Båtturer

Det er et assortert utvalg av båtturer du finner beskrivelser av her. Noen av dem er med ferjer, andre med mindre farkoster.

Om båtturene

Ferjereiser er av kortvarig karakter. Her på Sandalsand inngår de gjerne som ledd i beskrivelsen av en større reise. Et par artikler fra overveiende bilturer er likevel tatt med også nedenfor.

En ferjereise er heller ikke lenger en «kjærleikens ferjereise», for de blir færre, de blir raskere og de blir i liten grad en opplevelse i sin egen rett. Når du likevel møter denne overskriften, er det fordi noen reiser med ulike typer båter eller skip, er mer særpregede og ikke minst berømte enn andre. Her finner du også artikler som inneholder videoer fra nettopp disse reisene.

Sandalsand er ikke et båtmenneske, i betydningen å drive med fritidsbåter. Derfor finner du ikke artikler her om akkurat det. Merk dessuten at du finner en rekke artikler under andre overskrifter, om kystkultur, båtmuseer og nært beslektede temaer. Noen av de artiklene er også tatt med her. Sjekk også ut oppslagene om andre framkomstmidler – tog og bil.

Illustrasjonen øverst på siden er fra Sognefjorden. En ferje legger ut fra Hella ferjekai og skal over til Dragsvik på andre siden.

Båtturer på et kart

Kartet under viser med røde streker de båtturene som er omtalt i egne artikler. Grønne streker angir de (oftest bilferjer) som gjerne omtales som ledd i en biltur eller annen tur. De aller fleste er langs kysten, men et par også på innlandsvann. Den som klikker på markørene i kartet, vil få en lenke til den artikkelen som mest samsvarer med båtturen. 

Jeg elsker å seile og seiler så seint det går an, for turen tar slutt når du kommer til land. (Odd Børretzen)

Oppslag om båtturer

Ferja slepper seg laus frå kaia på Eikøy, og lanternene lagar ei lomme av lys som flytter seg bortover fjorden med ferja inni. I salongen under dekk er motorduren grodd saman med båten, den sit i veggene den dirringa, eller skranglinga i ein kaffekopp som står skeivt på ei skål på eit bord. (Fra Kjærleikens ferjereiser av Edvard Hoem)

Hva er hemmeligheten ved den dovne, honningsøte vellyst som fyller et menneske den første dag av en båtreise? (Agnar Mykle)

Bilturer

Båtturer

Togturer