Sápmi – Artikler om samisk kultur

Sist endret 17.03.2022 | Publisert 05.02.2021Kultur, Troms og Finnmark |

Anslått lesetid:

Nordmenn flest har liten kunnskap om Sápmi og den samiske urbefolkningens historie og levevis. Basert på reiseopplevelser foreligger det på Sandalsand mange artikler som gir leserne innblikk i samisk kulturhistorie. Her følger en oversikt over alle disse artiklene.

Oversikten

Sápmi er den samiske betegnelsen på samers historiske bosetningsområde. På norsk betyr det Sameland. Her følger artikler på Sandalsand som i sterkest grad berører samisk liv og levnet. Mange av dem har bakgrunn i museumsbesøk, men de utdyper tematikken til mer enn til å beskrive selve museumsopplevelsen.

Klikk på illustrasjonsbildet eller lenken for å åpne artikkelen. De ligger i den rekkefølgen de ble publisert, med de eldste først.

Finnmark - Nesseby - Varangerbotn - VuonnamárkanatVuonnamárkanat – samemarkedet i Varangerbotn

Som mange høstmarkeder landet over, er dette et utendørs salgsmarked og festival. Ulikt andre høstmarkeder er dette et samisk marked, og det trekker veksler på en lang tradisjon, kanskje så langt tilbake som middelalderen. Les mer.

 

Finnmark - Nesseby - Varangerbotn - Varanger Samiske MuseumVaranger Samiske Museum

Várjjat Sámi Musea som det heter på samisk, har som formål å dokumentere og formidle den sjøsamiske kulturhistorien i Varanger både i fortid og samtid. Museet ligger sentralt til i møtet mellom to europaveier i Varangerbotn og bør oppsøkes. Les mer.

 

Finnmark - Vardø - Steilneset minnested - Minnehallen (Peter Zumthor)Minnestedet på Steilneset

Hekseri og trolldomskunst ble holdt høyt i hevd i Finnmark på 1600-tallet. Ihvertfall om man skal tro dommerne på Vardøhus. Av 135 anklagede ble 91 kjent skyldige og dømt til «ild og bål», de fleste kvinner. Brenningen fant sted på Steilneset i Vardø, og det krever selvsagt et minnested. Akkurat det er blitt temmelig spektakulært. Les mer.

 

Finnmark - Sør-Varanger - Kirkenes - GrenselandmuseetGrenselandmuseet i Kirkenes

Det er et stort område museet tar mål av seg til å dekke, grensesprengende nesten i sitt forsett om å berette om liv og sameksistens i grensetraktene mellom Norge, Finland og Russland. Les mer.

 

Troms og Finnmark - Hammerfest - Kokelv - Sjøsamisk museumKokelv sjøsamiske museum

Finnmarkskysten har en del nedlagte småbruk som kunne vært omgjort til museer, og i Kokelv finner vi et. Det er et typisk gjenreisningsbruk fra etter krigen, og har som formål å bevare og framvise den sjøsamiske kulturen og leveviset. Les mer.

 

Troms og Finnmark - Porsanger - Smørfjord - Sjøsamisk tunSjøsamisk tun i Smørfjord

De fleste som kommer innom tunet i Smørfjord har vært, eller er på vei til Nordkapp. Sjøsamisk tun ligger idyllisk til på vestsiden av Porsangerfjorden. Tunet innbyr til en stopp på bilturen, og er en fin introduksjon til livet blant sjøsamene her for over hundre år siden. Les mer.

 

Troms og Finnmark - Kautokeino - Kautokeino BygdetunFriluftsmuseet i Kautokeino

Friluftsmuseet i Kautokeino, oftest kalt Kautokeino bygdetun, består av en hovedbygning med permanente utstillinger om lokal samisk kunst og kultur, samt et utendørs friluftsmuseum. Les mer.

 

Troms og Finnmark - Karasjok - De Samiske Samlinger (museum)De Samiske Samlinger i Karasjok

Det er i Karasjok vi finner de mest omfattende samlinger og utstillinger av samisk kunst, kultur og historie. Følgelig er dette et museum av nasjonal betydning og et selvsagt reisemål for besøkende til denne delen av landet. Les mer.

 

Troms og Finnmark - Karasjok - De Samiske Samlinger (museum) - Anders Paulsens trommeNoaiden og hans tromme

Noaide er betegnelsen på den samiske sjamanen eller medisinmannen. Det var en synsk og kyndig person som ved hjelp av en tromme satte seg selv i en ekstatisk tilstand for å komme i kontakt med overnaturlige krefter. Les mer.

 

Finnmark - Sør-Varanger - E6 - Neiden - Skoltebyen - St. Georgs kapell

Skoltebyen og St. Georgs kapell i Neiden

Skoltebyen øst i Finnmark er et fredet kulturmiljø. Den er i et eksklusivt selskap, for vi har bare et dusin slike helhetlige miljøer i Norge. Kulturmiljøet i Neiden skal sikre og ta vare på minnene etter en nå nærmest utdødd kultur og religionsutøvelse, skoltesamenes. Les mer.

 

Finnmark - Nesseby - Varangerbotn - Vuonnamárkanat - Sameflagget6. februar er samenes nasjonaldag

Lihkku beivviin – Gratulerer med dagen! Det er samenes nasjonaldag eller samefolkets dag som den også kalles. Dagen markeres i både Norge, Sverige, Finland og Russland. Les mer.

 

Finnmark - Vardø - Steilneset minnested - Kunstverket La oss minnes Kirsti fra Kiberg. Hun ble brent på bålet

28. april 2021 er det akkurat 400 år siden Kirsti fra Kiberg ble brent på bålet i Vardø, dømt for hekseri og trolldomskunst. Hun var den siste av 10 kvinner som ble brent, i den første runden av flere hekseprosesser i Finnmark på 1600-tallet. Kirsti var ikke same, men mange samer led samme skjebne grunnet sin trolldomskunst. Les mer.

Les mer

Finn alle Sandalsands artikler fra Troms og Finnmark. Den observante leser av artikkeloversikten vil ha merket seg at dette er det eneste fylket som er dekket med artikler om samisk kultur. Enda mer snevert: Det er kun steder i Finnmark som er omtalt.

Så får tiden vise om det kommer flere artikler knyttet til samer og samers levevis og historie. Sandalsand lar oftest egne besøk tjene som grunnlag for artiklene. Dersom, eller snarere når det skjer, så vil denne oversiktsartikkelen bli oppdatert.

I denne landsdelen har vi også en annen minoritet, kvenene. Les om dem i artikkelen 16. mars er kvenene sin dag.

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This