Møre og Romsdal

Mange byer, høye fjell og dype fjorder. Det er flott her nord på Vestlandet. Møre og Romsdal er vestlandsfylket som dras mot nord og framstår som nokså oppsplittet i både kulturell og geografisk forstand.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Møre og Romsdal

Vi er på vippen mellom Vestlandet og Trøndelag, og et fylke som er svært sammensatt. Sunnmøringer, Romsdøler og Nordmøringer finnes det drøyt 260 000 av, utover de i kringkastingen. Det er et underlig fylke. De på Nordmøre føler mye tilhørighet til Trøndelag, mens Sunnmøringene helst er noe for seg selv. I midten ligger Romsdal som er langt mer enn en dal, men bidrar til en både dialektmessig, kulturell og i det hele tatt stor variasjon i fylket. De flere hundreårige fogderigrensene setter fremdeles dype spor i befolkningens lynne, og hva skal vi si – tja – samarbeidsånd.

Det er «hovedstedene» i disse distriktene som samler motsetningene i seg. Ålesund i sør er klart størst med sine 65 000 innbyggere, eller hver fjerde i hele fylket. Midt i ligger Molde med halvparten av Ålesunds befolkning og lengst nord Kristiansund med enda noen færre innbyggere. Samlet har likevel disse tre bykommunene nesten halvparten av befolkningen i fylket.

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i Møre og Romsdal. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. Dette bør til sammen inspirere deg til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Møre og Romsdal har å by på.

 

Det var jo her Ivar Aasen kom fra, han med…

 

Dei gamle Fjell i Syningom er alltid eins aa sjaa.

Kommuner i Møre og Romsdal

Klikk på et kommunenavn for å gå til Sandalsands artikler fra kommunen. Disse kommunene er merket med grønt i fylkeskartet.

Kommuneinndelingen i Møre og Romsdal

Gjeldende kommuneinndeling i Møre og Romsdal. Dette er en bearbeidet versjon av originalkart fra Statens kartverk. (Klikk for å forstørre.)

De oransjefargede kommunene er uten bilder eller omtale i artikler. Det gjelder: Aukra, Aure, Herøy, Sande, Smøla, Sunndal, Surnadal, Sykkylven, Tingvoll og Vanylven.

 • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 62% 62%

I alt har Møre og Romsdal 26 kommuner.

Følgende seks tettsteder har bystatus: Fosnavåg, Molde, Kristiansund, Ulsteinvik,  Ålesund og Åndalsnes.

Fotoalbum fra Møre og Romsdal

Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under, for å gå til innlegget med fotografier fra kommuner i Møre og Romsdal. Bildet er av Storseisundbrua på Atlanterhavsvegen.

Oppslag fra Møre og Romsdal

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Møre og Romsdal. Lenger ned på siden finner du alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Møre og Romsdal på kartet

I kartet under finner du turer og stedsopplevelser kun fra Møre og Romsdal. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder vel og merke kun steder som lar seg avmerke på kart. Kartet er foreløpig ganske fattig. En omfattende reise i 2021 vil etter hver resultere i temmelig mange artikler fra fylket. Så følg med. Det blir bedre.

 

Til lags åt alle kan ingen gjera;
det er no gamalt og vil so vera. (Ivar Aasen)

Bildet er fra det gamle fiskeværet Grip i havet vest av Kristiansund.

Fakta om Møre og Romsdal

 • Fylkeshovedstad: Molde
 • Landareal: 13 840 km²
 • Befolkning: 265 238

Illustrasjonen viser fylkesvåpenet i Møre og Romsdal, vedtatt av fylkestinget i 1978. Det har tre vikingskip i gull sett forfra mot en blå bakgrunn.

Utdrag fra Store norske leksikon.

 

Fylket

Møre og Romsdal er et fylke som omfatter kysten fra Vanylvsfjorden innenfor Stad i sør til øya Smøla og Tjeldbergodden i Aure på fastlandet i nord, samt fjord- og fjellområdene innenfor. Fylket grenser i nordøst og øst mot Trøndelag, i sørøst mot Innlandet, i sør mot Vestland, og i nordvest mot Norskehavet. En vanlig inndeling av fylket er den gamle fogderiinndelingen i Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre.

Møre og Romsdal fylke fikk en fast og entydig geografisk avgrensning i 1704 etter å ha hatt en noe uklar og varierende avgrensning og forvaltning fra 1660-årene da fylkene (før 1919 kalt amt) ble etablert i kjølvannet av innføringen av eneveldet i Danmark-Norge. Også navnsettingen på fylket har variert. Det het for eksempel Romsdals amt før 1919 og Møre fylke i årene 1919–1935.

