Urnes stavkirke – en norsk verdensarv

Sist endret 11.02.2023 | Publisert 10.08.2012Kultur, Religion, Vestland |

Anslått lesetid:

Urnes stavkirke er et verdensarvsted, utvalgt av UNESCO som et sted av enestående universell verdi og dermed en helt sentral del av verdens kulturarv.

 

Utnevnelsen til verdensarvsted

Det var i 1979 at Urnes ble innskrevet på listen til FN-organisasjonen UNESCO. Verdensarvsenterets korte begrunnelse er denne (min oversettelse):

«Trekirken på Urnes (stavkirken) står i naturlige omgivelser i Sogn og Fjordane. Den ble bygget i det 12. og 13. århundre og er et fremragende eksempel på tradisjonell skandinavisk trearkitektur. Den bringer sammen spor av keltisk kunst, vikingtradisjoner og romanske romlige strukturer.»

En stav er en trestolpe. Dette er hvordan Wikipedia beskriver bygningsteknikken (min oversettelse): «En stavkirke er en middelaldersk trekirke med stolpekonstruksjon knyttet til bindingsverk. Veggens rammer er fylt med vertikale planker. De bærende søylene (stafr på norrønt, stav på norsk) har lånt sitt navn til bygningsteknikken. Relaterte kirketyper er stolpekirker og kirker med pallisadevegger.»

 

Sogn og Fjordane - Luster - Urnes stavkirke

Et stjålent og litt uskarpt blikk inn i Urnes kirke. Her er altertavlen. Det ligger svært få interiørbilder fra Urnes stavkirke på internett.

 

Selv om denne bygningsteknikken ikke var unik for Norge, er det nesten bare i Norge vi finner restene av den. På den annen side er det bare 28 kirker igjen av de mer enn tusen som ble bygget i løpet av de siste årene av vikingtiden. Mange av de gjenværende har liten likhet med originalene, og det finnes også forskjellige typer av stavkirker.

Her er flere bilder. De kan utvides i større format.

 

Hva er det med stavkirken på Urnes?

Urnes er en av de eldste, fineste og sjeldneste av sitt slag. Ornamentikken på nordveggen, som opprinnelig prydet en døråpning, er spesielt vakker. Den skildrer en kamp mellom det gode og det onde, og har symbolske forbindelser til både kristen og norrøn mytologi.

Like vakkert, men av et annet slag, er kirkens beliggenhet på en høyde over Lustrafjorden med høye fjell i bakgrunnen. Erketypisk norsk i alle aspekter.

 

Sogn og Fjordane - Luster - Urnes stavkirke

Med et blikk for evigheten – her er en del av utsmykningen på Urnes stavkirke

 

Video fra Urnes

 

Les mer

Det er Fortidsminneforeningen som eier kirken. De tilbyr en omvisning innvendig med bruk av 3D. Prøv det, for du kommer ikke til å angre. Under Sandalsands besøk var det ikke tillatt med innvendig fotografering.

Denne artikkelen er lettere omskrevet fra omtalen av verdensarvstedet UrnesSandalsands engelskspråklige side. Der ligger også en omfattende serie om verdensarvlisten.

Gå videre til flere artikler her på Sandalsand Norge