Det er 2016, men her er 2015 i tilbakeblikk

Sist endret 17.02.2022 | Publisert 01.01.2016Publisering |

Anslått lesetid:

Den nettsiden du nå har landet på, har vært i cyberspace i halvannet år. Her følger 2015 i tilbakeblikk, en liten oppsummering av det siste året. Det er faktisk litt fascinerende lesning.

 

Artikler

Det ligger ved utgangen av året inne 33 faste sider som menyvalg, en viss økning fra i fjor. Det viktigste er at innholdet i dem er strømlinjeformet for å forenkle gjenfinning, og for å skape et enda mer visuelt tiltalende nettsted. Videre ble det publisert 189 nye artikler i løpet av 2015. Det bringer det totale antallet opp i 324. Leses de? Ja, det blir de alle – og noen mer enn andre selvsagt. Det var i løpet av 2015 over 20.000 lesere innom sidene. De klikket på en eller annen side mer enn 60.000 ganger. De tre mest populære artiklene var Den gamle landhandelen i Slåttevik, Kommunegårdene i Stavanger og Orre gamle kirke.

 

Videoer

Mot slutten av året forelå det egne artikler for de over 56 Norges-videoene som ellers ligger på Sandalfilm-kanalen på YouTube. Det er gledelig at disse videosnuttene over de siste årene er blitt sett mer enn 90.000 ganger – i alle verdenshjørner. De tre mest populære filmene gjennom tidene er Borgund stavkirke, Trondheim og Haugesund.

 

Fotografier

Antallet fotografier har vokst fra ca. 2.100 ved forrige årsskifte til over 4.400 nå – altså mer enn en dobling. Den tekniske bildekvaliteten er forbedret ved at nye bilder legges inn i større format, og ved at ny og bedre komprimeringsprogramvare er tatt i bruk. Formålet er å redusere størrelsen på bildefilen mest mulig, uten å tape altfor mye på teknisk kvalitet. Når det gjelder fotografisk kvalitet, altså personen bak kamera, er det å håpe at også den er blitt bedre gjennom året.

 

Hordaland - Bergen - Klosteret

2015 var året da jeg endelig fikk tatt meg litt tid til å kikke rundt i Bergen. Det resulterte i flere artikler. Her fra Klosteret og den sjarmerende bebyggelsen ut mot Nordnes.

 

Tematikk

Jeg skrev ved forrige årsskifte at «i 2015 kommer nettstedet til å vokse, og bli enda mer spennende. Det vil komme flere artikler fra andre deler av landet enn forfatterens nærområde i Sør-Rogaland. Allerede ligger det inne artikler fra mer enn hver tiende norske kommune (44 av 428).» Status ved utgangen av 2015 er at det foreligger artikler fra hver femte kommune (88 av 428), altså en dobling av antallet. Flere skulle ha vært inkludert, for reiser har vært gjennomført, men de kom aldri ut fra tastaturet før året gikk ut.

I forrige nyttårsbrev het det videre at «en del spesialserier ventes også å komme….» På dette området er det blant annet gjort mye for å få fram middelalderens byggverk i Norge. Flere spesialartikler er publisert for å synliggjøre våre vakre stavkirker og steinkirker, og det er skrevet oppsummeringer knyttet til dem. Av andre serier må nevnes de seks artiklene som tar for seg gamle steinbroer i Rogaland, og de tre artiklene som presenterer til sammen 24 overnattingssteder med særpreg over det meste av landet.

Beskrivelser av stedsopplevelser fra nord til sør, øst til vest, vil naturligvis bli begrenset av hvor forfatteren reiser, og hvilke muligheter som byr seg på en reise. Det kommer nemlig ingen artikler på Sandalsand fra steder som ikke er besøkt. For 2016 foreligger foreløpig ingen reiseplaner, men noen tanker melder seg straks man kikker innom Norgeskartet. Landet er stort, og der er mange steder som er spennende å oppsøke.

 

Nordland - Røst - Luftfoto

Røst er et øyrike ytterst i Lofoten. Befolkningen i kommunen bor for det meste ikke så isolert som dette luftfotoet antyder.

 

Ambisjoner

Bortsett fra reiseopplevelser vil det også være en ambisjon i 2016 å publisere flere videoer. Det gjelder også for forfatterens hovedside Sandalsand Global Travelling. Produksjonen har vært lav de siste par årene, tross bedre kamerautstyr, og tross mye materiale liggende i mediearkivet.

Lesere av denne nettsiden skal i 2016 få oppleve mer av det samme gode innhold, i reisebeskrivelser og spesialserier. En nyhet allerede fra januar vil være lanseringen av en ukentlig quiz (kviss). Det kan bli ganske så spennende. Dessuten vil det komme mer som kan sies å være typisk norsk, eller utypisk norsk, men som går på det mindre håndfaste. Det høres kanskje ut som en gåte, så anbefalingen er at du etablerer et gratisbonnement på nyhetsbrevet og følger med utover i året.

Mitt eget nyttårsønske for kommende år er at Sandalsand oppdages av enda flere, og at de som finner fram vil oppdage flere artikler enn de kanskje først forventet.

Til mine lesere vil jeg ønske et godt nytt, opplevelsesrikt år i 2016!

 

Se alle årsoppsummeringer nederst på denne lenken