En tur rundt Sognsvann

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 08.08.2015Oslo, Skogsturer, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Av Nordmarkas mange vann er Sognsvann det mest tilgjengelige og derigjennom også det mest populære. Joggerne eier turveien rundt, men her er så flott at også natur- og kulturelskerne vil sette pris på en vandring på under 4 km.

 

Opplevelser

Mange som kommer hit velger også å fortsette innover markaveiene til for eksempel Ullevålseter eller halvrunden videre til Tryvann og Frognerseteren. Vakre sommerdager er det dessuten ikke få som begrenser sitt besøk til badeaktiviteter i søndre enden av vannet, eller fortsetter litt mot nordsiden for å gå uti vannet fra badebryggene/fiskebryggene nesten til endes.

Det er også mot sør vi finner offentlige fasiliteter og kiosk.

 

Oslo - Sognsvann

Det kan bli litt folksomt på fine sommerdager, her i sørenden av vannet

 

Sognsvann var også på slutten av 1800-tallet et yndet utgangspunkt for turer i marka, og der var dessuten langt mer bebyggelse rundt vannet enn den vi finner i dag. Opp til flere husmannsplasser, serveringssteder, ja til og med seter er beskrevet i historiske gjennomganger. Kikk også på denne lenken til gamle bilder fra Sognsvann (og litt videre).

Et par steder langs turveien er det satt opp orienteringsskilt til nytte for de som har tid til å stoppe opp litt. De er gjengitt nederst på siden.

 

Oslo - Sognsvann

Det er på vestsiden og mot nord vi finner de vakreste idyllene.

 

Praktisk

Det som synes å være landets største parkeringsplass ligger kloss inntil vannets sørøstlige del, og dessuten er det ikke lange veien til endestasjonen for Sognsvannsbanen.

Turveien rundt er tilrettelagt for alle, også rullestolbrukere. Syklister henvises imidlertid til andre grusveier i området. Der er ingen stigninger å snakke om rundt vannet og man spaserer greit rundt på en times tid. Merket turvei er ca. 3,3 km på det korteste. Du kan lage en større omvei ut av det.

 

 

Sjekk opp andre opplevelser fra Oslo her på Sandalsand, og se flere bilder fra Sognsvann under.