Stovnertårnet

Sist endret 17.11.2021 | Publisert 25.03.2019Oslo, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Norges lengste tårn kaller det seg. For å komme opp på Stovnertårnet i Oslo følger man en slak 260 meter lang gangvei rundt og rundt. Toppen er 15 meter over bakkeplan og gir et strålende utsikt.

 

Opplevelsen

Kommunen og alle gode krefter som man sier, hadde et ønske om å gi bydelen et signalbygg og utvikle sentrumsområdet på Stovner. Tårnet ligger på Fossumberget. Det er imidlertid ikke et vanlig tårn, for det svinger seg i sirkler oppover. Sirklene tar form av en slakt stigende gangbane med et gelender på 1,3 meter. Dette gjør adkomsten til tårnet universelt tilgjengelig. 

Vel oppe, og vi er ikke mer enn 15 meter over bakkeplan, kan vi nyte en flott 360-graders utsikt mot trær og åser, og langt av lei et glimt av Oslofjorden. 

Det fortelles at utformingen er inspirert av fugleflukt der fire platåer underveis indikerer fuglereir. Platåene er utstyrt med sittebenker. Stolpene av limtre som holder konstruksjonen oppe, skal minne om greiner eller trestammer. 

Selvsagt er dette gratis, og åpent døgnet rundt. I mørket settes det på en lyssetting. 

På selve berget finner man enkelte forhistoriske skålgroper, den såkalte Oldtidsveien (Pilegrimsleden og Den Trondhjemske kongevei er andre navn på den) går forbi tårnet, og lengre nede ligger gårdstunet Øvre Fossum og staller. Hestene kan man oppsøke på veien opp, og man kan følge turveinettet videre inn i naturen. 

 

Praktisk

På kartet under ser du hvor tårnet ligger. For å komme hit tar man T-bane linje 5 til Stovner. Deretter er det bare å følge gangveiene opp mot tårnet, 600 meter. 

 

 

Les mer på tårnets egen nettside, og hos Link arkitekter som tegnet det.

Finn annet å gjøre i Oslo, her på Sandalsand, og bla deg gjennom bildene under i større skala.