Sirdal fjellmuseum på Kvæven

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 24.07.2015Agder, Museer |

Anslått lesetid:

Bli med til et fjellmuseum som godt kan besøkes også utenom Sirdalsdagene i september. Her er nemlig nok å fylle tankene med for de som vil oppleve hvordan livet i Sirdal artet seg i gamle dager.

 

Innvendige opplevelser

I øvre del av Sirdal i Vest-Agder finner vi et særdeles populært vintersportsområde tettpakket med hytter. Attraksjoner utover de naturgitte fordelene skal man lete lenge etter. Derfor er bygdetunet og museet på Kvæven en etterlengtet stopp langs bilveien over fjellet, alternativt som en adspredelse for alle hytteturister.

Vi stopper på den store parkeringsplassen og går rett inn i det store bygget. Bak resepsjonen finner vi en fin samling av rariteter fra livet på fjellet, alt i fra husdyrhold, jakt, fiske og en eldgammel snøscooter. Legg merke til den artige musefellen.

 

Vest-Agder - Sirdal - Kvæven - Sirdal Fjellmuseum

Fra interiøret i museumsbygningen

 

Museet gjør et nummer ut av en 180 graders panoramafilm, men den gikk ikke under vårt besøk.

 

Utvendige opplevelser

Vi skal så gå inn på sti og grusvei bak museumsbygningen. Her finner vi starten på en serie spennende bygninger. En del av dem er flyttet hit fra langt unna. Den mest karakteristiske er denne Heiberghytta.

 

Vest-Agder - Sirdal - Kvæven - Sirdal Fjellmuseum

«Trongen» jakthytte på Sirdal Fjellmuseum

 

«Trongen» jakthytte var en av mange som Thorvald Meyer Heiberg lot bygge rundt om i Sirdal-, Setesdal- og Lyseheiene i perioden 1904-1943. Heiberg hadde nemlig kjøpt opp rundt en million mål og satset stort på å hente inn rike utlendinger til sine ulike jaktterreng. Bli mer kjent med Heiberg i denne videoen.

 

 

Selv frambrakte denne filmen gode minner fra fjellturer i disse heiene, og egen overnatting i en av Heiberghyttene med sine metallplater til kledning.

På Kvæven går vi videre. Det er litt fuktig og myrlendt og ikke alle bygg kommer vi like tett på. Vi tar imidlertid peiling på scenen (som ikke er gammel) og låvebygningen like bak. Vi finner bortetter et våningshus, skole og det vi gjettet på avstand var et ungdomshus (riktig). Eldste bygning er fra 1770-årene, men de fleste er langt nyere. Alle bygg er avlåste.

Om du kommer hit til Kvæven første helgen i september vil du kunne oppleve enorme mengder med sau som blir drevet nedover veien fra heiebeitet, og midlertidig forvart i store garder, før de blir sendt «hjem» eller til slakteri. Det er stor ståhei under disse bygdedagene.

 

Inntrykkene

At museet tilbyr turistinformasjon og utleie av festlokaler på stedet er også verdt å nevne. Innendørs kan vi sitte ned, men uten servering. Kapellet på andre siden av veien er ikke del av samlingen.

Den som er på biltur gjennom Sirdal vil ha stor glede av å sette av en halvtime eller to på Kvæven.

 

Finn fram

Sirdal ligger i Vest-Agder. Mange kommer hit med bil på Rv45 fra Setesdal i Aust-Agder (Suleskar) eller opp fra Jæren. Fjellovergangen til Setesdal er kun åpen sommerstid. Vinterstengt er også Fv500 til Lysebotn i Rogaland (der du kjører for å gå til Kjeragbolten). Sirdal kan selvsagt også kjøres på langs, men de fleste nøyer seg med denne øvre delen. Vi var på biltur fra Vestlandet til Østlandet over Suleskar og stoppet et par steder i Setesdal på veien videre.

 

 

Les mer

Les hva kommunen skriver om Kvævenmuseet. Det er ikke mye, og ytterligere informasjon på nett er dessverre mangelvare. Inntrykket er også at det er lite som inviterer oss inn i museet og til en vandring blant de gamle bygningene. Kanskje noen burde legge seg i selen for å gjøre det mer attraktivt å svinge innom? Sjekk forøvrig andre Sirdalsartikler her på Sandalsand.

Her er noen flere bilder fra fjellmuseet. Klikk og bla mellom forstørrelsene.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

1 kommentar

  1. Grethe Beth Storstrand

    Veldig interresant med videoen om Heiberg og «Heibergheiene» -nytt for meg! 🙂

Pin It on Pinterest

Share This