Preus fotomuseum

Sist endret 14.11.2021 | Publisert 09.03.2020Museer, Vestfold og Telemark |

Anslått lesetid:

Preus fotomuseum er det nasjonale museum for fotografi. Navnet kommer av grunnleggeren, Leif Preus. Han åpnet museet i 1976 inne i Horten, men Staten kjøpte opp samlingene i 1995 og flyttet i 2001 virksomheten til Karljohansvern like utenfor Horten sentrum. 

 

Opplevelser

Det gamle proviantlageret på Karljohansvern ble av arkitekt Sverre Fehn tilpasset museumsformål. I dag huser det Preus fotomuseum og Marinemuseet. Innvendig finner vi faste utstillinger av fotografier, fotoapparater og presentasjoner av en fotohistorisk reise gjennom tidene. Dessuten tilbys midlertidige utstillinger knyttet til museets formål, og et stort fagbibliotek. Videre er der kafé og museumsbutikk. 

Inntrykket mitt var at de stilfulle lokalene gir gode muligheter for museet til å vise fram fotografiets mangslungne og rikholdige verden. Imidlertid syntes jeg det var litt lite, det var liksom noe som manglet – uten at jeg ikke helt klarte å sette fingeren på nøyaktig hva. Museet er imidlertid et utmerket besøksmål, og da gjerne i kombinasjon med Marinemuseet og ellers en tur i området på Karljohansvern. 

Som nasjonalt museum aner vi imidlertid at der er en del som går for seg bak veggene, for fagfolk, uten at det direkte er noe som treffer den vanlige publikummer. 

 

Finn fram og les mer

Preus museum ligger inne på det tidligere militære området Karljohansvern, like utenfor Horten sentrum. Der er godt med parkeringsplasser utenfor, om man da ikke spaserer ut fra sentrum.

 

 
Preus museum er selv den beste kilden til videre lesing, og for praktisk informasjon. Der finner du informasjon om samleren Leif Preus, om pågående og tidligere utstillinger. På siden har de også en liten nettbutikk for spesielt interesserte. Enkelte arrangementer avholdes også. 

Sandalsand har flere artikler å fordype seg i:

Her følger noen flere av Sandalsands bilder fra museet.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This