Vikingene ved Hafrsfjord har gjenoppstått

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 15.06.2015Kultur, Rogaland |

Anslått lesetid:

Vikingene ved Hafrsfjord har gjenoppstått. I det minste for en helg har det vært samme aktivitet her som det var for 1000 år siden. Hafrsfjordkaupangen var større enn noensinne og ble en stor suksess.

 

Opplevelser i Møllebukta

Vi skal til Møllebukta innerst i Hafrsfjord. Her renner Møllebekken stri ut i sjøen, de gamle bøketrærne tårner høyt over oss, og på andre siden av sandstranden reiser monumentet med de tre «Sverd i Fjell» seg fra en steinknaus til minne om slaget i Hafrsfjord i år 872.

 

Rogaland - Stavanger - Hafrsfjordkaupangen vikingmarked i Møllebukta - Hafrsfjord - Jærkysten

Hafrsfjordkaupangen vikingmarked i Møllebukta, Stavanger

 

En lang rekke telt er satt opp langs begge sider av bekken. Her holder de seg, vikingætlingene, i tre dager til ende. Det gjør de årvisst, den andre helgen i juni.

Det er et vikingmarked som går av stabelen, eller kaupang som man sa på den tiden. Skrytebrosjyren beretter om «en fantastisk atmosfære fylt av lyder, lukter og andre sanseinntrykk inspirert av vikingtiden. Klangen av hammer mot ambolt og skrikende krigere, duften av nystekte vikingpølser og tørkede krydderplanter, vakre klesdrakter og fargerike håndarbeider er en del av disse inntrykkene.»

Og det har de helt rett i.

 

Rogaland - Stavanger - Hafrsfjordkaupangen vikingmarked i Møllebukta - Hafrsfjord - Jærkysten

Nylaget kunsthåndverk av godt gammelt merke

 

Programmet vitner om allsidighet i opplevelsene, for alle aldre vil jeg mene. Mange vil sette stor pris på slåsskampene og bueskytingen. Det smeller godt når virkelige sverd og økser med full kraft slås mot beskyttende skjold. Enkelte av skjoldene så ut som de hadde vært ute en kampdag før.

Barna vil gjerne ta en runde på ryggen til en vikinghest, eller få høre sagafortellinger. Musikantene vandrer rundt om og kaller inn til fest.

Teltveggene slås opp og åpenbarer et vell av håndverksprodukter: Buer, kniver, glass, keramikk, smykker, tepper, stoffer, vevde tekstiler og så videre. Slåsskamper må selvsagt til for å skape et økt engasjement og fungere som trekkplaster for enda flere, men ellers kjennetegnes markedet av det som vikinglivet egentlig besto i – handel på tvers av landegrenser.

 

Vikingmarkeder andre steder

For det er nemlig slik at til Møllebukta kommer «vikinger» fra Norge, Danmark, Sverige, England, Tyskland, Polen, Hviterussland og Ungarn. Når vi vandrer rundt blant utstillingsteltene hører vi faktisk enda flere tungemål både blant oss gjester og vertskapet. Slikt er kjekt.

 

Rogaland - Stavanger - Hafrsfjordkaupangen vikingmarked i Møllebukta - Hafrsfjord - Jærkysten

Skal det være et drikkehorn eller to?

 

Et dansk utstillerpar ga uttrykk for at i år blir de «bare» med på et par slike arrangementer. For dette er nesten som et omreisende sirkus, eller litt som «markensdagene» er ellers i året. Deltakere fra landene rundt Nordsjøbassenget og Østersjøen setter hverandre i stevne gjennom hele året, mange steder.

I følge en nettside starter det i januar med det store Shetlandseventyret «Up Helly Aa» i Lerwick, for så å fortsette med den største av alle vikingfestivaler, «Jorvik» i York i februar. Den samler 40 000 årlig. I Norge møtes nye og gamle vikinger på blant annet Karmøy første helga i juni. (Les mer om Vikinggarden på Bukkøy) og på Lofotr vikingfestival på Vestvågøy i Lofoten i august – bare for å nevne et par.

 

Tilbake til Møllebukta

I Møllebukta var det mange lokale røster å høre også, og man gripes jo i å fundere over hvor de holder hus til daglig, disse røslige karene med flettet skjegg og lærbukser, og damene i serk og brikkebånd.

 

Rogaland - Stavanger - Hafrsfjordkaupangen vikingmarked i Møllebukta - Hafrsfjord - Jærkysten

Klare til kamp

 

Det er slående at vikingtida er et interessefelt som gir så mye til så mange. Gamle håndverksteknikker holdes i hevd, det dannes egne miljøer og sikkert også vennskap som utvikles over år der deltakerne vandrer fra festival til festival. Her er bloggen (utgått lenke) til en dame som vever brikkebånd og du kan lese om andre teknikker slik som pjoning, firfletting, ullseilveving, håndteinspinning og nålebinding på andre sider.

Hafrsfjordkaupangen med vikingleiren er årlig, og noen år har det også vært større teateroppsetninger og vikingskip involvert. Det var flere år siden jeg var her sist, men årets besøk i strålende solskinn fristet til snarlig gjentakelse. Dessuten var det dobbelt så stort som i fjor ifølge en av utstillerne, og ved inngangsporten søndag formiddag fortalte de om 2500-3000 besøkende på lørdag. Ut fra tilstrømmingen søndag syntes det besøkstallet å bli slått med god margin.

Les hva Hafrsfjordkaupangen selv skriver på nett og Facebook.

Bildene under (fra 2015 og 2016) kan du se i stort format og bla gjennom. Klikk i vei.

 

This article is also available in English.