Trøndelag

Trøndelag har en karrig kyststripe mot vest, enorme vidder mot øst og sør, og grøderike gårdsbruk langs Trondheimsfjorden. Store skogsområder kompletterer bildet.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Trøndelag

Trøndelag var tidligere delt i en nordlig og en sørlig del. Samlet huser fylket om lag 470 000 trøndere, med og uten bart. Flertallet bor i den søndre delen, med over 60 % i det som kalles byregionen Trondheim. Denne største kommunen i fylket huser alene 44 % av befolkningen i Trøndelag.

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i Trøndelag. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. I sum får du her inspirasjon til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Trøndelag har å by på.

Sandalsand får du mange bilder og innlegg fra Trondheim, blant annet det bildet fra Nidelva som pryder øverst på denne siden. En del av fotoalbumene fra kommunene inneholder bare et eller to bilder hver. Vi får si med Johan Falkberget, forfatteren fra Røros:

 

I det lille lå stundom det største.

Kommuner i Trøndelag

Klikk på et kommunenavn for å gå til Sandalsands artikler og/eller bilder fra kommunen. Besøkte kommuner er merket med grønt i fylkeskartet.

Trøndelag

Kartet viser gjeldende kommuneinndeling i Trøndelag. Originalkartet er fra Wikimedia Commons (fri lisens).

De oransjefargede kommunene har ingen bilder eller omtale i artikler. Det gjelder (fra nord til sør):

Leka | Røyrvik | Namsskogan | Høylandet | Grong | Lierne | Overhalla | Snåsa | Flatanger | Frøya | Hitra | Indre Fosen | Inderøy | Frosta | Heim | Rindal | Orkland | Skaun | Malvik | Meråker | Selbu | Tydal | Holtålen

 • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 42% 42%

I alt har Trøndelag 38 kommuner.

Følgende ti (elleve) tettsteder har bystatus: Brekstad, Kolvereid, Levanger, Namsos, Orkanger, Rørvik, Steinkjer, Stjørdalshalsen, Trondheim, og Verdalsøra. (Røros droppet bystatusen og synes det gir mer status å holde på sin eldgamle tittel av bergstad.)

Fotoalbum fra Trøndelag

Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under for å gå til innlegget med fotografier fra kommuner i Trøndelag. Akkurat dette bildet av typisk trøndergård, ble tatt i nærheten av Stiklestad.

Oppslag fra Trøndelag

Her får du inspirasjoner til attraksjoner, opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Trøndelag. Lenger ned på siden finner du alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Ringve Musikkmuseum

Ringve Musikkmuseum

Ringve Musikkmuseum er det nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Museet har 2000 historiske instrumenter fra hele verden. I faste og...

Trøndelag på kartet

I kartet under finner du turer og stedsopplevelser kun fra Trøndelag. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder vel og merke kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor viser også andre artikler. Tips: Zoom inn på Trondheim. Det er der de fleste artiklene er plassert. 

 

Og når det bles som værst på toppan
Og når galskapen får rå
Ska vi hold omkring hverainner
Og vi veit det her ska gå
Å – å levva livet
(Åge Aleksandersen)

Mannen på hest er Olav den Hellige. Statuen står på Stiklestad.

Fakta om Trøndelag

 • Fylkeshovedstad: Trondheim (fylkesordfører) og Steinkjer (for fylkesadministrasjon og statsforvalter)
 • Landareal: 39 493 km²
 • Befolkning: 474 131

Illustrasjonen viser fylkesvåpenet i Trøndelag. Det var Nord-Trøndelag sitt våpen fra 1957, men ble overtatt fra 2018 av det sammenslåtte Trøndelag. «På sølv bunn et gull utbøyet kors», kalles det.

Trøndelag fylkesvåpen

Utdrag fra Store norske leksikon

(Lenker er til Sandalsands artikler)

Trøndelag består av fire geografiske områdetyper:

 • Trondheimsfjorden og dalene som munner ut i fjorden
 • Kystbygdene og øyene fra Heim og Hitra i sør til Leka i nord
 • Namdalen, Namsens dalføre
 • Fjellbygdene Røros, Oppdal og Rindal, som ligger i henholdsvis Glåmas, Drivas og Surnas nedbørsfelt.

