Reiseliv

Finn artikler om reiseliv, overnatting og turisme i Norge. Landet er fullt av overnattingssteder, men hvilket skal du velge?

Om reiseliv og overnatting

På denne siden finner du artikler med analyser av reiselivsnæringen i Norge, og andre artikler på overordnet nivå om det å reise. En spesiell oppmerksomhet er viet overnattingssteder.

Vi ønsker å sove godt når vi er på reise, like godt som hjemme, eller aller helst enda bedre. En overnatting kan tas i det fri, under åpen himmel, eller den kan tas i baronens seng. Av disse to ytterpunktene tenderer nok oppslagene og anbefalingene på Sandalsand i retning av sistnevnte. 

Overnattingssteder med særpreg

Vi finner mange spennende overnattingssteder rundt om i landet. Noen har en atmosfære med historisk særpreg og stor grad av gjestfrihet og imøtekommenhet.

I en sammenhengende serie på åtte artikler presenteres hele 52 overnattingssteder i Norge som Sandalsand har besøkt og ønsker å trekke fram. De forventningene som stilles, ble satt opp i følgende punkter.

  • Stedet skal være stolt av sin historie, og vise fram minner om den, selv om dagens ytre arkitektur og innvendige miljø inkluderer elementer fra nyere tidsepoker.
  • Det skal også være et hotell, pensjonat eller gjestgiveri som lar gjesten føle seg velkommen, og gir mulighet for avslapning. Gjestfrihet og imøtekommenhet er svært viktig, og selvsagt skal det være rent og pent.
  • Dessuten skal det være et sted å oppleve god mat og drikke – gjerne basert på lokale spesialiteter – i en spennende setting. Et ekstra pluss går til steder hvor de nære omgivelsene også er tiltalende, og hvor andre attraksjoner lett kan oppsøkes.

Serien starter her, men kartet følger også under. Klikk deg inn på markørene for direkte lenker til artikkelen.

Man kan ikke leve godt, elske godt eller sove godt uten å spise godt. (Virginia Woolf)

Fyrturisme, campingturisme, helårsturisme

Dette har vært populært noen år nå, men jeg har aldri selv kommet over en gylden anledning til å prøve det ut. Noen av de gamle fyrene, ja, faktisk ganske mange, tilbyr overnatting. I følge Visit Norway kan det handle om ca. 60 fyrstasjoner. Der er en udiskutabel sjarme ved dem, ikke minst som følge av naturopplevelsen like utenfor dørstokken.

Noen av fyrene krever egen båttransport, fordi de ligger på en holme. Andre fyr kommer vi enklere til. Sandalsand har flere artikler fra besøk på norske fyr. De av fyrene som mottar overnattingsgjester er inntatt i artikkeloversikten nedenfor.

Sandalsand vil også slå et slag for campingturisme. Riktignok er det temmelig mange år siden jeg selv gjorde det, og jeg har heller aldri reist med bobil (selv om lysten er der). Derimot vil du finne en serie med historisk oversikt over utviklingen av campingplasser i Norge. Finn serien i oversikten under, eller start her

Mange av de mest spennende hotellene ligger på landet og de holder vinterstengt. På landet er det også vi finner mange av attraksjonene som trekker til seg både natur- og kulturturister. Mange av kulturattraksjonene er også vinterstengt.

Skal du bruke hele Norge, er du altså omtrent tvunget til å reise i sommerhalvåret, fra mai til september. Mellom oktober og april er du henvist til byene for alle praktiske formål. Det er delvis forståelig, men også litt synd. Gitt økende turisme, kan det være at flere ser forretningsmuligheter i å utvikle en større grad av helårsindustri.

So ro lillemann, nå er dagen over. Alle mus i alle land ligger nå å sover. So og ro og tipp på tå, sov min vesle pode. Reven sover også nå med halen under hodet (Thorbjørn Egner)

Artikler om reiseliv og overnatting

Sitater om det å reise

Sitater om det å reise

Finn gode sitater om det å reise. Litteraturens verden er full av kloke observasjoner med eller uten sans for humor. Hva finner du over horisonten?...

Hvor er isbjørnfarmen? (Spørsmål til turistinformasjonen på Svalbard)

Generelt søk etter overnatting

Sandalsand har et samarbeid med hotellsøkemotoren Booking. Den som går herfra til Booking, bestiller en natt og deretter gjennomfører overnattingen, vil oppnå to store fordeler. For det første får du en god natts søvn til konkurransedyktig pris. For det andre fravrister du Booking noe av dere provisjon ettersom en fjerdedel går til Sandalsand. La det siste være din takk til meg for at du får lese så mye gratis innhold! Vinn, vinn, vinn.

Se den lille kvadratiske boksen nederst til høyre på alle sider og i alle artikler. Den lenker til bookingmotoren.

Så var dagen over, alt stilner nu. Jord og himmel sover, snart sover også du. (Ole Paus)

Gårdstun

Krig

Kultur

Kunst

Museer

Natur

u

Quiz

Reiseliv

Religion