Samisk senter for samtidskunst

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 19.02.2023Finnmark, Kunst, Museer, Sápmi |

Anslått lesetid:

Samisk senter for samtidskunst i Karasjok har som formål å være det internasjonalt ledende senter for samtidskunst med lokal forankring i Sápmi.

Bakgrunn

Stiftelsen Sámi Dáiddaguovddáš (SDG) ble etablert i 1986. Den har således lenge arbeidet for å bli en viktig kulturbærer og kulturformidler både innenfor og utenfor det samiske samfunn.

Kunstmuseet, eller senteret, ligger sentralt til i Karasjok. Det har rykte på seg å være en av de mest spennende kulturinstitusjonene i sitt slag, og et viktig sted for samtidskunst.

De som har besøkt senteret flere ganger, og de av oss som bare har kikket inn i hvordan museet presenterer seg, lar oss imponere. De skiftende utstillingene representerer et bredt spekter av teknikker og materialer. Stilartene varierer fra tradisjonelle kunstverk til mer eksperimentelle og utforskende installasjoner. Konklusjonen for mange vil være at kunstnerne klarer å fornye samisk kunst på en innovativ måte, ved å benytte seg av nye materialer og teknologier, og samtidig trekke på gamle samiske tradisjoner og symboler.

De ansvarlige legger ikke skjul på at de ønsker å plassere kunsten i en større kontekst. Gjennom utstillingene får besøkende en forståelse av samiske tradisjoner og ritualer, samt viktige politiske og sosiale temaer som er relevante for samisk samfunn.

I tillegg til utstillingene, er senteret vert for workshops og seminarer. De gir kunstnere og besøkende muligheten til å utvide sin kunnskap og kunstneriske praksis. Senteret fungerer som et knutepunkt for samiske kunstnere, og gir dem mulighet til å vise frem og selge sine verk.

Opplevelser

Dette er helt klart en institusjon som er vel verdt et besøk for alle kunstinteresserte og alle som er interessert i samisk kultur og historie.

Sandalsands besøk sommeren 2022 fikk med seg årets sommerutstilling. Den var i et samarbeid med De samiske samlinger og Samisk kunstmagasin. Kunsten som ble vist inkluderte samiske billedkunstnere fra ulike generasjoner og kunstneriske sjangere. Her får du bare noen få bilder. Lengre ned finner du lenker til kunstsenterets egne bilder på sosiale medier.

Det hører med til historien at senteret lenge har samarbeidet med nevnte institusjoner for å sikre bedre lokaler til å framvise all den kunsten som nå ligger i magasiner. Vi må også legge til at senteret formidler salg av ulike arbeid av kunstnere og utøvere av duodji (samisk håndverk og kunsthåndverk), i form av bøker, kunst, smykker, gaveartikler, samisk musikk og mer.

Finn fram

Museet ligger sentralt til i Karasjok sentrum, som kartet viser.

Les mer

Samisk senter for samtidskunst (Sámi Dáiddaguovddáš) har selvsagt sin egen nettside, og er aktivt tilstede på Instagram og Facebook også. Åpningstidene er daglig fra 10/11-16, året rundt.

Les andre artikler på Sandalsand fra Karasjok kommune og Finnmark fylke. Slå opp andre artikler om Sápmi, det samiske bosettingsområdet på Nordkalotten.