Gamvik museum

Sist endret 06.08.2023 | Publisert 19.02.2023Finnmark, Museer |

Anslått lesetid:

Gamvik museum er et kystmuseum i det gamle fiskeværet Gamvik på Nordkinnhalvøya. Det holder til i et tidligere fiskebruk og har omfattende utstillinger om livet på kysten.

Bakgrunn

Gamvik Museum 71° N ble grunnlagt av Gamvik Museums- og historielag i 1978. En engasjert lokalbefolkning samlet inn fotografier og gjenstander, og fikk vist dem fram i det gamle skolehuset. Med årene overtok museet det nedlagte Brodtkorbbruket i sentrum av Gamvik og restaurerte det til museumsbruk. Der har de vært siden 1998. Fra 2006 er museet en avdeling i museumssammenslutningen Kystmuseene, eller Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS​, som det heter fullt ut.

Brodtkorb var en familie i Vardø som drev stort med fiskebruk og handel flere steder langs kysten i Finnmark. Her i Gamvik etablerte de fra 1840-tallet to fiskebruk og en butikk. Dagens fiskebruk ble bygget opp igjen etter nedbrenningen på slutten av krigen, men var ikke i bruk lenger enn til 1969. Da brøt tørrfiskmarkedet sammen.

I dag er bruket et verneverdig teknisk-industrielt kulturminne og en del av utstillingen viser dets historie. Samlingen består av rundt fem tusen fotografier, tusen gjenstander og en del materiale fra private arkiver. Se bilder av mange av dem på Digital museum.

Opplevelser

Det er et ganske stort utstillingsareal museet disponerer, og på loftet var der et godt besøkt foredrag under Sandalsands besøk. Utstillingene trekker opp de lange linjene knyttet til naturen og menneskelig aktivitet her på kysten. Ganske mye fortelles gjennom gamle fotografier som jo alltid er interessante å studere, og oversiktlige informasjonsplakater. En lang rekke gjenstander fra hverdagsliv og fiskerivirksomhetene er plassert ut.

Vi får innsikt i hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet, om Mehamnopprøret på begynnelsen av 1900-tallet, om gjenreisningen etter krigen, og om den gang Hurtigruta hadde stopp i Gamvik. Stedet hadde imidlertid ingen kai stor nok, og de måtte bruke en eget ekspedisjonsbåt for å frakte folk og varer til og fra skipet.

Gamvik museum går ikke av veien for også å fornye seg, fast eller midlertidig. Sommeren 2022 da Sandalsand kom hit, var der en flott, moderne utstilling «Se Torsken» hentet som vandreutstilling fra Universitetsmuseet i Tromsø. Dessuten kunne vi se kunstutstillingen «Sjøsamiske spor» av kunstneren Christin Løkke.

Vi kan legge til at hver sommer i månedsskiftet juli/august møtes lokalbefolkning, kunstnere og turister og beriker Gamvik med billedkunst, musikk, håndverk og debatt. Det gikk Sandalsand glipp av, med interesserte kan følge med på Kulturdugnad Gamvik sin Facebook-side.

Finn fram (kart)

Museet finner vi enkelt på neset ved bukta Koven (Kåven) når vi kjører inn i tettstedet Gamvik. Googlekartet under har en misvisning, for museet ligger til høyre. Følg skiltingen når du kommer til stedet.

Les mer

Du kan lese mer om Gamvik museum på nettsiden til Kystmuseene, den sammenslutningen det er del av. Åpningstiden er på hverdager 10-16 hele året, og om sommeren også i helgene.

Kystmuseene omfatter foruten Gamvik museum også Gjenreisningsmuseet i Hammerfest, Foldalbruket i Kjøllefjord, Nordkappmuseet i Honningsvåg, Havnemuseet i Berlevåg og Måsøy museum i Måsøy.

Les gjerne også hva NordNorge og Friisgaarden skriver om Gamvik museum.

Sandalsands visitt kom som ledd i en biltur på Nordkinnhalvøya. Der kan du lese om hva du finner dersom du fortsetter på veien gjennom Gamvik, nemlig Slettnes fyr. Det er også Kystmuseene som driver det kulturminnet. Du kan til og med overnatte på fyret. Finn alle artikler fra Gamvik kommune og Finnmark.