Det meste av befolkningen bor langs Trondheimsfjorden, og de 6 kommunene på aksen Orkdal–Stjørdal har 58 prosent av befolkningen.

De tre viktigste attraksjonene i fylket er Nidarosdomen og Stiklestad – som begge har nasjonal betydning og en rolle i riksdannelsen – og Røros, med bergverkshistorien og bygningsmiljøet som har gitt verdensarvstatus.

Bildet er fra Nidarosdomen i Trondheim.

Trondheim er det hyppigst besøkte reisemålet. Her finnes Nidarosdomen, Munkholmen, Rockheim, Sverresborg og Ringve Museum. I sør finnes ellers gruvene og det gamle bygningsmiljøet på Røros, museumsjernbanen Thamshavnbanen i Orkdal og Austråttborgen i Ørland.

I nord er naturen en viktig attraksjon, sammen med fisketurisme og bygdeturisme. Kystriksveien fra Steinkjer via Namdalen til Helgeland og Den gyldne omvei på Inderøy er gode eksempler på bygdeturisme satt i sammenheng. Namsskogan familiepark i Namdalen er en aktivitetspark og en dyrepark med dyr fra nordisk fauna.

Fylket har en sterk tradisjon for friluftsspel (utendørsteater), med Olav Gullvågs Spelet om Heilag Olav på Stiklestad som «alle spels mor», og større og mindre historiske spel i de fleste bygder og byer. Det er flere festivaler i fylket. Viktigst er Olavsfestdagene i Trondheim i olsok-uka, og Norsk Revyfestival på Høylandet.

De mest besøkte fjellområdene er Dovrefjell, Trollheimen og Sylan. Oppdal er fylkets viktigste vintersportssted. Oppdal og Røros er også de viktigste hyttekommunene.

(Lenker går til Sandalsands artikler)

 

Kilde: Haugen, Morten Olsen:  Trøndelag i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 7. mai 2021 fra «https://snl.no/Tr%C3%B8ndelag»  Lisens: Begrenset gjenbruk

Bildet er av bolighus i Berggården gamle handelssted i Rørvik, Nærøysund.

Ønskelisten

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra mange av Trøndelags severdigheter. 

Her følger en summarisk oversikt, i alfabetisk rekkefølge, og ikke prioritert. De utgjør Sandalsands ønsker for de neste besøkene til Trøndelag. Ganske visst er der enda mer å se og oppleve, bare man dykker dypt nok. Det kan bli en eller flere lange og gode ferier.

 1. Austrått fort
 2. Austråttborgen
 3. De Værdalske befestninger, Verdal
 4. Falstadsenteret i Levanger
 5. Fiskeværet Sør-Gjæslingan
 6. Frostatinget, tinghaug i Frosta
 7. Hegra festning, Stjørdal
 8. Jødisk museum, Trondheim
 9. Kystmuseet, Rørvik
 10. Lade og Byneset middelalderkirker, Trondheim
 11. Moskussafari på Dovrefjell
 12. Munkeby klosterruiner, Levanger
 13. Munkholmen, Trondheim
 14. Nasjonalparker (Dovre, Femundsmarka, Børgefjell)
 15. Norsk sagbruksmuseum i Spillum, Namsos
 16. Rein klosterruiner, Rissa
 17. Røros med bergstaden, museer og gruver
 18. Råkvåg-bryggene, Indre Fosen
 19. Sjøgata i Uthaug, Ørland
 20. Steinvikholm slott, Stjørdal
 21. Tautra klosterruiner, Frosta
 22. Thamshavnbanen og Orkla industrimuseum, Løkken Verk i Meldal
 23. Tømmerrennene ved Femunden
 24. Vitensenteret, Trondheim
 25. Vitenskapsmuseet, Trondheim
 26. 13 middelalderkirker ut over de kirkene og klosterruinene som er nevnt over

Bakgrunnsbildet er fra bergstaden Røros, et nasjonalt ikon og verdensarvsted. Sandalsand har vært her før, et par ganger, både sommer og vinter. Røros er vel verdt flere besøk, og er tatt med på «bucket list» ovenfor.

Trøndelag - Røros

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Pin It on Pinterest

Share This