Nissehuset i Mehamn

Sist endret 06.08.2023 | Publisert 19.02.2023Finnmark, Museer |

Anslått lesetid:

Nissehuset i Mehamn er en fantastisk opplevelse. Det skal noe til å samle inn 30 000 nisser og annen julepynt og så finne plass til å stille dem ut.

Opplevelser

Samlingen i Nissehuset i Mehamn, eller Christmas House som det heter på internasjonalt, ble ikke bygget på en dag. Raymond Tetlie startet tidlig med å samle inn nisser fra hvor han enn dro på reiser. Det er over 60 år siden. Med årene ble samle-iveren så berømt at kjente og ukjente begynte å sende nisser til ham fra landet og verden over.

I dag holder samlingen til i en renovert bygning på en brygge rett ved anløpsstedet for Hurtigruten. Det er broderen, Odd-Einar som viser rundt. Han forteller at brødrene også tilbyr overnatting i rorburom, pub med matservering, spa, båtutleie, bobilplass og mer.

Men det er altså det som skal være verdens største private samling av julenisser som frister mest. Vi har tidligere kunnet lese at den består av over 26 000 gjenstander, men Tetlie mener den nå har passert 30 000. Det er heller ikke bare nisser, for annen julepynt finner vi også. Den store mengden er likevel nisser, og det skal også være unike nisser, blir vi fortalt – ikke to av dem er like.

Det er helt utrolig å vandre rundt i det lille private museet. Her er det stappende fullt av jul, fra gulv til tak, i reol etter reol. Er du i nærheten så må du simpelthen oppsøke stedet, samme hvilken årstid det er. Du blir garantert fylt av en eventyraktig julestemning, selv midt i juli.


Finn fram (kart)

Dette er Mehamns største og kanskje eneste attraksjon. Mehamn er ikke stort, så det er lett å finne fram til Nissehuset (Christmas House). Du finner det på kartet under.

Les mer

Det eneste andre stedet man kan søke informasjon om Nissehuset i Mehamn, er i grunnen husets egen nettside. Den mangler dessverre informasjon om historien bak nissesamlingen. Det er selvsagt synd, for historien fortjener å bli hentet fram i lyset. Se også museets oppslag på Facebook. Det står et enkelt oppslag inne i museet, og så var det god guiding. Men det er ikke lett å huske alt når en artikkel som denne skal skrives noen måneder etter besøket i juli 2022.

Sandalsands visitt kom som ledd i en biltur på Nordkinnhalvøya. Finn flere artikler fra Gamvik kommune og Finnmark.