Snublesteinene i Norge

Sist endret 03.03.2023 | Publisert 26.11.2020Kultur, Kunst, Religion |

Anslått lesetid:

Det er ikke slik at vi rent faktisk snubler i snublesteinene. Det er heller slik at vi snubler over dem når vi går gatelangs. De er nemlig små, kvadratiske minnesmerker, nedfelt i fortau. Snublesteinene skal minne oss om de som ble forfulgt og/eller drept av naziregimet under andre verdenskrig, men det er ikke et vanlig Holocaust-minnesmerke.

Bakgrunn

Det helt spesielle med snublesteinene er at det var i bygningen ved siden av steinen at de en gang bodde, de som er navngitt på steinen. Ett navn på hver stein. Noen steder ligger flere steiner i bakken ved siden av hverandre, for de er alle enkeltindivider og skal minnes som det. Foruten selvsagt, at de ofte var del av en familie.

Steinene er som brosteiner og ligger i flukt med bakken rundt. De er støpte og måler 10×10 cm i overflaten og er 10 cm høye. Toppen har en kobberplate med inngravert tekst som gjennomgående starter med «Her bodde». Deretter følger navn, fødselsdag, dato og sted for deportasjonen og dødsfallet.

Det var i 1994 at initiativtaker Gunter Demnig la ned den første steinen, i Köln, Tyskland. Siden er mer enn 70.000 steiner lagt ned i bakken over hele Europa. I Norge har vi om lag 670 snublesteiner fra nord til sør, øst til vest. Demnig er kunstner, og dette er også et kunstprosjekt i det offentlige rom.

Totalt ble 773 jøder deportert fra Norge. Bare 35 overlevde. (Kilde)

Norske jøder

Mange av de norske jødene, 529 menn, kvinner og barn, ble deportert på transportskipet DS Donau. Det la fra kai i Oslo 26. november 1942. De ble fraktet videre med tog direkte til arbeidsleiren og gasskamrene i Auschwitz. Ni av dem overlevde krigen. På disse steinene står det 1. desember 1942 som dødsdato. Det er de senere år kommet initiativer rundt om i Norge for å pusse steinene rene, på årsdagen for DS Donau sin avgang fra Oslo. Før krigen bodde det om lag 2100 jøder i Norge, mens det ved folketellingen i 1946 ikke ble registrert mer enn 559. De øvrige var drept, eller hadde flyktet og ikke returnert.

Nedenfor følger bilder av steiner Sandalsand har snublet over.

Snublesteinene som kunstprosjekt

Gunter Demnig er altså kunstner og det er et kunstprosjekt. Han legger selv ned alle steinene, og kobberplatene lages fremdeles for hånd (om enn ikke lengre av ham selv). I Norge er det Jødisk Museum som administrerer ordningen med snublesteiner, og det har nok både i Norge og ellers i Europa primært vært jøders skjebne som steinene har minnet oss om.

På Demnigs nettside framkommer det interessant nok at det ikke bare er utryddelsen av jøder som steinene skal minne om. Det er heller ikke bare døde, men også de som ble forfulgt og overlevde naziregimets framferd.

«Dette prosjektet er til minne om alle de som ble forfulgt og/eller drept av naziregimet: Jøder; Sinti og Roma; Jehovas Vitner; homoseksuelle; psykisk og/eller fysisk funksjonshemmede; folk som ble forfulgt for sin politiske overbevisning, sin religion, sin seksuelle orientering eller hudfarge; de som ble oppfattet som desertører; og de som ble forfulgt på grunn av at de ble oppfattet som «asosiale», slik som bostedsløse eller prostituerte.» (Min oversettelse)

Les mer

For en oversikt over snublesteiner i Norge, konsulter nettsiden Snublestein. Der finner du et godt interaktivt kart som viser plasseringen av dem. Når man klikker seg inn på hver stein, får man opp en liten beskrivelse om det mennesket som steinen skal minne oss om. Les gjerne også Gunter Demnig sin nettside, for en presentasjon av det som etter hvert er et temmelig stort prosjekt.

Vi har heldigvis ikke mange tilsvarende vonde kapitler i norgeshistorien, og følgelig heller ikke mye annet å berette her på Sandalsand Norge. Nazistenes forsøk på å utrydde en hel folkegruppe eier knapt sammenligning, heldigvis. Men innen temaet religion vil leseren finne enkelte artikler av interesse. Bli med til kvekernes gravlunder i Stavanger, en kristen dissentermenighet. De var i likhet med jødene forfulgt og forbudt på begynnelsen av 1800-tallet. Les også om heksebrenningene i Finnmark på 1600-tallet, i artikkelen fra minnestedet i Vardø. Se videre forslaget til en byvandring mellom snublesteinene i Stavanger.

Sandalsand Global vil du finne beretninger og til dels videoer fra besøk i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau i dagens Polen og konsentrasjonsleiren Buchenwald i dagens Tyskland. Samme nettside har også en beretning fra utryddelsesleiren Choeung Ek i Kambodsja.