Saltstraumen

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 05.09.2014Natur, Nordland |

Anslått lesetid:

Utenfor Bodø finner vi verdens sterkeste tidevannsstrøm. Enorme vannmengder presses fire ganger i døgnet gjennom et 150 meter smalt sund, i Saltstraumen.

 

Opplevelser

Det er i dette området temmelig stor forskjell på høy- og lavvann, hele 1,8 meter. Når høyvannet presser innover Saltenfjorden og skal over i forlengelsen i Skjerstadfjorden er det nær 400 millioner kubikkmeter vann som skal utlignes, og motsatt seks timer senere. Denne sterke tidevannsstrømmen løper over en strekning på 3 kilometer, noen få mil sørøst for Bodø.

 

Nordland - Bodø - Saltstraumen

Innover i straumen

 

Her og der kan det oppstå strømvirvler, noen opp til 10 meter i diameter. Strømmen kan komme opp i 20 knops fart (ca. 37 km/t). Opplevelsen av styrken i tidevannsstrømmen varierer med døgnet, månefaser, jevndøgn, solverv, vind og luftrykk.

Dessuten kan det være noe ganske annerledes å være ute blant virvlene i båt eller om man står med begge beina trygt plantet på land.

Det er forresten også vakker natur rundt her, og når man kikker opp fra vannmassene kan man blant annet se de vakre Børvasstindene i syningom.

 

Praktisk

 

Den som kjører E6 med eller uten DDE på musikkspilleren, vil gjerne svinge av ved Fauske og ta Riksvei 80 innover mot Bodø. Et stykke inn Skjerstadfjorden tar man sørover på Riksvei 17. Her er det godt skiltet ned mot noen store parkeringsplasser, Saltstraumen Museum og en turvei ned under en høy bro.

Er man heldig og er del av et følge, kan man også ta sjøveien fra Bodø i RIB-båt (stor, hurtiggående gummibåt), besøke store havørnkolonier underveis og kjøre rett gjennom strømmen. Det skulle vi, men været var ikke på vår side. Les mer. Det ble derfor en aldri så liten nedtur å bare stå på land og kikke på Saltstraumen som raste forbi.

 

Nordland - Bodø - Saltstraumen

Broen går høyt over Saltstraumen, på det smaleste punktet

 

Les mer

Kikk gjerne innom Wikipedia for å bli mer opplyst om Saltstraumen. Dessuten vil du også finne glede i å lese disse artiklene om nærliggende severdigheter:

Nordlands hovedstad – Bodø: Som den nest største byen i Nord-Norge, har Bodø hatt sine oppturer og nedturer i historien. På en brutal dag i mai 1940 ble den tvunget tilbake til start. Dette er tydelig også i dag.

Kjerringøy – Nord-Norges rikeste handelssted på 1800-tallet: Kjerringøy er en av de fremste severdighetene i landet. Det er et hele enestående sted å besøke, sikkert ikke bare i de lange, myke nordlandsnettene.

Noen bilder å utvide og bla gjennom: