Snublesteinene i Stavanger

Sist endret 08.07.2023 | Publisert 26.11.2022Kunst, Rogaland, Urbane fotturer | ,

Anslått lesetid:

Snublesteinene i Stavanger finnes i et antall av 14. De er til minne om jøder som under andre verdenskrig ble forfulgt, arrestert og de fleste også drept. Bli med på en runde til alle sju adressene.

Bakgrunn og et kart

26. november 1942 la transportskipet DS Donau fra kai i Oslo med kurs for Stettin. 529 (ca.) norske jøder var om bord og bare ni av dem overlevde krigen. Denne datoen er de senere år blitt en årlig minnedag om Holocaust, og en måte å gjøre det på, er å oppsøke de snublesteinene som er lagt ned i fortauer på steder hvor de forfulgte en gang bodde eller arbeidet.

På 80-årsdagen for Donau sin avgang satte Sandalsand seg på sykkelen og oppsøkte de sju adressene i og rundt Stavanger sentrum hvor vi finner snublesteiner. Omtrentlig sykkelrute på 11,5 km mellom adressene finner du på kartet under.

Markørene i kartet inneholder navn på de steinene som er lagt ned på stedet. Der ligger også en lenke til oppslaget om dette medmennesket på den nasjonale nettsiden Snublestein.no. Også Stavanger kommune sitt oppslag er vel verdt å lese.

Merk at alle snublesteinene i Stavanger, og de fleste i Norge, er til minne om jøder. Det som opprinnelig er et kunstprosjekt, omhandler imidlertid alle de som av ulike årsaker ble forfulgt og/eller drept av naziregimet.

Her følger bilder av alle snublesteinene i Stavanger og deres nærmeste omgivelser. Et par steder hadde gode mennesker vært ute og vasket steinene og lagt på roser. Det er en fin idé.

Les mer

Sandalsand har tidligere publisert en oversiktsartikkel om snublesteiner. Den inneholder bakgrunnsinformasjon og flere lenker, og du skal få slippe å lese det samme her.

LES MER: Snublesteinene i Norge