Vestfold

Vestfold er fylket ved Oslofjorden og Skagerrak som har færrest kommuner, er minst i utstrekning, men som likevel har en ganske stor befolkning.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Vestfold

Befolkningen på 253 000 er konsentrert i alle de mellomstore byene langs fjorden og kysten, mens innlandet kjennetegnes av grøderike jordbruksområder. Kyst og jord har alltid vært med på å gjøre Vestfold til et svært rikt område i Norge, noe blant annet skipsgravene fra vikingtiden vitner om. Illustrasjonsbildet ovenfor er for øvrig fra Borre middelalderkirke. Med en, i norsk sammenheng, ganske stor befolkning på et lite område får Vestfold derfor en av landets største befolkningstettheter. De aller fleste bor i de sju tettstedene med bystatus, med tettstedsområdene Tønsberg og Sandefjord som de klart mest folkerike. Vestfold grenser for øvrig til Buskerud i nord og Telemark i vest.

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i fylket. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. I sum får du her inspirasjon til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Vestfold har å by på.

Om fylket har mange byer, så byr selvsagt både byene og landdistriktene på naturopplevelser. Kanskje kan vi da si det med kunstneren som elsket å tilbringe somrene i Vestfold, nemlig Edvard Munch:

 

Naturen er ikke alene det for øyet synlige. Den er også sjelens indre bilder – bilder på øyets bakside

Kommuner i Vestfold

  • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 50% 50%

Fylket har 6 kommuner, og Sandalsand har omtale fra 3 av dem. Klikk på et kommunenavn under for å gå til artiklene fra kommunen. Disse er merket med grønt i fylkeskartet i kartet.

Færder | Holmestrand | Horten | Larvik | Sandefjord | Tønsberg

De oransje er uten bilder eller særlig omtale i artikler. På sett og vis kunne også Færder ha vært farget gul. Sandalsand har riktignok vært over alt, men ikke på den måten at det kvalitativt har gitt grunnlag for å vise fram bilder eller skrive omtaler. På grunn av det får man en spore til å planlegge noen skikkelige besøk ved senere anledninger.

Kartet viser altså kommuneinndelingen i Vestfold. Originalkartet er fra Wikimedia Commons (fri lisens).

Følgende 7 tettsteder har bystatus: Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord, Stavern, Tønsberg og Åsgårdstrand.

Kommuneinndelingen i Vestfold

Bilder fra Vestfold

Minst så mange bilder er gjort tilgjengelige her på nettsiden. Du finner dem i en egen artikkel, kommune for kommune. Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under, for å gå dit. (Bilder under er fra Verdens ende.)

Artikler fra Vestfold

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Vestfold. Lenger ned på siden finner du nesten alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Preus fotomuseum

Preus fotomuseum

Preus fotomuseum er det nasjonale museum for fotografi. Navnet kommer av grunnleggeren, Leif Preus. Han åpnet museet i 1976 inne i Horten, men...

Bilder fra Vestfold

Bilder fra Vestfold

Her finner du alle publiserte fotoalbum med et stort antall bilder fra Vestfold. Nye reiser medfører automatisk oppdatering av oversikten i dette...

Stedsopplevelser i Vestfold

I kartet under finner du turer og stedsopplevelser kun fra Vestfold. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder vel og merke kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor viser også andre artikler.

Som en våt morgen med dyr som skriker og drypper,
Og det er skorpe på leverposteien,
Og skorpe både på det ene og det andre.
Sånn er livet. – Og sånn er det å være i båt også –
Særlig om morgenen – noen ganger. –
Men noen andre ganger – eller for å si det på en annen måte –
Noen ganger – i båt om morgenen – og i livet også – forsåvidt –
Noen ganger er det all right
(Odd Børretzen)

Saga Oseberg ved kai i Tønsberg

Vestfold - Tønsberg - Brygga - Saga Oseberg
p

Fakta om Vestfold

Innbyggere

Km2

Vestfold fylkesvåpen

Fylkesvåpenet viser «på rød bunn en gull kongekrone». Våpenet er som det opprinnelige i 1970, bortsett fra at formen på skjoldet er blitt litt bredere.

Fylkeshovedstad er Tønsberg for både fylkeskommune og statsforvalter.

Utdrag av omtalen i Store norske leksikon

(Lenker er til Sandalsands artikler)

Vestfold har en unik samling av steinkirker fra middelalderen – 21 i alt. Det finnes også en stavkirke: Høyjord i Andebu. Strandlinjen er cirka 980 kilometer, hvorav 350 kilometer på fastlandet og 630 kilometer på de 1407 øyene i skjærgården. Numedalslågen, som i Vestfold renner gjennom Larvik kommune, er en av Norges fem mest lakserike elver.

Vestfold har en rekke kulturinstitusjoner, blant annet Vestfold Fylkesmuseum og Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg, Marinemuseet og Preus museum (fotohistorisk) i Horten og Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Vestfold har hovedsakelig sommerturisme, med høye konsentrasjoner av hytter og ferieanlegg langs kysten. Blant Vestfolds mange turistattraksjoner foruten kysten og skjærgården utenfor kan nevnes Borrehaugene, Norges største gravhaugfelt fra vikingtiden, de godt bevarte bygningsmiljøene i Åsgårdstrand og marinebyene Horten med Karljohansvern og Stavern med Fredriksvern, rullesteinsrøysene på Mølen, ruinene av Tunsberghus på Slottsfjellet i Tønsberg og Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Kilde: Sten Lundbo og Geir Thorsnæs (23.1.2023). Store norske leksikon. Hentet 1. august 2023 fra «https://snl.no/Vestfold_-_tidligere_fylke»   Lisens: Begrenset gjenbruk

Bakgrunnsbildet er av Munchs hus i Åsgårdstrand

Vestfold - Horten - Åsgårdstrand - Munchs Hus

Ønskemål

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra noen av Vestfolds severdigheter.

Her følger en veldig summarisk oversikt over severdigheter Sandalsand har blinket ut for framtidige besøk til fylket. Der er langt flere, så listen vil bli utvidet. Flere byer er blant annet nevnt, og inni dem finnes det alltid mange opplevelser knyttet til byvandringer, museer, etc. 

  1. Byene langs kysten: Holmestrand, Larvik, Stavern, Sandefjord
  2. Verdens Ende

Bildet er fra det gamle marineverftet i Horten

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser