Møre og Romsdal

Møre og Romsdal er vestlandsfylket helt mot nord. Her finner vi mellomstore byer, høye fjell, lange fjorder, og en befolkning på 270 000.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Møre og Romsdal

Vi er på vippen mellom Vestlandet og Trøndelag, og et fylke som er svært sammensatt. Sunnmøringer, romsdalinger og nordmøringer finnes det drøyt 270 000 av, utover de i kringkastingen. Det er et underlig fylke. Fylket framstår som nokså oppsplittet i både kulturell og geografisk forstand. De på Nordmøre føler mye tilhørighet til Trøndelag, mens sunnmøringene helst er noe for seg selv. I midten ligger Romsdal som ikke er en dal, men bidrar til en både dialektmessig, kulturell og i det hele tatt stor variasjon i fylket. De flere hundreårige fogderigrensene setter fremdeles dype spor i befolkningens lynne, og hva skal vi si – tja – samarbeidsånd.

Det er «hovedstedene» i disse distriktene som samler motsetningene i seg. Ålesund i sør er klart størst med sine 58 000 innbyggere, eller hver femte i hele fylket. Midt i ligger Molde med halvparten av Ålesunds befolkning og lengst nord Kristiansund med enda noen færre innbyggere.

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i Møre og Romsdal. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. I sum får du her inspirasjon til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Møre og Romsdal har å by på.

Det var jo her Ivar Aasen kom fra, han med…

 

Dei gamle Fjell i Syningom er alltid eins aa sjaa.

Kommuner i Møre og Romsdal

  • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 60% 60%

Fylket har 27 kommuner, og Sandalsand har omtale fra 16 av dem. Klikk på et kommunenavn under for å gå til artiklene fra kommunen. Disse er merket med grønt i fylkeskartet i kartet nedenfor. De oransjefargede kommunene er uten bilder eller omtale i artikler. 

Aukra | Aure | Averøy | Fjord | Giske | Gjemnes | Haram | Hareid | Herøy | HustadvikaKristiansund | Molde | Rauma | Sande | Smøla | Stranda | Sula | Sunndal | Surnadal | Sykkylven | Tingvoll | Ulstein | Vanylven | Vestnes | Volda | Ørsta | Ålesund

Kommuneinndelingen i Møre og Romsdal

Kommuneinndelingen i Møre og Romsdal, etter et originalkart fra Wikimedia Commons (fri lisens). 

Følgende seks tettsteder har bystatus: Fosnavåg, Molde, Kristiansund, Ulsteinvik, Ålesund og Åndalsnes.

Bilder fra Møre og Romsdal

Minst så mange bilder er gjort tilgjengelige her på nettsiden. Du finner dem i en egen artikkel, kommune for kommune. Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under, for å gå dit. Bildet er av Storseisundbrua på Atlanterhavsvegen.

Artikler fra Møre og Romsdal

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Møre og Romsdal. Lenger ned på siden finner du alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Stedsopplevelser i Møre og Romsdal

I kartet under finner du informasjon om fotturer, motoriserte turer, severdigheter og videoer, kun fra Møre og Romsdal. Mange av dem har omtaler i Sandalsands artikler. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor kan også vise andre artikler.

 

Til lags åt alle kan ingen gjera;
det er no gamalt og vil so vera. (Ivar Aasen)

Bildet er fra det gamle fiskeværet Grip i havet vest av Kristiansund.

p

Fakta om Møre og Romsdal

Innbyggere

Km2

Illustrasjonen viser fylkesvåpenet i Møre og Romsdal, vedtatt av fylkestinget i 1978. Det har tre vikingskip i gull sett forfra mot en blå bakgrunn.

Fylkeshovedstad er Molde.

Utdrag fra Store norske leksikon. Lenker også til Sandalsands artikler.

 

Fylket

Møre og Romsdal er et fylke som omfatter kysten fra Vanylvsfjorden innenfor Stad i sør til øya Smøla og Tjeldbergodden i Aure på fastlandet i nord, samt fjord- og fjellområdene innenfor. Fylket grenser i nordøst og øst mot Trøndelag, i sørøst mot Innlandet, i sør mot Vestland, og i nordvest mot Norskehavet. En vanlig inndeling av fylket er den gamle fogderiinndelingen i Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre.

