Sandbekken bygdetun i Tysvær

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 28.06.2015Gårdstun, Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Midt i kommunen finner vi et trivelig gammelt gårdstun i naturskjønne omgivelser. I Sandbekken bygdetun står også et par riktige klenodier og gjør dette nesten til et folkemuseum.

 

Orientering

For lokalbefolkningen er Sandbekken et leirskoleområde med god badeplass og turmuligheter i omgivelsene. For oss veifarende er dette en attraktiv avstikker om man er på tur langs E39 eller, som oss, på natur- og kulturreise i Tysvær kommune.

Følgelig er det ganske så spennende å komme hit inn til det sentrale av Tysvær. Det er godt skiltet og riktig så idyllisk langs veiene, smale som de er. Vel framme, forbi hytter og leirsted kjører vi inn på tunet og blir umiddelbart slått av hvor vakkert det er.

Kneisende oppå en liten haug ligger den hvitmalte våningshuset på den gamle gården, en gård som var i drift til innpå 1960-tallet. To tilflyttede bygninger gjør at bygdetunet nærmest tar mål av seg å være et friluftsmuseum (folkemuseum), som jo ellers i landet er kjennetegnet nettopp ved flyttinger av gamle gårdsbygninger til et sentralt sted. (Les f.eks. om  Sunnhordlandtunet på Stord.)

 

Rogaland - Tysvær - Sandbekken bygdetun

Var det, eller var det ikke her i dette huset, at Cleng Peerson ble født i 1783?

 

Cleng Peerson-huset

Det mest kjente bygget på tunet er Cleng Peerson-huset. Det kom hit etter at bonden på Hesthammer lenger sør i kommunen ønsket å fjerne det. Et stort lokalt engasjement medførte flytting hit til kommunens anlegg på Sandbekken. (Turist- og museumsinformasjon forteller at de flyttet det i 1975, men i et innslag fra Norge Rundt i 1977 står det fremdeles på Hesthammer.)

Det var ved 150-årsmarkeringen for utvandringen til Amerika at flyttingen fant sted, og det var den gang sagt at selveste Cleng Peerson var født i det. Peerson var jo karen fra Tysvær som inspirerte den første organiserte norske utvandringen til Amerika. Som vi husker var det sluppen Restauration som i 1825 la ut fra Stavanger og over Atlanteren med 52 mennesker om bord.

Nå har det seg likevel slik at det hersker tvil om Cleng Peerson faktisk er født i dette huset, selv om han vokste opp på Hesthammer. Nyere undersøkelser viser nemlig at fødestedet var på Lervik et par kilometer lenger vest. Men bedre føre vàr tenkte man i 1975, huset står nå her, det er gammelt og det passer godt inn sammen med de andre. I dag står dette gamle bolighuset tjærebredd og fint til sammen med de andre bygningene rundt et tun.

 

Rogaland - Tysvær - Sandbekken - Bua fra Etne

1700-talls bu fra Etne

 

Ande bygninger i tunet

Opphøyet på steinføtter står også et stabbur, eller bu, som man helst sier på disse kanter av landet. Underlaget er selvsagt for ikke å slippe inn mus, og vi merker oss også at innfallende dagslys er veldig strengt regulert. Et par små glugger høyt oppe er alt som er.

Bua er fra 1700-tallet og har vært i Karmsund folkemuseums eie siden 1935. Det er fra Mo i Etne og kom hit så seint som i 1999. Den blir kalt en sengebu og var vanlig på 1600- og 1700-talet i tillegg til de røykstuene gårdsfolket ellers bodde i. Slike buer hadde nemlig intet eget ildsted, men var til oppbevaring av mat og gjerne med veggfaste senger å tilby besøkende.

Vi finner også et par små driftsbygninger her. Dessverre var alt stengt da vi kom, og man kommer ikke inn uten med spesialavtale. Hvor slik avtale kan gjøres fant vi ikke ut av, ei heller informasjonstavle om bygningene og tunet.

 

Rogaland - Tysvær - Sandbekken bygdetun

Flotte omgivelser her på Sandbekken

 

Sandbekken anbefales

Det vi fant var derimot et toalett, og et lite rastebord. Det siste passet veldig godt for oss, men det kunne gjerne vært satt ut flere av dem. Vi opplever det slik at blomsterenga bortenfor i kombinasjon med plenen nedenfor tunet, utgjør aldeles glimrende utgangspunkt for en utflukt i det grønne. Det er naturskjønt og vi var i tillegg begunstiget med strålende solskinn. Og da er jo livet bare herlig, også på Sandbekken.

 

Praktisk

Fylkesvei 778 går nord-sør i Tysvær kommune og Sandbekken ligger inn en sidevei mot øst. Se kartet under.

 

 

Der er mer å se i nærheten. Denne artikkelen tilhører en serie fra en helgetur til Tysvær. Hele bilturen er beskrevet i egen artikkel og utfylles med flere spesialartikler.

Under finner du flere bilder fra Sandbekken. Klikk på miniatyrene og bla gjennom dem i full størrelse.