Sentrumsopplevelser i Grimstad

Sist endret 20.03.2023 | Publisert 08.09.2020Agder, Kultur, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Grimstad går for å være en av de vakreste av byene på Sørlandet, de som ligger som perler på en snor. Bli med ned i sentrum.

 

Opplevelser

Nettsider du ellers vil konsultere, har gjerne med noen ord eller egne oppslag om hva som finnes i Grimstads omgivelser. Vi skal her konsentrere oss om hva som skjer når du styrer rattet på din bil inn mot sentrum. Og la det bli med det. 

På mange vis er sentrum i Grimstad mer enn nok. For det er et aldeles utsøkt liten småby vi skal oppsøke, typisk Sørlandsk. Stikkordene er: Hvitmalte, lave trehus. Smale gater. Yrende sommerliv. Godt med restauranter. Gjestehavn med plenty av gjester. 

Vi er altså på kysten av Agder, ved Skagerrak. Grimstad ble by, rent offisielt i 1816, og var da som nå avgrenset av sine fem «heier». Binappen, Kirkeheia, Fløyheia, Møllerheia og Vardeheia. Besøkende til byen bør kjenne sin besøkelsestid og oppsøke minst en av dem. Kommunen og andre anbefaler gjerne alle fem som en slags topptur. Sandalsand anbefaler Kirkeheia som et minimum. Der ligger nemlig landemerket Grimstad kirke, og flere monumenter. Dessuten er veien opp og ned forsynt med flere fotografiske gullkorn, og utsikten fra «heia» er mer enn imponerende. 

Som sagt var byen offisielt by fra 1816, men den er i historiske skrifter omtalt allerede i 1528. Nederlenderne som var ivrige på å sikre seg norsk tømmer merket seg plasseringen noen tiår inn på 1600-tallet, og i 1791 ble Grimstad ladested. På sett og vis dormet byen hen med nederlendernes manglende etterspørsel og med seilskutenes endelikt hundre år senere.

Det smått pussige er at da kong Karl Johan signerte for at byen skulle bli by, så skiftet den navn til Grimstad ved en feiltakelse. Fra før het den nemlig Grømstad, men en tyrkleif i papirene medførte en navneendring som like godt hang med videre.

 

Et bysentrum av stor kulturhistorisk verneinteresse

I vår tid er Grimstad et tilnærmet antikvarisk sted. I alle fall slik Riksantikvaren omtaler det. Sentrumsområdet er nemlig tatt inn i NB!-registeret. Det er en liste over bymiljøer i Norge med stor nasjonal kulturhistorisk verneinteresse. 

Riksantikvaren skriver at Grimstad sentrum er bevart som et rikt område med trehus fra 17- og 1800-tallet. Byen karakteriseres ved et gatenett som har vokst fram med årene, med smale krokete gater, og en småhusbebyggelse i tre malt i lyse farger. 1-2 etasjers boligbygg går igjen. Sentrumsområdet fremstår som en helhet, noe som forsterker opplevelsen av det kulturhistoriske området.

Det heter seg at typisk for mange eldre småbyer, har sentrumskjernen et stort innslag av boliger. Innenfor sentrumsområdet er Vestregate, Lillerore og vestre del av Nygaten rene boligområder. Forretningsstrøket er i hovedsak lokalisert langs Storgata og rundt torvet, med tyngdepunkt rundt krysset Storgaten/Skolegaten.

Det meste av trehusbebyggelsen stammer fra slutten av 1800-tallet, sveitserhus-perioden. Noen bygg kom som nybygg, andre som påbygg eller ombygging av enda eldre boliger. Forskjellen mellom de som kom til i denne perioden, kan bare avvike gjennom ornamentsdetaljer og listverk fra de ble ført opp tidligere i århundret, eller på 1700-tallet. 

Den som er opptatt av fredete hus, bør oppsøke Ibsenhuset (1754) i Henrik Ibsensgate 14, Jørgen Tellefsens hus (1823-24) i  Henrik Ibsens gate 20, Gundersens hus (1832-36) i Storgaten 22, Laura Rejersens hus i Smith Petersens gate 1a og bolig i Kirkegaten 5 (1800-tallet).

 

Hva gjør man på i Grimstad?

Vel, byen har jo trykket forfatteren Henrik Ibsen til sitt bryst. Han var apotekerlærling her i sine unge år, fra 1844-1850. Selvsagt er der et Ibsenmuseum. Det var dessverre stengt koronasommeren 2020, da Sandalsands besøk og fotorunde fant sted. Kafeen over gata bærer hans navn og anbefales. Se også om du kan finne Knut Hamsuns vandrerute når du går oppover mot Kirkeheia. 

Byen har også visst å sette pris på sine sykkelproffer, Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen. Førstnevnte har fått en egen plass oppkalt etter seg. 

For øvrig er mitt beste tips å bare vandre gatelangs. Sentrum er ikke større enn at det er fullt overkommelig. Der er nok av spise- og drikkesteder, og båthavna er sjarmerende og velfylt på vakre sommerdager. 

 

Les mer

Sjekk ut Riksantikvarens NB!-register. Leksikalsk informasjon finnes på Wikipedia og SNL. Turistinformasjon finnes på VisitNorway, VisitSørlandet, foruten nettsiden til Grimstad bys museer.

Siste anbefaling er å finne flere artikler her på Sandalsand fra Grimstad og Agder fylke.