Landets tredje største by har også landets tredje største kunstsamling, om lag 5000 verk. Vi skal nå på en liten visitt inn i det største av de to visningsstedene til Trondheim kunstmuseum, nemlig lokalene i Bispegata like ved Nidarosdomen.
Bakgrunn
Kunstmuseet har så mye at den såkalte Kunstgaven Bleken og Sitter har fått hus i Gråmølna (fra 2008), en tidligere møllebygning fra 1840-årene nede ved Solsiden. Det lokalet, og en nybygd paviljong, benyttes dessuten til utstillinger av samtidskunst. Vi skal nå ta for oss museets første egne sted, i Bispegata.
Det var imidlertid langt tidligere at professor I.C Dahl tok initiativ til en kunstforening i Trondheim. Han skrev et åpent brev til «dannede Indvaanere av begge Kjøn i det nordenfjeldske Norge». Dahls motivasjon for dette var for «at vække og udvikle den Kunstsands, der slumrer i saamangen Menneskesjel, men som Anledninge til jevnlig at beskue dygtige Kunstneres Verker allene kan vække til Bevidsthed og udvikle til Virksomhed».
Det tok likevel litt tid før det begynte å få sving på seg. Samlingen ble opprettet i 1864 under navnet Det faste galleri og hadde bildene til utstilling i Stiftsgården og Sparebanken. Et stort antall verk ble så kjøpt inn, før man i 1931 endelig kunne innvie et flunkende nytt bygg i to etasjer i Bispegata. I 1991 ble det gjennomført en liten utbygging og i 2012 en rehabilitering.
Selv om bygget ble bygget som kunstmuseum, kan jeg ikke fri meg fra å tenke på de flotte lokalene til Lillehammer kunstmuseum som jeg nylig besøkte. Bispegata virker litt trang, litt mørk og kanskje også litt alderdommelig.
Opplevelser
Ikke desto mindre tar de i resepsjonen seg godt av sine gjester. Vandringen blant kunstverkene fra den faste samlingen er frydefull. Selv om jeg antar de skiftes på å vises, må vel Harald Sohlberg sitt maleri av Røros kirke være rimelig stabilt utstilt.
Det er heller ikke slik at det kun er Gråmølna som har samtidskunst. Under mitt besøk var det en særdeles spennende videoinstallasjon i andre etasje, en performancekunstner i en annen sal, og vakre glassmalerier i en tredje.
Museet legger stor vekt på sine formidlingstilbud. Jeg vil anta at ikke minst barn og unge kan ha stor glede av akkurat det.
Trondheim kunstmuseum er ikke veldig stort, og jeg vil definitivt anbefale alle som besøker Nidarosdomen til også å stikke innom kunstmuseet bare et steinkast unna. Byens befolkning bør definitivt kjenne sin besøkelsestid, både for å bivåne de mange temporære utstillingene, og mimre over kunstverkene i den faste.
Praktisk
Trondheim kunstmuseum ligger i Bispegata, et steinkast fra Nidarosdomen. Det holder gjennomgående åpent hver dag, på dagtid 10-16. Onsdager er langdag til kl 20.
Avdelingen TKM Gråmølna ligger ikke langt fra Nidelva, på Solsiden, og har altså Håkon Bleken og samtidskunst som spesialtema. Begge avdelinger inngår i Museum Trøndelag MiST. Det gjør også Kunstindustrimuseet og Rockheim, blant annet. Les MiST sin omtale av TKM og les gjerne også oppslaget på Wikipedia. Trondheim kunstforening ligger forresten vegg i vegg med museet.
Les om kunstmuseer her på Sandalsand.
Her får du bilder fra TKM Bispegata som du kan åpne i større versjon og bla gjennom: