69.

På grunn av sentrumsfunksjonen og den utadrettede virksomheten, framstår handelssenteret som både mer aktivt og større enn man kanskje kunne forvente. Her finner man det meste, inklusive flere spise- og overnattingsmuligheter. Det skal godt gjøres å ha besøkt Honningsvåg uten å ha spist trollkrabbe.

Opplevelser

Sentrum i Honningsvåg ligger vendt mot sørvest mellom sjøen og høye fjell bakenfor. Det strekker seg ut på sidene med to satellitter, der det tidligere fiskeværet Storbukt ligger med havneaktivitet og bebyggelse inn mot E69 i nordvest, og Nordvågen tilsvarende i øst.

Det gir en god opplevelse å bare vandre langs havnepromenaden. Akkurat denne urbane fotturen er ikke spesielt lang, men det går an å gå opp stien til utsiktspunktet som er anlagt i høyden over byen.

Nordkappmuseet ligger i ene enden av havnepromenaden. Museet er lokalmuseum for kommunen, men tar også mål av seg til å vise fram kystkultur og fiskeri i Finnmark. Til vår skuffelse var det stengt under vårt besøk, og hadde ingen informasjon om når det var åpent.

I andre enden ligger kirken fra 1885. Den stod igjen etter at tyskerne brente ned all annen bebyggelse seint i 1944, slik de gjorde i mesteparten av Finnmark og Nord-Troms. Nærmere 100 ivrige Honningsvåginger valgte å flytte hjem allerede sommeren 1945. Da bodde de inne i kirken og en baker drev også et bakeri der.

Dette betyr at bebyggelsen er fra gjenreisningen etter krigen, og den bærer preg av det. En del nyere bygg er tydeligvis kommet til, og det gjør godt for helhetsinntrykket. Et stort pluss skal kommunen ha for å ha satset på skulpturell utsmykning i det offentlige rom.

Vi sov utmerket, og spiste enda bedre, på gode gamle Havly, nå Arctic Hotel, midt i sentrum. Det var sommeren 2020 nylig oppusset. Restaurantområdet var ualminnelig stilig og betjeningen meget vennlig.

Bildegalleri

Her er noen bilder fra en liten vandring rundt om i Honningsvåg.

Finn fram

Honningsvåg ligger ved E69. Det er en helårsvei som fortsetter helt til Nordkapp-platået, ca. 34 km lengre mot nord. Jobb litt i kartet under, så får du et inntrykk av hvordan byen ligger klemt mellom høye fjell og fjorden utenfor.

Les mer

Les mer om Honningsvåg og andre attraksjoner i Nordkapp på Visit Nordkapp. Sjekk også ut siden til Nordkappmuseet. Den som googler vil fort finne aktører som byr seg fram på turistmarkedet, med både bespisning, overnatting, og aktiviteter på land og til sjøs.

Sandalsand har flere artikler fra: