Pop og rock på museum, er det mulig?

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 27.06.2015Museer, Trøndelag |

Anslått lesetid:

Det er nå i hvert fall det de har gjort, på Rockheim i Trondheim, eller «Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock» som det offisielt heter.

 

Opplevelser

For å komme med konklusjonen først: De har virkelig lykkes med å skape et opplevelsessenter av de sjeldne her i det gamle mellageret på Brattørkaia. Man kunne lett mistenke trøndere for å være seg selv nok, og jammen har de i svært mange år satt sitt sterke preg på norsk pop- og rockbransje. Dette er definitivt blitt et nasjonalt senter attpåtil.

Hovedgrepet i basisutstillingen er å ta for seg tiår for tiår, hente fram det tidstypiske i vid forstand – og anvende ny teknologi og interaktivitet i brukeropplevelsen.

Det starter med en rød Ford Thunderbird og garasjeinnredning fra 1950-tallet, og fortsetter med 60-tallet. Her vises et boliginteriør, men der «tapetet» på veggen forandrer seg og vi får skiftende framstillinger av band, kombinert med informative tekster og så videre. I lyd, lys og bevegelse. Virkelig stilig.

 

Trondheim - Rockheim

Dette er utstillingslokalet for 1950-tallet

 

På 1970-tallet får vi være med en turnébuss, på 1980-tallet setter vi oss ved miksepulten. På 90-tallet og utover øker interaktiviteten enda mer.

Museet skilter også med de de kaller opplevelsesrom. Undertegnede syntes særlig det var artig å prøve gitaren i en virtuell verden med selveste Ronni Le Tekrø. På Rockheim finner vi også det som vi til vanlig forbinder med museer, nemlig utstilling av objekter. I dette tilfelle instrumenter og annet utstyr.

Rockheim utdeler en Hall of Fame-pris. Mange artister er dessuten representert på en slags Wall of Fame i det man kommer inn i utstillingslokalene. Pek på artisten med laserpenn og få fram film og lyd.

Som et nasjonalt senter har også Rockheim oppgave med å ta vare på historien i skrift, lyd og bilde – det finner vi i mediateket. Ellers er der skiftende utstillinger slik at det alltid skal være en anledning til å komme tilbake en annen og tredje gang.

 

Praktisk

Du finner Rockheim på Brattøra nær Trondheim sentralstasjon og kongressenteret. Det er lett synlig fra avstand.

 

 

Rockheim har et utmerket nettside å lese seg opp på i forkant. Sjekk også omtalen på Wikipedia.

Du har nå lest en av flere spesialartikler på Sandalsand om og fra Trondheim. Du finner flere av dem i hovedartikkelen med forslag til byvandring i Trondheim.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This