Veien og omveiene til Nordkapp

Sist endret 06.08.2023 | Publisert 13.02.2021Bilturer, Finnmark |

Anslått lesetid:

Les hvordan det er å kjøre og komme fram til Nordkapp-platået, og beundre utsikten i fantastisk sommervær. Bli kjent med avstikkere til de gamle fiskeværene Skarsvåg og Komagvær. I dag er de også å regne som turistvær.

Ut mot Nordkapp

Det er ikke vanskelig å forestille seg at opplevelsen av å kjøre nordover E69 like til Nordkapp, må være fantastisk uansett vær og årstid. Akkurat dette besøket fant sted midt på sommeren, i praktfullt vindstille, skyfritt solskinn. Veien ut over går gjennom goldt, tilsynelatende ugjestmildt landskap, også før vi dukker ned i den undersjøiske tunnelen over til Magerøya.

På sørsiden går E69 ganske rett i sjøkanten ut over Porsangerfjorden, bare noen meter oppe i fjellskrenten. Så skjærer den litt inn i landet før tunnelen. Når man passerer avkjørselen til Honningsvåg begynner stigningen opp i høyden, og utsikten tar seg enda mer opp. Her er vegetasjonen meget sparsommelig og vi formelig flyter over viddene.

Et kort historisk sidesprang

Knyskanes var den kalt opprinnelig, på norsk. I 1553 kom en britisk ekspedisjon forbi med tre skip for å utforske nordøst-passasjen. To av skipene forliste, men på det tredje var det en kar ved navn Richard Chancellor. Han har fått æren av å kalle klippen North Cape. Enda mange år etter kom en italiensk prest nordover. Francesco Negri klatret opp i 1664 og ettertiden har kalt ham den første turisten på stedet. Siden skulle det komme flere, blant annet unionskongen Oscar II i 1873 og kongen av Siam i 1909. Allerede i 1875 startet Thomas Cook med cruisereiser til Nordkapp.

I vår tid besøkes platået av om lag 200 000 i året. Det er mulig å kjøre ut hit året rundt.

Nordkapp-platået

Vi kommer fram på platået og ser bygningen som rommer Nordkapphallen der framme, bortenfor en meget stor parkeringsplass. Først passeres en betalingsluke det har stått strid om gjennom flere år. Der hadde vi muligheten av å kun betale for parkering, eller også å inkludere besøk til Nordkapphallen. Fra 2021 og inntil videre er parkeringen blitt gratis.

Uansett, herfra er det bare å gå ut i det steinete landskapet og søke ut på sidene. Mange går så langt ut på sidene av senteret som det går an å komme. Det gjør man dels for turens skyld, men også for å oppleve selve platået og de 307 meterne over havet i perspektiv.

Nedenfor skal du få lese om de menneskeskapte attraksjonene vi finner, men det er ikke til å stikke under en stol at det er naturopplevelsen som er den beste. Den er mektig, den er storslagen og den er bortimot unik i Norge. Det må jo være et mål for i det minste alle i Norge å valfarte ut hit i alle fall en gang i livet.

Få andre reisemål i Norge har en slik magisk og ikonisk tiltrekningskraft som Nordkapp.

Fra Nordkapp (Peder Balke, slutten av 1840-årene)

Slik så maleren Peder Balke Nordkapp-platået på slutten av 1840-årene. Et dramatisk landskap under en truende himmel, men med et lys som besnærer. Nasjonalmuseet. Fotolisens: Fri bruk (Creative Commons – Attribution CC-BY)

Attraksjonene på stedet

Til høyre finner vi monumentet Barn av Jorden. Det var i utgangspunktet en pris som blir gitt en person eller et prosjekt som har vist omsorg og evne til å hjelpe nødlidende barn. Den deles hver sommer ut på Nordkapp og det er ført opp sju store relieffer støpt i bronse, montert i en ramme av granitt. Relieffene er formgitt av sju barn fra rundt om på kloden. En mor-barn skulptur står like ved.

Mellom stupet og senteret står Globusen. Den kom på plass i 1978 og er blitt et ikon over Nordkapp, og selvsagt mye avfotografert.

Til venstre og også på kanten finner vi en granittbauta til minne om kong Oscar II sitt besøk i 1873. Den ble satt opp noen dager før han selv kom og avduket den.

Nordkapphallen er et servicesenter for besøkende til Nordkapp. Det er blitt utvidet i flere omganger. Noe av den ligger over bakken, andre deler er sprengt ut i fjellet. Innvendig tilbys filmvisning, en tunnel med utstillinger fra Nordkapps historie som reisemål. Inne i hallen er der også et kapell, St. Johannes Kapell. Det er verdens nordligste økumeniske kapell. Videre finner vi underlig nok et Thaimuseum og selvsagt gavebutikk og restaurant.

Stopp på returen fra platået

Det er selvsagt mest fristende å dra rett ut til platået først. Det er jo tross alt derfor vi er kommet til denne delen av verden. Imidlertid er der flere andre stoppesteder underveis som fortjener, eller kan fortjene en visitt. Det er selvsagt prioriteringer underveis på en feriereise, som avgjør hva man rekker over.