Møre og Romsdal fylke fikk en fast og entydig geografisk avgrensning i 1704 etter å ha hatt en noe uklar og varierende avgrensning og forvaltning fra 1660-årene da fylkene (før 1919 kalt amt) ble etablert i kjølvannet av innføringen av eneveldet i Danmark-Norge. Også navnsettingen på fylket har variert. Det het for eksempel Romsdals amt før 1919 og Møre fylke i årene 1919–1935.

Møre kommer av norrønt mærr, ‘land’, trolig sammenheng med norrønt marr, ‘hav’, det vil si ‘landet ved havet’ eller ‘myrlandet’. Romsdal har sammenheng med elvenavnet Rauma, muligens av straumr, ‘strøm’.

Kilde: Stokkan, John; Thorsnæs, Geir: Møre og RomsdalStore norske leksikon på snl.no. Hentet 30. august 2021 fra http://snl.no/M%C3%B8re_og_Romsdal Lisens: Begrenset gjenbruk

Turisme

Blant fylkets viktigste turistattraksjoner er fjord- og fjellområdene både på Sunnmøre, blant annet Geirangerfjorden, Hjørundfjorden og Sunnmørsalpene, i Romsdalen (fjellrekken på sørsiden av Romsdalsfjorden og Romsdalsalpene med Trolltindan) og på Nordmøre, blant annet Sunndalsfjellene i Dovre-Sunndalsfjella nasjonalpark og Trollheimen.

I fjellområdene finnes flere imponerende veianlegg som Trollstigen og veien til Dalsnibba, og av attraksjoner for øvrig kan nevnes Mardalsfossene i Nesset, fuglereservatet på Runde, det nedlagte fiskeværet Grip utenfor Kristiansund, samt Atlanterhavsveien mellom Averøya og Hustadhalvøya. Fylket har flere større alpinanlegg, blant annet på Ørskogfjellet mellom Ålesund og Åndalsnes og på Strandafjellet.

Ellers merkes en rekke faste festivaler med godt besøk i fylket. For Sunnmøre kan nevnes Dei Nynorske festspela i Ørsta og Volda med sentrum på Ivar Aasen-tunet i Hovdebygda. Årlig spilles det ellers en rekke historiske spel av ulike slag på Sunnmøre, blant annet Herøy-spelet Kongens ring og Arthurspelet i Sande. I Romsdal merkes den årlige jazzfestivalen i Molde og Bjørnsonfestivalen i Molde, en av landets aller største litteraturfestivaler. På Nordmøre kan nevnes en årlig to-ukers Kulturfest om sommeren og en årlig operauke om vinteren, begge i Kristiansund, og det historiske spillet Fru Guri av Edøy som spilles årlig på Smøla.

Kilde: Thorsnæs, Geir. (2015, 13. oktober). Møre og Romsdal – turisme. I Store norske leksikon. Hentet 20. november 2019 fra https://snl.no/M%C3%B8re_og_Romsdal_-_turisme Lisens: Fri gjenbruk

Bildet er fra Brosundet i Ålesund.

Sogn og Fjordane - Luster - Solvorn

Ønskemål

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer begrenset med erfaringer fra Møre og Romsdal. 

Her følger en summarisk oversikt. De utgjør Sandalsands ønsker for de neste besøkene til Møre og Romsdal. Ganske visst er der enda mer å se og oppleve, bare man dykker dypt nok. 

Etter et omfattende besøk i 2021 ble Sandalsands «bucket list» på det nærmeste tømt. Den vil fort kunne vokse seg fyldigere igjen.

  1. Museene: Norsk Tindesenter i Åndalsnes.
  2. Runde
  3. Nordøstre deler av fylket

Bildet er fra ferjeleiet Leknes ved overgangen mellom Norangsfjorden og Hjørundfjorden på Sunnmøre. Stålberghornet oppe til høyre.

Møre og Romsdal - Ørsta - Leknes og Øye

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser