Sogn og Fjordane Kunstmuseum

Sist endret 10.04.2022 | Publisert 13.02.2018Kunst, Museer, Vestland |

Anslått lesetid:

Vi skal besøke et museum som først og fremst skal formidle den regionale kunsthistorien gjennom de siste drøye hundre år. Samlingen i Sogn og Fjordane Kunstmuseum består av om lag tusen verk innen ulike former for bildende kunst og kunsthåndverk, med vekt på tiden etter 1970.

 

Opplevelser

I nybygget midt i Førde legges det opp til å presentere verkene i både faste basisutstillinger og i skiftende utstillinger med samtidskunst. 

Museet ligger i et bemerkelsesverdig og spennende nybygg på den såkalte meieritomta midt i Førde. Det åpnet i 2012. Et helt kvartal ble bygget etter samme grunnprinsipper, nemlig det å la seg inspirere av naturen rundt Førde – de mørke fjellene og Jostedalsbreen. Arkitekt var CF Møller Norge. Kunstmuseets hvite glassfasader er gjennomskåret av skrå linjer som illuderer bruddlinjene i isblokker. Linjene er utstyrt med LED-lys og framstår ekstra markant om kvelden. Dette gir museet et unikt uttrykk og gjør at bygningskroppen framstår som det signalbygg byggherren (fylkeskommunen) var opptatt av å skape.

Innenfor dørene finner vi kafeen Sobra som serverer god mat i lyse og moderne lokaler. Videre ligger det er en informasjonsskranke og museumsbutikken. Sistnevntes vareutvalg virker godt gjennomtenkt og holder høy kvalitet, som det bør være et slikt sted. Øverst ligger en takterrasse hvor man kan ta med seg maten fra kafeen og sette seg ned. Innimellom ligger utstillingsarealene. 

Det er særlig gledelig at samtidskunsten er så vidt sterkt framtredende i utstillingene. De to basisutstillingene «Kropp & sjel» og «Krig og fred og religion og politikk og sånn…» rommer begge et stort antall kunstverk og kunstnere. Variasjonen og omfanget er så stor at her bør besøkende ikke bare kjenne sin besøkelsestid, men gjøre det opptil flere ganger.

Egne bilder av bildene og museet i Førde ser du her (klikk og bla):

 

Finn fram

Sogn og Fjordane kunstmuseum ligger midt i Førde, og har åpent alle dager unntatt mandag, året rundt, fra 11-16.

 

 

Les mer

Kunstmuseet er del av Musea i Sogn og Fjordane. De tilbyr flere museer tilknyttet bestemte kunstnere: Nikolai Astrup, Hans Gjesme og Ludvig Eikaas. Tvers over gaten for kunstmuseet i Førde ligger Scandic Sunnfjord Hotel. Der finner vi enda en lokal kunstner representert i stort monn innover i korridorene, nemlig Oddvar Torsheim.

Se Sandalsands øvrige artikler fra Sunnfjord kommune, samt hovedoppslaget om kunstmuseer.