Nordland

Nordland byr på mange opplevelser og store avstander. Befolkningen på drøye 240 000 har bosatt seg over fem regioner fra sør til nordvest: Helgeland, Salten, Ofoten, Lofoten, og Vesterålen.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Nordland

Artiklene og bildene her på Sandalsand kommer fra alle regionene i dette langstrakte fylket. En av fem i Nordland bor i fylkeshovedstaden Bodø.

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i Nordland. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. Dette bør til sammen inspirere deg til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Nordland har å by på.

Bakgrunnsbildet over er fra Røst, og da passer det vel geografisk godt med dette sitatet fra Petter Dass, dikterpresten fra Helgeland:

 

Leg Snekken fra Landet, snoe Stavnen i Vest, Set beent over Havet, det bliver os best.

Kommuner i Nordland

Klikk på et kommunenavn for å gå til Sandalsands artikler fra kommunen. Disse kommunene er merket med grønt i fylkeskartet.

 • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 36% 36%

De oransje er uten bilder eller omtale i artikler. Det gjelder (fra nord til sør): Andøy, Øksnes, Bø, Sortland, Lødingen, Hamarøy, Steigen, Sørfold, Fauske, Saltdal, Beiarn, Gildeskål, Rana, Træna, Herøy, Leirfjord, Vefsn, Hemnes, Vega, Vevelstad, Grane, Hattfjelldal, Sømna, Bindal.

I alt har Nordland 41 kommuner. Klikk på kartet for å se det i større versjon.

Følgende 11 tettsteder har bystatus: Bodø, Brønnøysund, Fauske, Leknes, Mo i Rana, Mosjøen, Narvik, Sandnessjøen, Sortland, Stokmarknes og Svolvær.

Kommuneinndelingen i Nordland

Kommuneinndelingen i Nordland. (Klikk for å forstørre.) (Kilde: Bearbeidet versjon av kart fra Statens kartverk)

Fotoalbum fra Nordland

Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under for å gå til innlegget med fotografier fra kommuner i Nordland. Akkurat dette bildet er fra Henningsvær.

Oppslag fra Nordland

Her får du inspirasjoner til opplevelser, severdigheter og attraksjoner som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Nordland. Lenger ned på siden finner du alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Nordland på kartet

I kartet under finner du turer og stedsopplevelser kun fra Nordland. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder vel og merke kun steder og attraksjoner som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor viser også andre artikler.

 
Jeg har lært meg å leve med meg selv, og vi har i grunnen funnet en fin balanse, jeg og jeg. (Halvdan Sivertsen)

Bildet med fiskehjellene er fra Svolvær.

Fakta om Nordland

 • Fylkeshovedstad: Bodø
 • Landareal: 35 760 km²
 • Befolkning: 241 235

Illustrasjonen viser fylkesvåpenet i Nordland. Det har vært det offisielle siden 1965, og da med betegnelsen «På gull bunn en svart båt med mast og råseil». 

Nordland fylkesvåpen

Utdrag fra Store norske leksikon

(Lenker går til Sandalsands artikler)

Nordland er et fylke som strekker seg rundt 500 kilometer fra grensen mot Trøndelag i sør til grensen mot Troms i nord. Nordland har grense mot Sverige i øst, og utenfor kysten i vest ligger Norskehavet. Fylket kan deles i fem hoveddeler: Helgeland sør for Saltfjellet, Salten videre nordover til Tysfjorden, Ofoten omkring Ofotfjorden og øyrikene Lofoten og Vesterålen i nordvest.

 

Historie

Nordlandene og de nordlandske len ble på 1500-tallet brukt om de områdene som utgjør nåværende Nordland og Troms fylker, med unntak av Bindal sør for Bindalsfjorden som lå under Namdalens fogderi i Trondhjems len. Fra rundt 1600 ble betegnelsen Nordlands len benyttet.

