5 norske hoteller med særpreg

Sist endret 02.03.2023 | Publisert 16.05.2019Innlandet, Nordland, Overnatting, Reiseliv, Rogaland, Vestland | , , , , ,

Anslått lesetid:

Her får du servert 5 norske hoteller med særpreg. I denne femte artikkelen om spennende overnattingssteder i Norge, er vi kommet til fem svært gode alternativer på Vestlandet, i Valdres og i Lofoten.

I den første artikkelen fikk du presentert hva slags type etablissementer vi søker etter. Hotellene er gjerne av tre, mange av dem har lange historiske røtter i arkitektur og innredning – og de ønsker å ta vare på det. Samtidig kan de ha elementer av moderne design. De legger vekt på sin stolte historie i møtet med sine gjester og de ønsker å gi alle en individuell, unik opplevelse. Kundene forventer høy kvalitet i alt fra sengetøy til kortreist mat. Og de ønsker gjestfrihet.

 

Om denne presentasjonen

Utvalget representerer de som Sandalsand har besøkt, og ønsker å trekke fram. Det finnes flere kandidater rundt om i landet, men de får komme til på senere reiser.

Omtalen av hvert hotell inneholder lenker til hotellet, booking av rom og til artikler fra kommunen vi er i. Nummereringen fortsetter fra forrige artikkel. Rekkefølgen i hver artikkel er ellers alfabetisk. Stedene er ikke rangert seg i mellom.

Nederst følger et kart over alle omtalte steder, og lenker til de andre artiklene.

 
31. Energihotellet, Suldal

I kraftkommunen Suldal innerst i Ryfylke anla Norsk Hydro et stort kraftanlegg og et boligområde i det som kalles Kilen, et flatt område adskilt fra den gamle bebyggelsen. Her finner vi også Energihotellet.

Villabebyggelsen er i en slags bungalowstil og der er idrettsanlegg og felleshus som hører til i en aldri så liten «company town». Vi får minner om hvordan Rjukan og Notodden ble bygget opp på begynnelsen av 1900-tallet, også det av Norsk Hydro. Den tidligere kantinen og personalhotellet er i dag omgjort til Energihotellet. Det er et utsøkt overnattingssted og bare må oppleves. Be om omvisning. Kraftstasjonen nede i vannkanten ser ut som en UFO.

Disse bygningene og omgivelsene er viktige kulturminner om denne tiden. Ikke bare lokalt, men også nasjonalt. Arkitekt Geir Grung sin betongbrutalisme framheves som noe av det viktigste som er skapt av moderne, norsk arkitektur. Kontrasten er enorm sett opp mot den vanlige vestnorske byggeskikken.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Suldal på Sandalsand.

 

32. Herangtunet Boutique Hotel, Øystre Slidre

I anmeldelsen på Booking.com beskrev jeg Herangtunet slik: Veldig bra, et helt særpreget overnattingssted til toppkarakter (10). 

Videre skrev jeg på plussiden av vekten: Stemningen, omgivelsene, vertskapet – alt stemte. Vi får ikke følelsen av å være veldig nære hovedveien, selv om vi er det. Beliggenheten i skogen og med alle de tradisjonelle bygningene fra Valdres i dette henrivende tunet, ga en veldig god følelse. Vertskapet var meget hyggelige, og personlig. Det er tydelig at dette er et sted som scorer ekstra på det å være drevet av eierne.

Det som trakk litt ned valgte jeg å omtale slik: Vi bodde i New York suiten, men suite er nok å ta i litt hardt. Det er et stort dobbeltrom, men noen ekstra senger på hems – opp en stige. Passer for familie med barn, ikke små barn, og aller helst for par. Merk at der er en bratt og smal trapp opp til rommet som ligger i andre etasje av denne bygningen, og trappen gjør ikke rommet universelt tilgjengelig. Hotellet er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Øystre SlidreSandalsand.

