Rogaland

Rogaland er et fylke med mye glede seg over, ikke bare for 499 000 fastboende. Livlige byer, fjorder og fjell, lange strender og høy himmel.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Rogaland

Vi snakker om sjarmerende byer langs kysten, idylliske gårdstun inne i fjordarmene, mektige fjorder og skummende bølger mot landets flotteste sandstrender. Her finner vi det flate landskapet på Jæren, her finner vi knausene i Dalane og her finner vi evige spor av rikmannsrederne i Haugesund. Bildet over er fra husmannsgården Træe på Jæren.

I Rogaland har 55 % av befolkningen valgt å bosette seg i de fire kommunene på Nord-Jæren, 30 % i fylkeshovedstaden Stavanger alene.

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i fylket. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. I sum får du her inspirasjon til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Rogaland har å by på.

 

Med «oljå» gikk innbyggerne i fylkeshovedstaden Stavanger over fra å si «Eg e’ fra Stavanger, gjør det någe?» til «Eg e’ fra Stavanger, va det någe?» (Sandalsand)

Kommuner i Rogaland

 • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 100% 100%

Klikk på et kommunenavn for å gå til artikler fra kommunen. Utsira er eneste kommune Sandalsand ikke har besøkt, i Rogaland. Derimot er den omtalt i et par artikler av andre årsaker.

Følgende 10 tettsteder har bystatus: Bryne, Egersund, Haugesund, Jørpeland, Kopervik, Sandnes, Sauda, Skudeneshavn, Stavanger, og Åkrehamn.

Kommuneinndelingen i Rogaland

Kommuneinndelingen i Rogaland. Originalkartet er fra Wikimedia Commons (fri lisens).

Bilder fra Rogaland

Minst så mange bilder er gjort tilgjengelige her på nettsiden. Du finner dem i en egen artikkel, kommune for kommune. Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under, for å gå dit. (Bildet under er fra Hafrsfjord, minnesmerket for rikssamlingen.)

Artikler fra Rogaland

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Rogaland. Lenger ned på siden finner du nesten alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Stedsopplevelser i Rogaland

I kartet under finner du informasjon om fotturer, motoriserte turer, severdigheter og videoer, kun fra Rogaland. Mange av dem har omtaler i Sandalsands artikler. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor kan også vise andre artikler.

 

Ka va det eg sko ha gjort, eg ork’ikkje gå
Her e dårr någe løye så eg ikkje kan forstå
Nå går nåttå opp i limingå, å mørknå skrompe inn
Eg ligge langflade på golve, kan’kje finna fingen min
(Utdrag fra Kan’kje finna fingen av Svein Tang Wa)

Bakgrunnsbildet her er fra en av dørportalene på Utstein kloster, landets best (eneste) bevarte kloster.

Rogaland - Rennesøy - Utstein kloster
p

Fakta om Rogaland

Innbyggere

Km2

Rogaland fylkesvåpen

Illustrasjonen viser fylkesvåpenet i Rogaland. Det er fra 1974 og er beskrevet som et utskrådd sølvkors med spiss fot, på blå bunn. Det skal minne om steinkorset reist etter Erling Skjalgssons død i 1029.

Fylkeshovedstad er Stavanger. Her finner vi både fylkeskommunens administrasjon og statsforvalteren.

Utdrag fra Store norske leksikon

(Lenkene går til Sandalsands artikler)

Fylket

Rogaland er et fylke som utgjør den sørvestligste delen av Norge og omfatter kyststrekningen mellom Åna-Sira i sørøst og Ramsholmane nord for Haugesund i nordvest, herunder den åpne havarmen Boknafjorden. Fylket omfatter ellers øyene i Boknafjorden og fjordene som skjærer seg inn i landet fra denne, likeledes hei- og fjelltraktene østover til grensen mot Telemark og Agder. Rogaland grenser til Vestland fylke i nord, og har kystlinje mot Nordsjøen i sør og vest.

Rogaland fylke het før 1919 Stavanger amt.

Navnet. Første ledd er genitiv av folkenavnet rygir; roga-, som er en eldre form enn rygja-; jevnfør Ryfylke.

Bildet er fra et middelalderstevne i Hafrsfjord.

