Steinkirken på Vangen i Aurland

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 08.11.2015Religion, Vestland |

Anslått lesetid:

Aurlandsvangen, flaten der Aurlandselva renner ut i fjorden med samme navn, har i århundrer vært dominert av en vakker steinkirke fra middelalderen.

 

Bakgrunn

Etter tradisjonen skal kirken være oppført i 1202, men andre kilder oppgir 1280. Sikre kilder har vi ikke. Derimot er det rimelig sikkert at det var overhodet fra den rike Aurlandsætta som lot kirken bygge. Denne familien hersket over store deler av Sogn. Det skulle bli den største kirken i hele Sogn og vise konge og fedreland hva storfolket her inne i fjordene var gode for i materiell rikdom og kanskje også åndelig iver. På denne tid var der også en stavkirke på Rygg i nærheten, men den ble revet i 1570.

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Vangen - Steinkirken

Sett fra sjøsiden ser vi her (delvis skjult bak treet) hovedinngangen. Til venstre står det frittstående klokketårnet.

 

Kirken har gjennomgått flere restaureringsarbeider, såvel som endringer. På 1860-tallet ble vinduene mot sør utvidet for å slippe mer lys inn.

Som så mange andre middelalderkirker, ble også Vangen steinkirke (noen ganger kalt Aurland og Aurlandsvangen) utsatt for en tilnærmet rasering av det opprinnelige interiøret i 1860-årene. Her skulle det nemlig moderniseres. Heldigvis tok Bergen Museum seg av døpefonten. Ellers finner vi ikke noe igjen av det middelalderske – utenom selve bygningskroppen og portalene. Dessverre var kirken stengt under mitt besøk, men her er et bilde hentet fra annen kilde.

 

Interiørbilde med blikk fram i skipet mot koret og korbuen mellom. (Bilde: Wikimedia Commons. Klikk for å se større versjon hos kilden.)

 

De følgende bildene kan du klikke på, se i større format, og bla gjennom.

 

 

Praktisk

Vi er halvveis inn Aurlandsfjorden, et stykke verdensarv, som er en avstikker i sørlig retning fra den mektige Sognefjorden. De fleste kommer vel hit bilveien, og den heter E16. Du må svinge av inn mot Vangen og du finner kirke og en liten parkeringsplass nede i sentrum.

 

 

Les omtalen på Norges kirker, Kirkesøk og på Wikipedia. Denne artikkelen er del av en større serie her på Sandalsand norsk om steinkirker fra middelalderen. Les også artikkelen som beskriver rammen om mitt besøk og hva annet det er å se her omkring.