 

33. Svinøya Rorbuer, Svolvær

Kort sagt: Svinøya tar kaka hva gjelder opplevelser i Svolvær og anbefales sterkt for opplevelser, overnatting og mat.

Det er en svært positiv opplevelse å vandre fra ende til annen på Svinøya og forlengelsen ut til Kjeøya, på øyene like utenfor Svolvær. Vi bodde på etablissementet kalt Svinøya rorbuer, dog ikke i en virkelig rorbu. Ikke desto mindre finner vi her en rekke autentiske rorbuer fra 1800-tallet merket med Olavsrosa av Norsk kulturarv. Under vårt besøk prøvde vi ut Børsen Spiseri på Svinøya, med best skåre på Tripadvisor. Min vurdering: Strålende. Hotellet er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra VåganSandalsand.

 

34. Tyssedal hotell, Odda

«Strålende utsikt og historisk sjarm». Slik beskrev jeg hotellet på Booking og ga 9,2 i samlet karakter.

Det som trakk opp var følgende: Utsikten over Tyssedal og Sørfjorden mot Folgefonna er henrivende. Galleriet og salongene er herlig å vandre i, og resepsjonisten var veldig hjelpsom da vi trengte assistanse. God frokost og veldig god middag på kvelden.

På den negative siden skrev jeg følgende i min omtale: Det mangler heis, så noen universell utforming var der ikke. Det gjorde at vi fikk en utfordring, men det gikk greit. Ellers hadde vi ingen ting å klage på.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Ullensvang kommune på Sandalsand.

 

35. Witchy Bitchy AirBnB, Bergen

«Dette var en herlig opplevelse, helt utenom det vanlige i enhver henseende.» Slik starter min omtale av den utleieleiligheten som figurerer på AirBnB sin portal.

Videre skrev jeg: Pent, særpreget og trivelig. Så rent at det uten videre konkurrerer med de beste hoteller. Leiligheten har alt man trenger for noen dager. Sjarm så det holder og perfekt beliggenhet. Jeg hadde bil, men det ordnet seg med vertinnens hjelp fint, selv i denne delen av sentrum.

Dette overnattingsstedet er ikke lengre tilgjengelig hos AirBnB.

Gå til bestilling av rom, og artikler fra BergenSandalsand.

 

Kart over alle overnattingssteder

Klikk på markørene og beveg deg fritt i kartet. Det kan også åpnes i nytt vindu.

 

 

Artiklene i serien

9 norske hoteller med særpreg

8 norske hoteller med særpreg

7 norske hoteller med særpreg

6 norske hoteller med særpreg

5 norske hoteller med særpreg (DENNE)

4 norske hoteller med særpreg

3 norske hoteller med særpreg

Les hovedoppslaget om Reiseliv for enda flere forslag.

 

Sluttord

Dersom du har lest deg gjennom alle artiklene vil du ha fått en del ideer om hvor det er verdt å bestille overnatting. Enkelte fortjener å bli reisemål i kraft av seg selv. Mine reiser er for øvrig gjengitt i andre oppslag på Sandalsand, se for eksempel bilturene og omtalene av reisemål.

Det må medgis at jeg setter pris på det arbeid som De historiske gjør med å samle og presentere historiske overnattings- og spisesteder landet over. Dertil finner jeg det særdeles positivt at noen velger å stå utenfor enhver sammenslutning, og likevel klarer å overleve. En del av de som er presentert, er også del av de store hotellkjedene. Her er det bare å håpe at de alle dyrker fram unike, spennende overnattingssteder og ikke legger opp til å skjære alle over en kam. Vi er nemlig mange som elsker å oppsøke det særegne.

(Dette er ikke reklame. Artiklene og omtalene er ikke betalt av noen: Det er egne reiser og opphold som ligger til grunn for omtalen. Dersom du klikker på bestillingslenken og bestiller overnatting, så gir bookingmotoren noen øre tilbake til meg.)

 

Pin It on Pinterest

Share This