Møre kommer av norrønt mærr, ‘land’, trolig sammenheng med norrønt marr, ‘hav’, det vil si ‘landet ved havet’ eller ‘myrlandet’. Romsdal har sammenheng med elvenavnet Rauma, muligens av straumr, ‘strøm’.

Kilde: Stokkan, John; Thorsnæs, Geir: Møre og RomsdalStore norske leksikon på snl.no. Hentet 30. august 2021 fra http://snl.no/M%C3%B8re_og_Romsdal Lisens: Begrenset gjenbruk

Turisme

Blant fylkets viktigste turistattraksjoner er fjord- og fjellområdene både på Sunnmøre, blant annet Geirangerfjorden, Hjørundfjorden og Sunnmørsalpene, i Romsdalen (fjellrekken på sørsiden av Romsdalsfjorden og Romsdalsalpene med Trolltindan) og på Nordmøre, blant annet Sunndalsfjellene i Dovre-Sunndalsfjella nasjonalpark og Trollheimen.

I fjellområdene finnes flere imponerende veianlegg som Trollstigen og veien til Dalsnibba, og av attraksjoner for øvrig kan nevnes Mardalsfossene i Nesset, fuglereservatet på Runde, det nedlagte fiskeværet Grip utenfor Kristiansund, samt Atlanterhavsveien mellom Averøya og Hustahalvøya. Fylket har flere større alpinanlegg, blant annet på Ørskogfjellet mellom Ålesund og Åndalsnes og på Strandafjellet.

Ellers merkes en rekke faste festivaler med godt besøk i fylket. For Sunnmøre kan nevnes Dei Nynorske festspela i Ørsta og Volda med sentrum på Ivar Aasen-tunet i Hovdebygda. Årlig spilles det ellers en rekke historiske spel av ulike slag på Sunnmøre, blant annet Herøy-spelet Kongens ring og Arthurspelet i Sande. I Romsdal merkes den årlige jazzfestivalen i Molde og Bjørnsonfestivalen i Molde, en av landets aller største litteraturfestivaler. På Nordmøre kan nevnes en årlig to-ukers Kulturfest om sommeren og en årlig operauke om vinteren, begge i Kristiansund, og det historiske spillet Fru Guri av Edøy som spilles årlig på Smøla.

Kilde: Thorsnæs, Geir. (2015, 13. oktober). Møre og Romsdal – turisme. I Store norske leksikon. Hentet 20. november 2019 fra https://snl.no/M%C3%B8re_og_Romsdal_-_turisme Lisens: Fri gjenbruk

Bildet er fra Brosundet i Ålesund.

Sogn og Fjordane - Luster - Solvorn

Ønskelisten

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer begrenset med erfaringer fra Møre og Romsdal. 

Her følger en summarisk oversikt. De utgjør Sandalsands ønsker for de neste besøkene til Møre og Romsdal. Ganske visst er der enda mer å se og oppleve, bare man dykker dypt nok. 

De følgende punktene stod tidligere på listen, men ble oppsøkt i 2021. Det gjenstår å skrive om dem.

 1. Grip
 2. Ålesund
 3. Kristiansund
 4. Molde
 5. Åndalsnes
 6. Volda
 7. Ørsta
 8. Romsdalsmuseet i Molde
 9. Sunnmøre museum i Ålesund
 10. Volda bygdetun
 11. Ivar Aasen-tunet i Ørsta
 12. Fiskerimuseet i Ålesund
 13. Atlanterhavsparken, Ålesund
 14. Jugendstilsenteret og KUBE
 15. Klippfiskmuseet i Kr.sund
 16. Gamle Kvernes bygdemuseum
 17. Grip stavkirke
 18. Kvernes stavkirke
 19. Rødven stavkirke
 20. Borgund steinkirke, Ålesund
 21. Giske steinkirke

Her følger det som nå gjenstår av Sandalsands «bucket list». Den vil fort kunne vokse seg fyldigere igjen.

 1. Museene: Norsk Tindesenter i Åndalsnes.
 2. Runde
 3. Nordøstre deler av fylket

Bildet er fra ferjeleiet Leknes ved overgangen mellom Norangsfjorden og Hjørundfjorden på Sunnmøre. Stålberghornet oppe til høyre.

Møre og Romsdal - Ørsta - Leknes og Øye

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

Fakta

Ønsker

Fristelser

Pin It on Pinterest

Share This