Veolia, en fottur i Øst-Jotunheimen

Publisert 29.12.2021Fjell og hei, Innlandet |

Anslått lesetid:

Veolia har en forstavelse som inngår i mange stedsnavn i Jotunheimen. Akkurat denne viser til en kjekk liten fottur på 5-10 km i variert natur.

Start og sluttpunkt

Sandalsand var på bilferie og hadde lagt inn et par rekreerende overnattinger på Hindsæter hotell. Vi er på østsiden av Jotunheimen nasjonalpark, med et naturreservat rett oppe i lia, og på nordre endepunkt for Nasjonal turistveg Valdresflya.

Når hotellet har et trivelig vertskap, inviterer inn til frokost og middag i historiske tømmerstuer fra slutten av 1800-tallet, og legger til rette for en fullkommen avslapning med spa i underetasjen, ja da kan det knapt bli bedre.

LES MER: 10 klassiske steder å overnatte

Hotellet har flere anbefalinger til turer både vinter og sommer, både korte og lange. Ellers var det tydelig på andre gjester at Besseggen var turmålet med stor T.

Opplevelsen underveis

Min runde gikk opp mot Veolia bak hotellet, jevnt stigende hundre høydemetre eller så. Her førte den godt merkede løypa inn blant lyng og dvergbjørk til et naturreservat. Landskapet åpnet seg opp på Veomyrin. Navnet antyder myr, men så lenge det var mulig å følge sti, så ble det ikke for mange bløte partier. Jeg lot stien føre meg til bortimot andre siden av myra. Der var det et stiskille og jeg valgte den ene løsningen.

Den førte nedover i lia mot øst, mer eller mindre langs Skobekken. Der møter vi på Fv51 som kommer opp fra Randsverk. Hovedveien krysses raskt og vi følger så det som kan være gamleveien noenlunde parallelt med fylkesveien.

Et stykke lenger framme bryter vi av fra turveien og går ned gjennom skogen. Da kommer vi inn under Stuttgongfossen. Under mitt besøk i slutten av juni var vannstanden svært imponerende. Det ble til at jeg ble sittende en god stund på svabergene nedenfor fossen og bare nyte livet.

Det er bare få hundre meter oppover til Hindsæter. Der er det spaopplevelser å søke for de som vil. For meg var det tilstrekkelig med fossen.

Bilder fra Veolia

Stuttgongfossen

Her er noen av Sandalsands bilder fra overnattingssted og fottur.

Finn fram

Parker bilen ved Hindsæter og følg skiltingen ved hotellet. Gå opp lia og nordover. Stien er godt merket. Lengst inne kan du velge å følge markert rute på kartet eller fortsette bort til Veogjelet før du vender tilbake langs med Fv51.

Les mer

Elva Sjoa er berømt for sine stryk og smale gjel. Det mest berømte kalles Ridderspranget. Her skal du få bli kjent med sagnet, og hvordan det er å faktisk komme hit og bli fristet til å gjøre som ridderen, hoppe over.

LES MER: Ridderspranget over Sjoa

Dessuten byr Jotunheimen på flere fotturer. Bli med til Gjendesheim og starten på en seksdagers rundtur.

LES MER: Jotunheimen (1) Gjendesheim til Glitterheim

Nasjonal turistveg Valdresflye går øst for Jotunheimen fra Hindsæter i nord til Beitostølen i sør. Den er på 49 km med en liten avstikker ned til Gjende. Særlig søndre del gir oss vinger, vi formelig flyr over det vidstrakte landskapet.

LES MER: Nasjonal turistveg Valdresflye

Sandalsand har også andre artikler fra Vågå kommune og enda mange flere fra Innlandet fylke.