Finnmark

Finnmark trekker tilreisende sommer og vinter, alle på jakt etter den unike naturen og de rike kulturopplevelsene.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Finnmark

Det bor 75 000 her lengst mot nord i Norge, og befolkningen sprer seg tynt ut over et stort område. Finnmark er vårt nest største fylke i areal. Samtidig bor nesten halvparten i de to største kommunene, Alta og Hammerfest. Fylket utgjør hovedområdet i Norge for Sápmi (Sameland), samenes historiske bosettingsområde. Folket som samtiden har gitt status som urbefolkning lar seg også gjenspeile på Sandalsand.

I tillegg til kulturopplevelser knyttet til samenes livsstil og historie, gir Finnmark store naturopplevelser. Eventyrlystne fra hele verden kommer hit for å oppsøke nordlyset om vinteren og midnattssola om sommeren. Finnmarksvidda og de store, nakne halvøyene mot nord og øst er dessuten mektige å ta inn over seg. For bilister sørfra har kysten en nesten magisk tiltrekningskraft, og da tenker jeg ikke bare på Nordkapp, dette Ultima Thule.

Sandalsand har hatt den store glede av å kjøre fylkets veier på kryss og tvers gjennom flere feriereiser. Inntrykkene sitter igjen i et stort antall bilder, men også artikler, som gjerne blir delt.

På denne siden skal du nå bli kjent med attraksjoner i de aller fleste kommuner i Finnmark. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. Kort oppsummert får du her inspirasjon til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Finnmark har å by på.

Sitatet under er fra diktet Finnmark av Cornelius Moe. 

 

Finnmark, Finnmark, landet vårt, der det ligger stort og magert, steinstrødd, stormomsust og hårdt, men for oss så fint og fagert. Se, det bryter, bølger, blåner, sprøit av sjø og pålandsvær! Men mot kveld når dagen dåner, solstreif over nakne skjær.

Kommuner i Finnmark

  • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 94% 94%

Fylket har 18 kommuner, og Sandalsand har besøkt og omtaler 17 av dem. Klikk på et kommunenavn under for å gå til artiklene fra kommunen. Disse er merket med grønt i fylkeskartet. Den ene oransjefargede kommunen har ingen bilder eller omtaler i artikler. Sandalsand har rett og slett ikke vært der.

Kartet viser kommuneinndelingen i Finnmark. Originalkartet er fra Wikimedia Commons (fri lisens).

Følgende seks tettsteder har bystatus: Alta, Hammerfest, Honningsvåg, Kirkenes, Vadsø og Vardø.

Kommuneinndelingen i Finnmark

Bilder fra Finnmark

Minst så mange bilder er gjort tilgjengelige her på nettsiden. Du finner dem i en egen artikkel, kommune for kommune. Klikk på knappen eller rett og slett hvor som helst i bildet under, sånn at du kommer deg dit. (Bildet er fra Kokelv sjøsamiske museum)

Artikler fra Finnmark

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Finnmark. Lenger ned på siden finner du attpåtil nesten alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Gamvik museum

Gamvik museum

Gamvik museum er et kystmuseum i det gamle fiskeværet Gamvik på Nordkinnhalvøya. Det holder til i et tidligere fiskebruk og har omfattende...

Nissehuset i Mehamn

Nissehuset i Mehamn

Nissehuset i Mehamn er en fantastisk opplevelse. Det skal noe til å samle inn 30 000 nisser og annen julepynt og så finne plass til å stille...

Stedsopplevelser i Finnmark

I kartet under finner du turer og stedsopplevelser i Finnmark. Mange av dem er oppsøkt og omtalt på Sandalsand. Her finner du for eksempel forslag til de aller beste bilturene i fylket. Følgelig, klikk inn på hver markør og få inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor kan imidlertid også vise andre artikler.

 

Når man er ung lengter man ut, når man er gammel lengter man hjem. (Cora Sandel)

Bildet viser russiske og norske grensestolper i Skafferhullet nær Kirkenes.

p

Fakta om Finnmark

Innbyggere

Km2

Finnmark fylkesvåpen

Fylkesvåpenet er gult og svart og skal minne om Vardøhus festning. 

Fylkeshovedstad: Fylkeskommunen og statsforvalteren holder til i Vadsø.

Utdrag fra Store norske leksikon

(Lenker går til Sandalsands artikler)

Finnmarks nordligste punkt er Knivskjellodden på Magerøya, Nordkapp kommune, 71° 11ʹ 8ʹʹ n.br. Det østligste punkt er Hornøya i Vardø kommune, 31° 10ʹ 4ʹʹ ø.l.

Finnmark grenser i nord mot Polhavet, i øst mot Barentshavet og Russland, i sør mot Finland og i vest mot Troms fylke. Riksgrensen følger elver på lange strekninger: Jakobselva og Pasvikelva mot Russland, Anárjohka og Deatnu (Tana) mot Finland.

