Oslo

Opplev Oslo gjennom et halvt hundre artikler og flere hundre fotografier. De over 717 000 fastboende har mye å glede seg over. Det har vi andre også.

Intro

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Oslo

Oslo er landets hovedstad og desidert mest folkerike by. Den er på en gang både fylkeskommune og kommune. Oslo er et viktig knutepunkt for samferdselen i landet generelt og Østlandsregionen spesielt. Dessuten er den vert for svært mange offentlige og private arbeidsplasser, og tiltrekker seg pendlere fra nær sagt hele landsdelen. Ikke minst huser byen mange nasjonale kulturinstitusjoner, og tilbyr herlige naturopplevelser både i og utenfor sentrum.

Når disse egenskapene kombineres, så vil en nettside som Sandalsand, som higer etter interessante reisemål og opplevelser, finne mye i Oslo. 

På denne siden får du lenke til siden med bilder fra Oslo, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i hovedstaden. Det bør til sammen inspirere deg til selv å oppleve de severdigheter og reisemål byen har å by på. Bruk derfor alt dette til å finne ut hva du vil gjøre på ditt neste besøk, eller til helgen.

«Oslosangen» ble skrevet av Lars Lillo-Stenberg på oppdrag fra kommunen ved tusenårsskiftet. Her er første strofe og refrenget. 

 

Minst blant Europas kollegaer
Men størst i vårt lille, lange land
Plassert i Skandinavias skjød
Ligger byen med det rare navn

Oslo, Oslo, du er liten til å være så stor
Oslo, Oslo, og jeg liker deg bedr’enn du tror

Bilder fra Oslo

Minst så mange bilder er gjort tilgjengelige her på nettsiden. Du finner dem i en egen artikkel. Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under, for å gå dit. (Bildet under er fra Ekeberg skulpturpark.)

Artikler fra Oslo

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Oslo. Lenger ned på siden finner du nesten alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Stovnertårnet

Stovnertårnet

Norges lengste tårn kaller det seg. For å komme opp på Stovnertårnet i Oslo følger man en slak 260 meter lang gangvei rundt og rundt. Toppen er 15...

Omvisning i NRK Marienlyst

Omvisning i NRK Marienlyst

Beslutningen er tatt om å flytte NRK fra Marienlyst. Det betyr å si farvel til berømte bygninger og all historikken inne i bygningene. I mellomtiden...

Stedsopplevelser i Oslo

I kartet under finner du informasjon om fotturer, motoriserte turer, severdigheter og videoer, kun fra Oslo. Mange av dem har omtaler i Sandalsands artikler. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor kan også vise andre artikler.

Nå er byen nesten tom for biler. På benken ligger det en mann og hviler. Det er så fint i Oslo at jeg tviler på at noen har no bedre ferie enn de som har blitt igjen i Oslo uten andre plikter enn å vanne blomster for ei tante. Ja, for ei tante! (Utdrag fra Bysommer av Lillebjørn Nilsen)

Bildet er fra Kvadraturen. Fonteneskulpturen skal vise Christian IVs hanske som angir hvor byen skal legges.

p

Fakta om Oslo

Innbyggere

Km2

Oslo våpen

Byvåpenet er opprinnelig fra 1300-tallet og finnes i flere versjoner. Motivet gjengir sagnet om St. Hallvard og hans død. 

Utdrag fra omtalen i Store norske leksikon

Oslo er Norges hovedstad og største by, og dessuten en av de eldste byene i landet. Oslo utgjør også en kommune og et fylke og ligger innerst i Oslofjorden, med bysenteret innerst i de to vikene Pipervika og Bjørvika. Bysenteret omfatter også området mellom disse vikene og det tilstøtende området like nordenfor. Tettstedet Oslo (som også omfatter områder i de tilstøtende kommunene), har fra 2018 over én million innbyggere.

Den administrative enheten Oslo omfatter fjordstrekningen mellom Lysakerelvas munning i vest og Gjersjøelvas munning i sørøst og strekker seg nordover helt til grensen mot Innlandet og Buskerud langt inne i Nordmarka. I både øst og vest grenser Oslo til Akershus. Den bymessige bebyggelsen omfatter ⅓ av kommunens areal, vesentlig i de lavereliggende områdene nær fjorden samt i Groruddalen, som fører nordøstover til Romerike. De resterende ⅔ av kommunens areal består av store, høyereliggende skogstrekninger, Nordmarka med Sørkedalen og Maridalen i nord, Lillomarka i nordøst, nord for Groruddalen, og Østmarka i sørøst, sør for Groruddalen.

Kilde: Thorsnæs, Geir. (2019, 23. september). Oslo. I Store norske leksikon. Hentet 23. november 2019 fra https://snl.no/Oslo Lisens: Fri gjenbruk

Bakgrunnsbildet her er fra et nasjonalt ikon, nemlig Operaen. 

Oslo - Operaen

Ønskemål

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra mange av Oslo sine severdigheter. Noen kan ha godt av en gjenvisitt, mens de aller fleste elementer på ønskelisten vil være av helt ny karakter. 

Her følger en summarisk oversikt, nummerert og sortert alfabetisk, men ikke prioritert. VisitOslo har mange inspirerende ideer.

Nylig besøkt, og artikler vil komme:

 1. Munch museum, Bjørvika
 2. Nasjonalmuseet, Vika
 3. Dronning Sonja KunstStall, Slottet
 4. Roseslottet, Frognerseteren
 5. Deichmanske bibliotek, Bjørvika

Fortsatt på ønskelisten:

 1. Det internasjonale barnekunstmuseet, Slemdal
 2. Arbeidermuseet, Sagene
 3. Helleristningene, Ekeberg
 4. HL-senteret, Bygdøy (utstilling om Holocaust)
 5. Jødisk Museum, sentrum
 6. Naturhistorisk museum, Tøyen
 7. Nordisk Bibelmuseum, Nedre Slottsgate
 8. Flere hovedgårder (Nordre Skøyen, Linderud, Frogner, Tøyen, Vøienvolden)
 9. Peer Gynt-parken, Løren (skulpturer)
 10. Vikingtidsmuseet (ex-Vikingskipshuset), Bygdøy, når det åpner i 2026

Dette bakgrunnsbildet er tatt ut av vinduet på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy.

Intro

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser