Det er 2020, men her er 2019 i tilbakeblikk

Sist endret 17.02.2022 | Publisert 01.01.2020Publisering |

Anslått lesetid:

Denne artikkelen er et tilbakeblikk på reiser og publisering i 2019. Når fyrverkeriet er over og vi har gått inn i et nytt år, går jeg gjennom hva som skjedde året før. Sandalsand publiserer inntrykk på to nettsteder: Global og Norge. Der er også profiler på YouTube, Instagram og Twitter.

 

Sandalsand Norge

Dette er nettstedet som brukes til å formidle opplevelser fra mitt eget land, på norsk. Leserne av Sandalsand Norge mottok 26 nye artikler fra mange deler av landet i 2019. Dette var det laveste antallet noen gang, og forklares delvis av et større antall artikler på Global. Begge nettsteder kombinert fikk likevel en markant nedgang i publiseringsaktiviteten. Det mangler imidlertid ikke på materiale eller reiser å skrive om. Jeg har minst 25 identifiserte artikler oppi ermet for Sandalsand Global og 40 for Sandalsand Norge. Artiklene ble formidlet direkte til abonnentene gjennom 14 nyhetsbrev.

Hele nettstedet Norge består av 623 artikler pluss 41 faste sider. De sistnevnte finnes i menyene øverst og nederst på siden. Det er nå 11 412 bilder på Sandalsand Norge. Antallet sideklikk fra leserne endte på rundt 70 000, nesten halvparten av antallet de to foregående årene. Jeg må se nærmere på dette, for dette var en skuffelse.

Mine Norges-reiser i 2019 brakte meg hovedsakelig øst og sør i landet, foruten i mitt eget nærområde i Rogaland. Det har falt meg tungt for brystet at jeg har hatt så få artikler fra distriktet rundt Oslofjorden og langs Sørlandskysten. Flere gjennomførte helgeturer er i ferd med å skrives ut og publiseres. Kollasjen over viser bare ett bilde fra Norge, en kanon på Fredriksten festning over grensebyen Halden.

Før sommeren tilpasset jeg strukturen på denne norske nettsiden til ny fylkes- og kommuneinndeling. I høst brukte jeg mye krefter på å gi begge nettstedene mine en fullstendig overhaling. Utseendet og opplevelsen er blitt helt annerledes enn hva det var, og jeg er fornøyd med resultatet. Les hva jeg gjorde.

 

Sandalsand Global

I likhet med året før droppet jeg den tradisjonelle norske påskeferien med snø og ski. I 2019 tok jeg med meg en del av familien og tilbrakte noen fantastiske dager i Wien, Bratislava og København. Tre land, tre hovedsteder. En fjerde hovedstad dukket opp bare en måned senere. I mai dro jeg til Dublin med venner.

Mine reiser de siste ti årene eller så, har alltid inkludert en lang oversjøisk reise. I år dro jeg til tre land kjent for noen under forkortelsene DPRK, PRC og ROK. De fleste kjenner dem som Nord-Korea, Kina og Sør-Korea. Hovedformålet var å besøke det veldig lukkede landet Nord-Korea, og jeg brukte Beijing til transitt. På vei hjem tilbrakte jeg et par netter i Seoul også.

Jeg publiserte 58 nye artikler på nettstedet, noe som økte det totale antallet til 909. (Bla gjennom de nyeste her og jobb deg tilbake i tid på samme side.) I tillegg er det 33 menysider. Antallet bilder økte til 9 492. I tillegg er der noen hundre spesialbilder, som kollasjen øverst i dette innlegget. Antall klikk på nettstedet toppet 30 000 – noe som er ganske skuffende må jeg innrømme.

 

Sosiale medier ellers

For Sandalfilm, YouTube-kontoen min, fant jeg tid til å produsere to korte reisevideoer, og brakte det totale antallet opp til 198. Totalt antall visninger har nå passert 772 000, hvorav 75 000 var i 2019. Dette er en nedgang på omtrent 40 000 fra gjennomsnittlig årlig visning i løpet av de siste fire årene. Det er nå mer enn 1 000 abonnenter, noe som er fint.

Jeg lastet opp 46 nye bilder på Sandalgram, som er kontoen min på Instagram. Antallet følgere falt til 481. På Sandaltweet (Twitter) deler jeg uregelmessig interessante artikler, også utover mine egne. Imidlertid involverer jeg meg ikke i diskusjoner eller direkte kommunikasjon med andre Twitter-brukere. Antallet Twitter-følgere er nå økt til 6 523.

Min egen aktivitet på de vanlige sosiale mediene synker. Sandalsand på alle kanaler blir lest og sett, men i mindre grad enn tidligere år. Det er på en måte gi og ta.

 

Ønskelisten

Jeg har brukt å sette opp en ønskeliste for reiser i Norge, slik jeg har gjort i flere år på Sandalsand Global. Her følger mine drømmemål for 2020 (og videre) for Norge:

  • Nasjonale turistveger – utvide serien som startet i 2017 med langt flere. Særlig ta for meg av fjellovergangene på Vestlandet og Langfjella.
  • Helgelandskysten og Finnmarkskysten med bil – lange turer, spørs om jeg orker. Men kartet er tegnet allerede.
  • Togreiser – ta for meg enda flere togstrekninger i landet. 
  • Sørlandske byperler – noen helgeturer langs kysten for å plukke perlene: Jeg mangler Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Risør og Kragerø. 
  • Vandringer i fjellheimen – Hardangervidda og Rondane peker seg kanskje mest ut.

 

Les 2020-versjonen av mine drømmereiser til fremmede land.

 

Tidligere årskavalkader

De følgende årstallene reflekterer hvilket år som er oppsummert. Se alle nederst på denne lenken

2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019.