Sogn og Fjordane - Luster - Solvorn

Turisme

(Lenkene går til Sandalsands artikler)

Den tradisjonelle turisttrafikken har ikke helt den samme betydningen i Rogaland som i de øvrige vestlandsfylkene, noe som avspeiles på flere måter. Hotellene er for eksempel i vesentlig grad lokalisert til byene og det er ikke samme utpregede toppsesongen om sommeren som de fleste andre steder på Vestlandet. Overnattingene i Rogaland er ellers i stor grad yrkesrelaterte, 60 prosent, en andel som bare overgås av Akershus og Vestfold.

Av severdigheter kan særlig nevnes Stavanger domkirke (byggestart 1125, større utvidelse på 1200-tallet); Jernaldergården på Ullandhaug i Stavanger; Utstein kloster, landets best bevarte klosteranlegg fra middelalderen; og utsiktspunktene Preikestolen og Kjerag i Lysefjorden med henholdsvis 604 og cirka 1000 meter loddrett fall ned i fjorden. Sistnevnte er et av Norges mest kjente områder for basehopping.

Ved Haugesund står Haraldsstøtten, et minnesmerke for samlingen av Norge, avduket ved 1000-årsjubileet i 1872. Ved Hafrsfjord er reist monumentet «Sverd i stein» av Fritz Røed til minne om slaget i Hafrsfjorden på slutten av 800-tallet, som etter tradisjonen førte til samlingen av Norge. Rogaland byr ellers på atskillig sommerturisme på kysten, først og fremst på øyene i Boknafjorden og i nordfylket, og det er atskillig både sommer- og vinterturisme i dal- og fjellstrøkene i Ryfylke.

Kilde: Thorsnæs, Geir: Rogaland i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 7. mai 2021 fra https://snl.no/Rogaland
Lisens: Fri gjenbruk

Bakgrunnsbildet er fra dragefestivalen på Hellestø-stranda i Sola kommune

Sogn og Fjordane - Luster - Solvorn

Ønskemål

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra svært mange av Rogalands severdigheter.

Her følger en summarisk ønskeliste. Opplevelsene er ikke i prioritert rekkefølge, ut over at de er tatt med her. Noen av dem er til og med oppsøkt, men enda ikke presentert i en artikkel.

 1. Øyene i Utsira og Røvær i havgapet
 2. Kongeparken, Gjesdal
 3. Alle fyrene i Rogaland
 4. Stavanger botaniske hage
 5. Fotturer: Lifjell, Vårlivarden, Skomakarnibbå, Mysinghålå
 6. Helleristninger (flere) i Rogaland
 7. Arquebus Krigshistorisk museum, Tysvær
 8. Rogaland Krigshistoriske Museum, Soma
 9. Flyhistorisk museum, Sola
 10. Kystkultursamlingen i Tananger, Sola
 11. Dalane folkemuseum, Egersund
 12. Karmsund folkemuseum, Haugesund
 13. Karmøy Fiskerimuseum, Karmøy
 14. Garborgsenteret, Bryne

Den blå hvelvingen på bakgrunnsbildet er fra fjellhallen midtveis inne i verdens lengste undersjøiske biltunnel, Ryfylketunnelen. Den gjorde forbindelsen mellom Nord-Jæren og Ryfylke ferjefri.

Rogaland - Strand - Ryfylketunnelen (14,3 km)

Det følgende er et eksperiment. Teksten er hvordan kunstig intelligens oppsummerer denne siden om reiseopplevelser i Rogaland.

Opplev Rogaland på en uforglemmelig reise gjennom spektakulære opplevelser. Sandalsand Norge inviterer deg til å utforske fylket som strekker seg fra Åna-Sira til Ramsholmane, og omfavner den vakre kystlinjen og majestetiske fjorder som Boknafjorden.

Utforsk Stavanger, hovedstaden i Rogaland, og opplev severdigheter som Stavanger domkirke og Jernaldergården på Ullandhaug. Dra til Preikestolen og Kjerag i Lysefjorden, og nyt de naturskjønne omgivelsene med sine spektakulære klipper. Besøk Utstein kloster, et fantastisk klosteranlegg fra middelalderen. Utforsk øyene i Boknafjorden og nyt livet ved kysten. Opplev Rogalands historie på museer som Arquebus Krigshistorisk museum og Rogaland Krigshistoriske Museum.

Fra fjellene i Ryfylke til de pittoreske helleristningene i Rogaland, vil Rogaland garantert gi deg uforglemmelige reiseopplevelser. Bli med oss på denne eventyrlige reisen gjennom Rogalands mangfoldige landskap og fascinerende historie. Velkommen til Sandalsand Norge – din guide til reiseopplevelser i Rogaland!

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser