Sunnfjord museum – et folkemuseum

Sist endret 30.06.2022 | Publisert 17.01.2022Gårdstun, Museer, Vestland |

Anslått lesetid:

Sunnfjord museum er et folkemuseum som forvalter kulturarven fra de indre sunnfjordbygdene. Bygningene i friluftsmuseet viser byggeskikken tilbake til 1500-tallet.

Bakgrunn

Det var stor ståhei den gang de grunnla museet, tilbake i 1910. Derimot tok det lang tid før det virkelig ble noe av det. Museet åpnet først i 1926 inne i Førde med noen få bygninger, men det var ikke før de i 1951 flyttet noen kilometer mot øst, til Movika, at museet begynte å fylles med innhold.

Også deretter gikk det sakte framover, men resultatet har vært verdt å vente på. For det er en strålende beliggenhet, eller som en formann i Museumsforbundet uttalte det «…jeg har sett mange museumsområder gjennom årene, men sjelden har jeg sett noe så vakkert og selvfølgelig som Movika». Dertil har de faktisk fått til en tett og god samling av bygninger fra bygdene i Sunnfjord, slik intensjonen var for over hundre år siden.

Opplevelser

Det er en smal sak å svinge av E39 og ta seg litt tid eller mer på Sunnfjord museum. Oppe ved parkeringsplassen ligger hovedbygningen med innendørs utstillinger og kontorlokaler. Det var dessverre stengt under mitt besøk.

Nedenfor brer friluftsmuseet seg ut i vifteform ned mot vannet. Totalt har museet nå 32 antikvariske bygninger, tre av dem fra den opprinnelige husmannsplassen her i Movika. De andre er som vi forstår blitt flyttet hit fra flere bygder i det indre Sunnfjord.

Det er anlagt en natur- og kultursti fra parkeringsplassen, langs strandkanten og innenfor. Informasjonstavler forklarer lokalhistorien og museet har ved stien satt opp en støl med tre seterhus, en løe og et fjøs. Mostien som den heter, er på 3,7 km. Se detaljert kart.

Interesserte vil også finne glede i den store urtehagen. Museet omtaler artene på sin nettside, og listen er simpelthen for lang til at den kan tas med her.

I urtehagen har vi planter som alle er levande berarar av gamle tradisjonar. Urtene vart nytta til krydder og smakstilsetting, medisinsk bruk, farging og anna i det daglege livet til sunnfjordingane. 

Turer og stier til tross, det er og blir bygningene på stedet som gjør Sunnfjord museum. Det var en flott opplevelse å vandre blant dem, og sannelig var jeg heldig å komme inn i den steds- og tidsautentiske husmannsstuen på stedet. Min guide var et øsekar av informasjon, og velsignet var det. De andre bygningene var det bare å kikke inn i gjennom vinduene, for ikke alle er åpne hele tiden, mens andre faktisk er til utleie for selskapelige formål.

Sunnfjord museum er et flott sted å oppsøke, de har veldig trivelige verter, og stedet har en fortreffelig beliggenhet mellom E39 og Movatnet.

Her er noen bilder fra besøket. Det var ikke lett å finne god informasjon i etterkant om hva bygningene faktisk heter. Bildetekster kan derfor være unøyaktige.

Finn fram til Sunnfjord museum

Sunnfjord museum ligger i Movika ved E39, knappe 9 km øst for Førde sentrum. Vi finner en god parkeringsplass ved hovedveien.

Les mer

Dette museet er del av Musea i Sogn og Fjordane. Bli kjent med åpningstider og utstillinger på nettsiden til Sunnfjord museum. I 2021 holdt det åpent fra juni og ut året på hverdager, og midt på sommeren var det åpent hver dag. Det er imidlertid fritt fram å vandre mellom bygningene hele året. Museet kan godt legge ut et skikkelig kart over museumsområdet, med navn og historikk for alle bygningene. Det som ligger på DigitaltMuseum er bra, men blir for spinkelt.

Les også historieartikkelen hos Fylkesarkivet.

Sandalsand har flere artikler om folkemuseer, eller friluftsmuseer, i Norge. En av dem er De Heibergske Samlinger – Sogn folkemuseum ved Kaupanger. Les en introduksjonsartikkel til Ideen om folkemuseer.

Finn også andre artikler fra Sunnfjord kommune og Vestland fylke.