Etter innføringen av eneveldet i 1661 ble amt betegnelsen på de regionale enhetene i landets forvaltning, og amtsinndelingen ble i stor grad bygd på den gamle inndelingen i len og sysler. Således besto også Nordlands Amt av Nordland og Troms fylker uten Sør-Bindal. Nordland ble delt i 1787 ved at Tromsø og Senjen fogderier (svarende til nåværende Troms fylke) ble overført til det nye Finmarkens Amt. Sine nåværende grenser fikk Nordland i 1852 da Sør-Bindal ble en del av Nordlands Amt. Fylket fikk sitt nåværende navn i 1919.

 

Kilde: Thorsnæs, Geir. (2019, 15. november). Nordland. I Store norske leksikon. Hentet  19. november 2019 fra «https://snl.no/Nordland». Lisens: Fri gjenbruk.

Bildet er fra Reine i Lofoten.

Turisme i Nordland

(Lenker går til Sandalsands artikler)

Turismen spiller en betydelig rolle i mange områder av Nordland. Særlig er det den vakre og svært varierte naturen i fylket som trekker, ikke minst den en finner langs kysten med ville og til dels bredekte fjell og dypt innskårne fjorder og med en mange steder omfattende strandflate med en skjærgård bestående av et utall øyer, holmer og skjær utenfor. I innlandet er det vakre dal- og skogtrakter og omfattende fjellområder med flere av Norges største breer og Nord-Norges høyeste fjell (Oksskolten, 1915 meter over havet).

Blant de mange og svært varierte attraksjonene som trekker turister til fylket, kan nevnes: Saltstraumen ved Bodø som er verdens sterkeste tidevannsstrøm og Moskstraumen (Moskenesstraumen) sør for Moskenesøya i Lofoten, midnattsolen
som kan ses nord for Nesna, nordlyset, de mange fuglefjellene, polarsirkelen, som krysser Nordland over øya Hestmona på kysten og over Saltfjellet i innlandet, Norges største kalksteinsgrotte i Rana nordøst for Mo og en rekke idylliske fiskevær, mange med rorbuutleie (blant annet i Lofoten og Vesterålen); noen av disse har også fisketurer på havet og hvalsafarier.

Fylkets fem nasjonalparker må også nevnes i denne sammenheng: Børgefjell på grensen til Trøndelag, Saltfjellet-Svartisen, som strekker seg fra kysten inn til E6 og Nordlandsbanen over Saltfjellet, Junkerdal øst for Saltdalen, Rago øst for Sørfolda og Møysalen på Hinnøya. Både Børgefjell, Junkerdal og Rago nasjonalparker strekker seg inn til grensen mot Sverige i øst.

Kilde: Thorsnæs, Geir: Nordland – turisme i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 7. mai 2021 fra «https://snl.no/Nordland_-_turisme» Lisens: Fri gjenbruk

Bildet er fra fjellet over Narvik.

Ønskelisten

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra mange av Nordlands severdigheter. 

Her følger en summarisk oversikt, ikke prioritert, over de stedene Sandalsand kunne tenkt seg å oppsøke de neste årene. De fleste er på overordnet nivå, og så vil det være mangt å oppleve langs veien. Når man først kommer dit.

 • Nasjonal turistveg Andøya
 • Vesterålen, ut mot havet og gjerne på hvalsafari
 • Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Den går for å være en av landets flotteste
 • Vegaøyan, verdensarv ute i havet
 • Torghatten: Gå gjennom det sagnomsuste hullet. Ikke bare seile forbi det
 • Nordlandsbanen, med eller uten stopp underveis
 • Svartisen, det å komme nær landets nest største isbre
 • Marmorslottet, sør for Svartisen og nord for Mo i Rana. Jettegryter og naturens landskapsforming i fri dressur.

Dette bakgrunnsbildet er fra Ofotbanen, på vei inn mot svenskegrensen.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

Fakta

Ønsker

Fristelser

Pin It on Pinterest

Share This