Rustkammeret viser hærens historie i Trøndelag fram til vår tid, og hjemmestyrkenes aktivitet under andre verdenskrig.
Bakgrunn
I sørvestre hjørne av Erkebispegården i Trondheim ligger et av landets eldste museer. Et rustkammer var opprinnelig et sted der blankvåpen, rustninger og med årene håndskytevåpen ble lagret og reparert. Middelalderens Erkebispegård var fra 1686 til 1988 i militær eie, og det var her at man fra 1826 opprettet Rustkammeret. Etter en del flytting mellom de forskjellige delene av anlegget, flyttet museet i 1968 inn i nåværende lokaler i det gamle Vekthuset. Rustkammeret er et av sju museer under Forsvarets museer.
Opplevelser
Innenfor de kanonflankerte dørene til museet finner vi gjenstander og plakater. De tar oss tilbake til vikingetiden og landets første forsvarsordning, leidangen. Vi beveger oss videre til dansketiden og etableringen av et forsterket forsvar i og rundt Trondheim på 1600-tallet. Den gang lå vi i stadig krig med svenskene.
En etasje opp får vi innblikk i tiden etter 1814 og tiden fram til kampene i april 1940. Andre del av denne etasjen bærer betegnelsen Minne- og fanehallen. Her henger imponerende faner fra trønderske militærenheter ned fra taket, eller de ligger i montre. Langs veggen finner vi minneplater med navn på falne fra Trøndelag forsvarsområde under siste krig.
Øverste etasje er viet livet under andre verdenskrig, med rasjonering og motstandskamp. En spesiell sekvens beretter om Rinnanbandens aktivitet, som var den mest forhatte gruppen av norske overløpere under krigen. Den fortellingen er gripende.
Jeg synes museet behøver et lite hamskifte i møtet med publikum, for eksempel gjennom ny teknologi. Historien om forsvaret av Trøndelag gjennom tusen år er spennende og viktig å få fram. Da vil det virke positivt å få inn flere skjermer, større skjermer, og flere lyd- og bildeeffekter. På et museum ønsker vi også å være litt aktive, og trykke på noen knapper, for å si det enkelt. Reis gjerne på studietur til krigsmuseet i Narvik.
Flere bilder fra Rustkammeret
Finn fram
Rustkammeret ligger i det sørvestre hjørnet av den store plassen som heter Erkebispegården. Vi er midt mellom Nidarosdomen og Nidelva.
Les mer
Åpningstidene for museet er stort sett slik at det er stengt vinterstid, men åpent daglig i sommerhalvåret. Les om dette og mye annet på nettstedet til Rustkammeret.
Her på Sandalsand kan du lese en rekke artikler fra Trondheim, herunder beretningene fra de to andre forsvarsanleggene, Kristiansten og Sverresborg. Les forresten også beretningene fra Forsvarsmuseet og Hjemmefrontmuseet i Oslo.