Verdensarvsteder i Norge

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 11.12.2015Kultur, Møre og Romsdal, Natur, Nordland, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Vestland | , , , , , , , ,

Anslått lesetid:

Vi har verdensarvsteder i Norge. De norske fjordene er på UNESCO sin verdensarvliste. Naturligvis. Der er imidlertid flere steder i Norge som har blitt innskrevet i listen. Denne artikkelen introduserer alle. 

UNESCO sin verdensarvliste inkluderer over tusen steder av enestående universell verdi. De er alle del av menneskehetens både kulturelle arv og naturarv. Som sådan utgjør de også utsøkte reisemål i hele Norge.

LES MER: Sandalsands hovedoppslag om verdensarven (på engelsk).

 

FN-organisasjonen UNESCO og den konvensjonen som også Norge har undertegnet, sier det slik:

Enestående universelle verdier er kultur og/eller naturverdier som er av en slik betydning at de går ut over nasjonale grenser, og er en felles arv for menneskeheten; både for nålevende og fremtidige generasjoner. Derfor er varig vern av denne arven viktig for det internasjonale samfunnet.

 

Norske steder på verdensarvlisten

Her er de norske verdensarvstedene:

 • Bryggen i Bergen
 • Bergstaden Røros
 • Urnes stavkirke
 • Bergkunsten i Alta
 • Vegaøyan
 • Struves meridianbue
 • Rjukan-Notodden industriarv
 • Vestnorsk fjordlandskap

Der er nå åtte steder («properties») i Norge innskrevet på verdensarvlisten. Her følger en veldig kort oppsummering av hvilke det gjelder. Årstallet viser til når stedet ble skrevet inn av UNESCO, og er lenket til UNESCO sitt eget oppslag. Dessuten finner du lenker til Sandalsands artikler fra besøkte steder.

 

Kulturarven

Hordaland - Bergen - BryggenBryggen i Bergen

(1979) Det gamle kaiområdet er en påminnelse om byens betydning som en del av Hansaforbundets handelsimperium fra det 14. til midten av det 16. århundre. Mange branner har ødelagt området gang på gang, men hovedstrukturen er bevart, og det er også omtrent 62 bygninger. De tyske hanseatene som gradvis fra slutten av 1200-tallet tok over kontrollen av den lukrative fiskeeksporten var som en stat i staten, med et indre rettsvesen og med Kontoret som navet i virksomheten. 

LES MER: Bryggen i Bergen

 

Sør-Trøndelag - RørosBergstaden Røros

(1980) Røros er et særegent gruvemiljø med trearkitektur, langt inne i landet og langt til fjells. Mye av det opprinnelige preget er bevart, med gatemønster anlagt på 1600-tallet og trehusbebyggelse fra 1700- og 1800-tallet. 

LES MER: Bergstaden Røros

 

Sogn og Fjordane - Luster - Urnes stavkirkeUrnes stavkirke 

(1979) Selv om bygningsteknikken ikke var unik for Norge, er det nesten bare i Norge vi finner restene av den. Videre er det bare 28 kirker igjen av de mer enn 1000 som ble bygget i løpet av de siste årene av vikingtiden. Mange av de gjenværende har liten likhet med originalene, og det finnes også forskjellige typer av stavkirker. Urnes er en av de eldste, fineste og sjeldneste av sitt slag.

LES MER: Urnes stavkirke – en norsk verdensarv

 

Troms og Finnmark - Alta - Hjemmeluft - HelleristningerBergkunsten i Alta

(1985) Alta har Nord-Europas største samling av helleristninger laget av jeger-fangstfolk. Den omfatter ca. 6000 helleristninger og 50 hellemalerier fordelt på fem områder i bunnen av Altafjorden.

LES MER: Bergkunsten i Alta, en verdensarv

 

Vegaøyan

(2004) Her kan vi oppleve hvordan generasjoner av fiskerbønder gjennom de siste 1500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et ugjestmildt øyrike nær Polarsirkelen. Den nå unike ærfugldriften har vært en sentral næringsvei drevet av kvinner. Derfor er innskrivningen også å regne som en hyllest til deres innsats. Vega ligger ut i havet litt nordøst for Brønnøysund på Helgelandskysten.

 

Troms og Finnmark - Hammerfest - Meridianstøtten (Verdensarvsted)Struves meridianbue

(2005) Hvor stor er jorden og hvilken form har den? Dette var spørsmålene den russiske astronomen Friedrich Georg Wilhelm Struve stilte i første halvdel av 1800-tallet. Han gjennomførte den første nøyaktige måling av planeten vår. Vi kan nå minnes denne bragden ved å besøke utvalgte og gjenstående steder i ti land.

LES MERStruves meridianbue – Det litt ukjente verdensarvstedet

 

Telemark - Tinn - Rjukan - StorgataRjukan–Notodden industriarv 

(2015) Komiteen uttrykker det slik at her manifesteres en enestående kombinasjon av industrielle tema og verdier knyttet til et landskap. Det framviser en viktig utveksling i teknologisk utvikling tidlig i det 20. hundreåret. Industribyene Rjukan og Notodden var med på å utvikle Norge som industrinasjon.

LES MER: Bedriftsbyene Rjukan og Notodden er en verdensarv

 

Naturarven

Sogn og Fjordane - Aurland - Nærøyfjorden - Ferjesambandet Kaupanger-GudvangenVestnorsk fjordlandskap 

(2005) Hele Vestlandet fra Stavanger til Åndalsnes er omtalt av UNESCO i sin utpeking av dette naturhistoriske (og egentlig også kulturhistoriske) landskapet. To fjorder er særskilt trukket fram og vernet. Det er Geirangerfjorden og Nærøyfjorden. De to fjordene, blant verdens lengste og dypeste, er arketypiske fjordlandskap og blant de mest enestående naturfenomener hvor som helst i verden.

LES MER: De norske fjordene

 

Norske steder på den tentative listen

UNESCO opererer også med en annen liste, benevnt Den tentative listen. Den består av steder innstilt av et medlemsland til UNESCO-kommisjonen for vurdering. Vurderingsprosessen kan ta år å gjennomføre, indikert ved årstallet for de norske nominasjonene.

Steder foreslått på Den tentative listen (5)

 

Nordland - Moskenes - Luftfoto

Øyene i Lofoten er foreslått som nytt verdensarvområde i Norge. Da vil landskapet i dette motivet fra Moskenes bli inkludert.

 

Les mer

Du vil på Sandalsand Global (på engelsk) finne en bred dekning av temaet i tillegg til omtaler av nærmere to hundre besøkte steder verden over.

Tenk over at denne verdensarvlisten fra UNESCO representerer høyst materielle forhold. Det finnes også en internasjonal konvensjon knyttet til vår immaterielle kulturarv. Videre finnes det internasjonale og nasjonale programmer for å sikre vår dokumentarv.

Av eksterne lenker vil jeg trekke fram hovedsiden til UNESCO sitt verdensarvsenter og oversiktssiden Norges Verdensarv.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

 1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
 2. Besvar et anonymt spørreskjema.
 3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This