I grunnen kan man stoppe bilen nærmest overalt det er mulig å sette fra seg en bil, og så bare vandre inn over i terrenget. Det vil de fleste steder være få andre mennesker man møter. Vi er her avgrenset til Magerøya og strekningen mellom Nordkapp-platået i nord og Honningsvåg i sør.

Her er fire alternativer i den rekkefølge de kommer fra Nordkapp og sørover.

  1. Knivskjellodden
  2. Skarsvåg
  3. Gjesvær
  4. Komagvær

Omtalene av Skarsvåg og Komagvær har også med bilder, for det var dem vi stoppet vi.

Knivskjellodden, lengre nord enn Nordkapp

Vi begynner med stedet nærmest platået. Parkeringsplassen ligger rett ved E69, ca. 7 km sør for platået. Herfra vandrer man ut mot odden i ganske greit terreng. Turen ut er på 8,8 km og beregnet til 2,5 timer, en vei.

Knivskjellodden ligger faktisk 1452 meter lengre mot nord enn Nordkapp, og er Norges (og Europas) nordligste punkt. Odden er lav og glir stadig lavere ut i havet. Den mangler det spektakulære inntrykk vi får oppe på Nordkapp-platået. Utsikten mot sistnevnte er derimot fremragende på flotte dager. Fotturen er ikke for alle.

Et besøk til Knivskjellodden passer nok best for de som har satt av noen dager på ferien sin her lengst mot nord. Dessuten bør man vite hvordan det er å ferdes i naturen, og være utstyrt for allslags vær.

Her kan vi ta en liten avsporing. Knivskjellodden ligger på ei øy, Magerøya. Fastlands-Norges og dermed Europas nordligste fastlandspunkt ligger lengre øst i landet og heter Kinnarodden. Den er på grensen mellom kommunene Lebesby og Gamvik. Kinnarodden ligger derimot sør for både Knivskjellodden og Nordkapp-platået. Sistnevnte er det lengste mot nord man kommer med bil. Til Kinnarodden må man gå, en strevsom tur på over 23 km, en vei.

Skarsvåg

14 km sør for Nordkapp-platået er der et veikryss på E69. Herfra går det en liten avstikker på tre kilometer ned til Skarsvåg. Stedet kaller seg «verdens nordligste fiskevær», og det kan godt være. Her bor det om lag 60 mennesker og noen reinsdyr som løp over parkeringsplassen foran oss. Det ligger en del fiskebåter i havna og aktiviteten skal være størst ut mot platået under vårtorskefisket. Om sommeren fiskes det kanskje mest etter turister, og det finnes en del muligheter for nettopp det.

For de som har litt tid til rådighet, skal fotturen (ca. 2,5 timer tur-retur) ut til Kirkeporten være spennende og relativt lettgått. Porten er en naturlig bue av stein som byr på en flott utsikt ut over Mefjorden mot Nordkapphornet. Kirkeporten må være et relativt nyere navn, for i riktig gammel tid var det et samisk offersted, slik mange spesielle steinformasjoner i naturen var det.

Her er noen bilder fra Skarsvåg og der omkring:

Gjesvær

Avkjørselen til Gjesvær ligger omtrent 19 km sør for Nordkapp-platået. For å komme til fiskeværet kjører vi 21 km nordvest fra E69-krysset. Hva møter oss så?

Jo, der finner vi knappe 100 fastboende, skole, butikk og fiskebruk. Det har stått til liv her i århundrer, og Snorre Sturlason nevner stedet i sine kongesagaer. Ellers skilter fiskeværet med en særegen skjærgård, Europas nordligste bjørkeskog og naturreservatet «Gjesværstappan».

Det sistnevnte er tre høye, brattlendte fuglefjell med landets største enkeltkoloni av lundefugler. Det er mulig å komme ut dit på fiske- og fuglesafari.

Kamøyvær

Nærmere Honningsvåg sentrum (ca. 9 km) og ca. 25 km fra Nordkapp-platået har E69 en ny avkjørsel. For enden av veien (ca. 2 km) ligger nemlig nok et fiskevær, Kamøyvær. Her er tettheten av fiskebåter påtakelig, og intimiteten i det lille været er til å ta og føle på. Det bor litt flere mennesker her enn i Skarsvåg.

Fra Kamøyvær kan besøkende bli med på fisketurer, være med til et fuglefjell, og oppleve kunstgalleri i sentrum.

Her er noen bilder fra Kamøyvær og omgivelsene:

Les mer

Nordkapp-turisme er en stor geskjeft og jeg skal ikke engang forsøke å liste opp alt av tilbud og tilbydere. Prøv et googlesøk og finn mye forskjellig, for eksempel havsafari både her og der. Vi kom sørfra og kjørte rett ut til Nordkapp. Deretter overnattet vi i Honningsvåg før vi forlot kommunen neste dag. Selvsagt kunne vi brukt mer tid i kommunen, men slik var nå en gang våre prioriteringer.

Sandalsand har flere artikler fra: