Byvandring i Horten

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 11.03.2020Urbane fotturer, Vestfold |

Anslått lesetid:

Byen Horten vokste fram i skråningen opp fra Oslofjorden, og var i starten tett koplet til Marinens aktiviteter på Karljohansvern. Horten har også i svært mange år vært ferjested for kryssing av fjorden, og de mange daglige avgangene til Moss går like nedenfor sentrumsgatene. Og det er inn dit du nå inviteres. 

 

Opplevelser til fots i sentrum

Jeg gjorde det enkelt og parkerte på Torget, midt i sentrum. Og så var det å vandre gatelangs på jakt etter interessante bygninger, folk, skulpturer og hva ellers der måtte være av interesse. Det ble med å vandre ned Apotekergata forbi et kjøpesenter. Nederst ligger det havn for fritidsbåter og ferjeterminalen, så vel som en vernet telefonkiosk. 

Så handlet det om å krysse litt tilbake opp over Langgata mot Storgata, og følge den tilbake til Torget. Det var i det hele tatt et helt greit sentrum, med bygninger av forskjellig stil og alder. Ikke utrivelig, men inntrykket var vel ikke spesielt storveies heller. Dette er vel og merke inntrykket fra en tilfeldig besøkende. De som bor her, vil ha andre opplevelser å knytte til sitt sentrum. 

 

Handelssentrumet har gågate, en rekke koselige kafeer, flere spisesteder, shopping muligheter og et levende uteliv. Det er gangavstand til alle sentrumsfunksjoner som kino, flere kjøpesentre, frisører, legesenter, spa og den splitter nye videregående skolen. (Kilde: Hortenlove.no)

 

Ettersom jeg ikke hadde vært i Horten før, og ikke hadde gjort god nok research, gikk jeg glipp av Lystlunden. Riktignok passerte jeg det store park- og idrettsanlegget med bil, men jeg gikk glipp av parkens 150 hule eiketrær, andedammen og den gamle paviljongen. Flere skulpturer er der også å spore, foruten steder å grille og ellers dra på piknik. Det får være til neste gang. 

 

Les mer

De aller fleste, drøye 20 000 av kommunens 27 000 innbyggere, bor i Horten sentrum. Ellers fordeler de seg på tettstedene Åsgårdstrand, Nykirke og Skoppum. Villabebyggelse med hager går igjen. Horten kan du lese mer om hos for eksempel Wikipedia, SNL, Horten Love, Visit Vestfold og Vestfoldguide.

Den som leter etter attraksjoner i Horten sentrum, vil i stor grad lete forgjeves på de nettsidene. I stor grad handler det om severdighetene på Karljohansvern, ved Borrehaugene (Midgardsenteret, selve haugene og Borre kirke), to andre middelalderkirker i kommunen, foruten Åsgårdstrand med Munchs hus

De fleste av dem vil du finne omtalt i Sandalsands artikler fra Horten kommune. Se videre alle artikler fra Vestfold fylke. Her er noen få bilder til.