Universitetsmuseet i Bergen – Naturhistorie

Sist endret 12.04.2021 | Publisert 05.06.2020Museer, Vestland |

De vet hva som skal til for å lage godt museum, folkene på Naturhistorisk museum. Dessuten har de et praktbygg å gjøre det i, omkranset av en vakker hage. 

 

Bygningen, plassen og hagen

Vi skal opp på Nygårdshøyden over Bergen sentrum. Her finner vi en museumsbygning som i seg selv regnes som et hovedverk fra norsk 1800-talls arkitektur. Midtbygget sto ferdig i 1865 etter tegninger av arkitekt Johan Henrik Nebelong, mannen bak blant annet lystslottet Oscarshall i Oslo. Sidefløyer ble hektet på i 1899, tegnet av Hans J. Sparre. Han er kjent for Høyesterett i Oslo. Stilretningen benevnes som italiensk nyrenessanse med streng symmetri i midtparti og fløyer. 

Muséhagen ble bygget omtrent samtidig med sidefløyene i et opprinnelig myret terreng. Den fikk avrundete bed, plener og hageganger. Nevnes må dessuten den åpne plassen foran museet, med Christiestatuen. 

Samlet har vi et anlegg som er strålende å besøke, og enda har vi ikke gått inn dørene. 

 

Museet

Universitetsmuseet i Bergen omfatter også kulturhistorisk museum i nærheten. Men her, i den originale museumsbygningen, finner vi de naturhistoriske samlinger innen fagene geologi, zoologi og botanikk. Museet var stengt i mange år for storstilt rehabilitering og nyåpnet høsten 2019. 

Alle bergensere og besøkende til Bergen bør nå kjenne sin besøkelsestid. Årsaken er at det er blitt et forbilledlig museum, ved både å utnytte forutsetningene som ligger i fredningen av deler av interiøret, inklusive de gamle montrene, og ved å tenke nytt. Med det siste sikter jeg dels til bruk av ny teknologi i frambringelsen av budskapet, men også ved å lage et tilnærmet meta-museum. Seksjonen med de gamle utstoppede dyrene som oppvoksende bergensere ble presentert i mange tiår, er nå gjort om til en framstilling av hvor feilaktig utstoppingen ble gjort i museets barndom. 

 

Finn fram

Kartet under viser vei til museet. Det ligger på Nygårdshøyden over sentrum av byen, foran Kulturhistorisk museum og Bergens Sjøfartsmuseum.

 


 

Les mer

Finn fram til museets nettside for bakgrunnsinformasjon og det praktiske knyttet til åpningstider mv. Les også hva Kunsthistorie skriver om arkitekturen

Finn flere artikler fra Vestland fylke, og Bergen, her på Sandalsand.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget? Er det noe du likte spesielt godt, eller er uenig i vurderingen av. Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

Skriv en epost til Sandalsand.

For artikler som er nyere enn 180 dager har du også mulighet til å dele din kommentar med andre her. Da vises et kommentarfelt som du kan bruke. Du må legge inn navn og epostadresse. Epostadressen blir ikke vist til andre, men det gjør navnet og kommentaren. Bruk derfor gjerne et anonymt navn om du ønsker. Du kan også lenke til et nettsted du selv driver (for egenpromotering).

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This