Den nåværende riksgrensen i Finnmark vest for Golmmešoaivi i Øst-Finnmark stammer fra 1751, øst for dette fjellet fra 1826. Før den tid var store deler av Finnmark fellesdistrikt for norske, svenske og russiske samer. Mellom 1920 og 1944 var den del av daværende Sovjetunionen som nå grenser til Finnmark, finsk territorium. Fylkesgrensen mot Troms stammer fra 1866, da Troms (Tromsø amt) ble skilt ut fra daværende Finmarkens amt. 95 prosent av arealet i Finnmark eies av Finnmarkseiendommen.

I Finnmark ligger 95 prosent av landarealet under 600 meter over havet og kan deles i fire naturområder: Øst-Finnmark, Vest-Finnmark, Finnmarksvidda og kystområdene.

Langs kysten har landskapet et arktisk preg med kystklima. Halvøyene i øst, og særlig Varangerhalvøya, har steinørken, mens i vest er landskapet alpint med tinder, botner og enkelte breer. Finnmarksvidda består av tørre, bølgende åslandskap med innlandsklima.

Finnmarksvidda har på vinteren ofte laveste temperatur i Europa.

Utdypende om turistattraksjoner i Finnmark

(Lenker går til Sandalsands artikler)

Hurtigruta har spilt en viktig rolle for turisttrafikken til Finnmark og utgjør i tillegg en viktig turistattraksjon i seg selv.

Vest-Finnmark med Nordkapp og Finnmarksvidda betyr mest for reiselivet. Finnmarksløpet tiltrekker seg også mange turister. Det samme gjelder helleristningene i Alta og fire punkter langs Struves meridianbue; meridianstøtten i Hammerfest sentrum, et trigonometrisk punkt i Alta og to i Kautokeino.

Vær- og føreforhold gjør at Finnmark fortsatt har det alt vesentlige av turisttrafikken i sommerhalvåret, men det er i senere år også gjort forsøk på å lansere fylket som vinterreisemål. Sommerturismen fokuserer på midnattssola og vinterturismen reklamerer med nordlyset.

Allerede på 1800-tallet hadde norske og utenlandske reisende begynt å oppdage Finnmark som reisemål, ikke minst på grunn av fylkets hovedattraksjoner – Midnattssola og Nordkapp.

Veiutbyggingen kom for alvor i gang relativt langt ut på 1900-tallet, og det tok derfor ganske lang tid før fylket fikk noe særlig omfattende landeveis turisttrafikk. Fram til andre verdenskrig utgjorde Statens fjellstuer hovedtyngden av overnattingstilbudene i fylket. Fra 1970-årene har utbyggingen av hoteller skutt fart. De senere tiårene har flytrafikken fått økende betydning sammen med biltrafikken.

Kilde: Askheim, Svein & Dalfest, Terje & Thorsnæs, Geir. (2020, 29. januar). Finnmark – tidligere fylke. I Store norske leksikon. Hentet 10. februar 2020 fra https://snl.no/Finnmark_-_tidligere_fylke Lisens: Begrenset gjenbruk

Bildet er fra samemarkedet i Varangerbotn.

Ønskemål

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artiklene lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra mange av Finnmarks severdigheter. Kartet viser enda flere. 

Til slutt, her følger en oppsummert, personlig ønskeliste, i ikke-prioritert rekkefølge. 

  1. Nordkappmuseet i Honningsvåg
  2. Nasjonalparker og andre verneområder (Stabbursdalen, Seiland, Finnmarksvidda)
  3. Nordlyset på vinteren
  4. Det ytterste av det ytre: Ingøya
  5. Hurtigruten fra Kirkenes til Troms, eller motsatt

Dette bakgrunnsbildet er fra Steilneset i Vardø, et minnested om hekseprosessene på 1600-tallet.

Det følgende er et eksperiment. Teksten er hvordan kunstig intelligens oppsummerer denne siden om reiseopplevelser i Finnmark.

Opplev eventyret i Finnmark og la deg forføre av det magiske landskapet, den rike kulturen og de unike opplevelsene. Finnmark er hjemmet til Nordkapp, Finnmarksvidda og Nordlyset. Utforsk helleristningene i Alta, beundre meridianstøtten i Hammerfest og opplev det ytterste av det ytre på Ingøya. Fra Kirkenes til Troms kan du også ta en minneverdig tur med Hurtigruten. Finnmark er et reisemål som byr på noe for enhver smak. Ikke gå glipp av muligheten til å oppleve midnattssolen om sommeren og nordlyset om vinteren. Finnmark venter på deg med åpne armer. Velkommen til Sandalsand Norge!

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser