Pop og rock på museum, er det mulig?

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 27.06.2015Museer, Trøndelag |

Anslått lesetid:

Det er nå i hvert fall det de har gjort, på Rockheim i Trondheim, eller «Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock» som det offisielt heter.

 

Opplevelser

For å komme med konklusjonen først: De har virkelig lykkes med å skape et opplevelsessenter av de sjeldne her i det gamle mellageret på Brattørkaia. Man kunne lett mistenke trøndere for å være seg selv nok, og jammen har de i svært mange år satt sitt sterke preg på norsk pop- og rockbransje. Dette er definitivt blitt et nasjonalt senter attpåtil.

Hovedgrepet i basisutstillingen er å ta for seg tiår for tiår, hente fram det tidstypiske i vid forstand – og anvende ny teknologi og interaktivitet i brukeropplevelsen.

Det starter med en rød Ford Thunderbird og garasjeinnredning fra 1950-tallet, og fortsetter med 60-tallet. Her vises et boliginteriør, men der «tapetet» på veggen forandrer seg og vi får skiftende framstillinger av band, kombinert med informative tekster og så videre. I lyd, lys og bevegelse. Virkelig stilig.

 

Trondheim - Rockheim

Dette er utstillingslokalet for 1950-tallet

 

På 1970-tallet får vi være med en turnébuss, på 1980-tallet setter vi oss ved miksepulten. På 90-tallet og utover øker interaktiviteten enda mer.

Museet skilter også med de de kaller opplevelsesrom. Undertegnede syntes særlig det var artig å prøve gitaren i en virtuell verden med selveste Ronni Le Tekrø. På Rockheim finner vi også det som vi til vanlig forbinder med museer, nemlig utstilling av objekter. I dette tilfelle instrumenter og annet utstyr.

Rockheim utdeler en Hall of Fame-pris. Mange artister er dessuten representert på en slags Wall of Fame i det man kommer inn i utstillingslokalene. Pek på artisten med laserpenn og få fram film og lyd.

Som et nasjonalt senter har også Rockheim oppgave med å ta vare på historien i skrift, lyd og bilde – det finner vi i mediateket. Ellers er der skiftende utstillinger slik at det alltid skal være en anledning til å komme tilbake en annen og tredje gang.

 

Praktisk

Du finner Rockheim på Brattøra nær Trondheim sentralstasjon og kongressenteret. Det er lett synlig fra avstand.

 

 

Rockheim har et utmerket nettside å lese seg opp på i forkant. Sjekk også omtalen på Wikipedia.

Du har nå lest en av flere spesialartikler på Sandalsand om og fra Trondheim. Du finner flere av dem i hovedartikkelen med forslag til byvandring i Trondheim.