Stavanger maritime museum

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 03.03.2015Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Stavanger maritime museum ligger utsøkt plassert innerst i Vågen i Stavanger i noen gamle kjøpmannsgårder. Her er så mye å oppleve at du godt kan tilbringe flere timer blant alle utstillingene i flere etasjer.

 

Hva som inngår i museet

Det var i 1926 at museet så dagens lys, og da i lokalene til Stavanger Museum på Våland. Stavanger sjøfartsmuseum flyttet i 1985 ned i Vågen og i 2012 fikk det dagens tittel. I mellomtiden hadde museet også fått ansvar for to båter, jakten Anna af Sand og Colin Archer-skøyta Wyvern.

De ser ut som sjøhus, museumsbygningene i Strandgata 17 og 19, og det var de også. Dørene i front oppover i etasjene er riktignok byttet ut med vindusflater, men ellers har de det karakteristiske utseendet vi finner ellers langs kaiene i Stavanger. Den gang var det altså ingen utfyllinger foran sjøhusene.

 

Rogaland - Stavanger Maritime Museum

Modellen inne i museet viser hvor tettpakket sjøhusene sto, helt i sjøkanten her inne i Vågen. På 1800-tallet.

 

Det var egentlig fire bygninger her, bygget mellom 1770-1840. Bak sjøhusene lå nemlig kjøpmannsgårder med krambod, kontorer og boliger. I gateløpet bak finner du også en brønn og terassehager.

Men nå altså om hva du kan oppleve på innsiden.

 

Bli med inn

I de to første etasjene får du et innblikk i hele spekteret av den maritime aktiviteten, fra passasjertransport til gods, og fra skipsbygging til fiskerivirksomhet.

 

Rogaland - Stavanger Maritime Museum

Det er dimensjoner over dette roret.

 

Utstillingene rommer en hel rekke skipsmodeller, skipsutstyr og håndverkerutstyr. Her er også lagt inn muligheter for aktiviteter for besøkende barn, enten det er med barnehager, skoler, eller familier. På loftet finner vi også et eget seilmakerverksted.

Selv har jeg vel alltid satt mest pris på det museet selv kaller miljøutstillingene.

Vi finner nemlig en krambod i andre etasje. Den er tidsatt til rundt 1910 og inneholder et artig utvalg av varer beregnet for både byfolk og tilreisende.

 

Rogaland - Stavanger Maritime Museum

Hva skal det være?

 

I tredje etasje trer vi til alt overmål inn i et rederikontor og dessuten en kjøpsmannsleilighet. Det er nesten som man går forsiktig over golvet i ærbødighet for de viktige herrer og fornemme fruer.

 

Rogaland - Stavanger Maritime Museum

Reder Monsens forværelse. Sirlige protokoller og mer til fra mellomkrigstiden.

 

Rogaland - Stavanger Maritime Museum

Ja, slik omtrent hadde de det, kjøpmannsfamiliene rundt 1900-1910.

 

Og hva er så konklusjonen?

Stavanger maritime museum spenner buen nokså vidt, men den brister ikke. For her klarer de på en fin måte på formidle historien fra 1800-tallets sildehandel, skipsfart og skipsbygging. 1900-tallet fanges godt opp gjennom museets framstilling av industrialiseringen, den sterkt voksende tankfarten etter Andre verdenskrig, og faktisk helt fram til vår egen oljealder. Dette har vært de dominerende næringene i byens historie de siste 150-200 år, og er det fremdeles. Antakelig er det den eldste tiden som er best dekket, og mest spennende. Til oljeindustrien har vi tross alt Norsk Oljemuseum å gå på.

 

Rogaland - Stavanger Maritime Museum

Vi skyter en liten salutt for Stavanger maritime museum.

 

Praktisk

Kartet under viser museet som er lett å oppsøke når du er i Stavanger sentrum. Torget ligger like bortenfor. Dersom du kommer med bil finnes det flere P-hus i nærheten, men også noen plasser på kaien like foran.

 

 

Innenfor inngangen i det lave bygget ved siden av de hvitmalte sjøhusene finner vi en resepsjon og kafe, og her får man med seg hodetelefoner for instruktive forklaringer på vandringen mellom de forskjellige utstillingene.

Selv syntes jeg instruksjonene var litt for omfattende, og teknikken med å spole seg framover og hoppe til neste del, fungerte dårlig. Kanskje beregnet jeg for liten tid på min runde og var for utålmodig i min lytting.

Stavanger maritime museum er del av MUST, Museum Stavanger, og finnes på denne nettsiden. Den som først er i sentrum og vil ha med se museer, vil ha stor glede av å gå opp bakken bak museet og inn i Gamle Stavanger. Der finner du blant annet Norsk hermetikkmuseum. Merk at vi også har et nasjonalt maritimt museum, det ligger i Oslo.

Klikk på miniatyrbildene under for å se dem i full størrelse og bla mellom dem.