Urnes stavkirke – en norsk verdensarv

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 10.08.2012Kultur, Religion, Vestland |

Anslått lesetid:

Urnes stavkirke er et verdensarvsted, utvalgt av UNESCO som et sted av enestående universell verdi og dermed en helt sentral del av verdens kulturarv.

 

Utnevnelsen til verdensarvsted

Det var i 1979 at Urnes ble innskrevet på listen til FN-organisasjonen UNESCO. Verdensarvsenterets korte begrunnelse er denne (min oversettelse):

«Trekirken på Urnes (stavkirken) står i naturlige omgivelser i Sogn og Fjordane. Den ble bygget i det 12. og 13. århundre og er et fremragende eksempel på tradisjonell skandinavisk trearkitektur. Den bringer sammen spor av keltisk kunst, vikingtradisjoner og romanske romlige strukturer.»

En stav er en trestolpe. Dette er hvordan Wikipedia beskriver bygningsteknikken (min oversettelse): «En stavkirke er en middelaldersk trekirke med stolpekonstruksjon knyttet til bindingsverk. Veggens rammer er fylt med vertikale planker. De bærende søylene (stafr på norrønt, stav på norsk) har lånt sitt navn til bygningsteknikken. Relaterte kirketyper er stolpekirker og kirker med pallisadevegger.»

 

Sogn og Fjordane - Luster - Urnes stavkirke

Et stjålent og litt uskarpt blikk inn i Urnes kirke. Her er altertavlen. Det ligger svært få interiørbilder fra Urnes stavkirke på internett.

 

Selv om denne bygningsteknikken ikke var unik for Norge, er det nesten bare i Norge vi finner restene av den. På den annen side er det bare 28 kirker igjen av de mer enn tusen som ble bygget i løpet av de siste årene av vikingtiden. Mange av de gjenværende har liten likhet med originalene, og det finnes også forskjellige typer av stavkirker.

Her er flere bilder. De kan utvides i større format.

 

Hva er det med stavkirken på Urnes?

Urnes er en av de eldste, fineste og sjeldneste av sitt slag. Ornamentikken på nordveggen, som opprinnelig prydet en døråpning, er spesielt vakker. Den skildrer en kamp mellom det gode og det onde, og har symbolske forbindelser til både kristen og norrøn mytologi.

Like vakkert, men av et annet slag, er kirkens beliggenhet på en høyde over Lustrafjorden med høye fjell i bakgrunnen. Erketypisk norsk i alle aspekter.

 

Sogn og Fjordane - Luster - Urnes stavkirke

Med et blikk for evigheten – her er en del av utsmykningen på Urnes stavkirke

 

Video fra Urnes

 

Les mer

Denne artikkelen er lettere omskrevet fra omtalen av verdensarvstedet UrnesSandalsands engelskspråklige side. Der ligger også en omfattende serie om verdensarvlisten.

Gå videre til flere artikler her på Sandalsand Norge

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This