SKMU Sørlandets Kunstmuseum

Sist endret 19.03.2022 | Publisert 25.05.2020Agder, Kunst, Museer |

Anslått lesetid:

Sørlandets fremste kunstmuseum tilbyr opplevelser til kunstelskere i alle aldre, både de som vil la seg engasjere, og de som vil seife. SKMU ligger midt i Kristiansand og bør oppsøkes av alle besøkende til byen.

 

Opplevelser

Museet vil om et par-tre år flytte på seg. SKMU har nemlig fått ansvar for både sine egne samlinger og Nicolai Tangens private samling. Det betyr at alt sammen blir å finne i den nye kunstsiloen som er under utvikling nede i sjøkanten, like ved konserthuset Kilden. På den annen side er det mange muligheter til å søke kunstopplevelser fram til da.

SKMU er kjent for å være den fremste kunstinstitusjonen i Agder, og har vært det i mange år. Samlingen bygger på de 883 verkene som Chistiansands Billedgalleri (1902, med forløper fra 1881) hadde brukt over hundre år på å kjøpe inn. Disse ble deponert i SKMU da denne museumsstiftelsen ble etablert 1995 av Kristiansand kommune og de to (daværende) fylkeskommunene. Til forskjell fra andre regionale kunstmuseer i Norge, har SKMU også til formål å bringe fram i lyset ikke bare billedkunst, men også kunsthåndverk. 

Når man ser gjennom nettsiden til SKMU, er det slående hvor spennende katalog de har over museets temporære utstillinger. De viker definitivt ikke tilbake for å provosere, eller i det minste vekke nysgjerrigheten hos publikum, hva gjelder utvalg av kunstnere og uttrykksmåter. Det er dessuten meget positivt at museet allerede nå har begynt å vise fram verk fra Tangensamlingen.

Selv vil jeg trekke fram avdelingen i første etasje som huser Barnas kunstmuseum. Den var veldig spennende, og inviterer de minste kunstinteresserte inn til å oppleve kunst på sin måte, gjennom blant annet verksteder og aktiviteter. Det andre som slo meg var at museets over hundreårige historikk, med omfattende samling av kunst fra Sørlandet, ikke er like framtredende. Det kan den godt bli. 

Bildene under ble tatt under et besøk i oktober 2019.

 

Praktisk

Sørlandets Kunstmuseum ligger så sentralt i Kristiansand sentrum at det ikke er grunn til å ta med et kart her. Du finner det i Kvadraturen like nord for Torvet og Domkirken, og like øst for Markens gate – den lange gågata. Inngangen ligger i Skippergata. Selvsagt finner vi innenfor museets vegger både kafe og kunstbutikk. 

Les om åpningstider og utstillinger på SKMU sine egne sider.

Her på Sandalsand bør du lese hovedoppslaget om Kunst. Finn dessuten flere artikler fra Kristiansand og fra Agder

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This