Sjøsamisk tun i Smørfjord

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 12.12.2020Finnmark, Gårdstun, Kultur, Museer, Sápmi |

Anslått lesetid:

De fleste som kommer innom tunet i Smørfjord har vært, eller er på vei til Nordkapp. Sjøsamisk tun ligger idyllisk til på vestsiden av Porsangerfjorden. Tunet innbyr til en stopp på bilturen, og er en fin introduksjon til livet blant sjøsamene her for over hundre år siden.

Opplevelser

Det var et privat, lokalt og ideelt initiativ som gjorde at tunet kunne åpne i 2004. Sjøsamisk tun er bygget opp som en sjøsamisk boplass fra begynnelsen av 1900-talet. Her finner vi flere gammer, naust og fiskehjell.

Det første vi møter er en kiosk som innbyr til kjøp av mer eller mindre lokale suvenirer og slikt. Like ved finner vi et lite museumsbygg med diverse gjenstander og fotografier fra sjøsamisk levevis i gamle dager.

Den lille kulturstien i området, fra museet og kiosken ned mot sjøen er absolutt å anbefale. Da får du anledning til å skaffe deg flere inntrykk enn de som er gjengitt i bildesamlingen under.

Tunet, eller museet, får et stort pluss for gode informasjonstavler langs kulturstien. Damen som viste meg rundt i museet får enda flere plusspoeng. Hun er herfra, og det gir ekstra verdi.

Finn fram

Kartet under viser vei. Kjør bare ned fra hovedveien (E69) og parker på den romslige parkeringsplassen.

Les mer

I utgangspunktet holder Sjøsamisk Tun åpent 11-17, alle dager fra 20. juni til 20. august. Stedet utviser stor fleksibilitet, og det kan lønne seg å ta kontakt med tunet dersom man har spesielle ønsker. Den beste kilden for å finne informasjon om utstillingen, åpningstider med mer, er nettsiden til Sjøsamisk tun.

Sandalsand har flere artikler fra:

Pin It on Pinterest

Share This