Det er 2018, men her er 2017 i tilbakeblikk

Sist endret 17.02.2022 | Publisert 01.01.2018Publisering |

Anslått lesetid:

Et nytt år gir nye muligheter, men frister også til et tilbakeblikk på året som gikk. Her er 2017. Sandalsand finner vi i flere kanaler. Denne artikkelen oppsummerer både reiseaktiviteten gjennom året, og aktiviteten på alle disse kanalene.

 

Reiser ut i verden, og omtalen av dem

I 2017 forlot jeg hjemlandet Norge og utforsket nye horisonter i India, Italia, Polen og Belgia og i omtrent tre uker til sammen. De to første var på en uke hver, mens de to siste var type langhelg i storby. Det er de siste årene blitt en liten tradisjon med å dra oversjøisk på en av reisene, og la resten av utenlandsferien være i Europa – det være seg storbyhelg eller litt mer. Såkalt sol og varme er helt irrelevant.

På nettsiden Sandalsand Global, som i engelsk språkdrakt brukes til å publisere beretninger fra mine reiser verden over, økte antallet nye artikler med 59 i løpet av året. Det er en ganske så pen vekst fra 28 tilføyelser året før. Samlet har nettstedet 807 artikler fra godt over 60 land.

Gjennom 2017 ble jeg ajour med å berette fra reisene i 2016, årets første reise til Polen (Gdansk) og den siste fra Italia. Jeg er imidlertid ikke helt klar med alle mine planlagte publiseringer, i den grad det spiller særlig rolle. Jeg sitter nemlig igjen med et etterslep på nærmere 10 artikler fra India og Belgia, samt oversettelser av et utvalg fra Norge. Et stort antall nye bilder ble lagt til, slik at der nå er over 7.900 bilder fra over 60 land i store deler av verden.

De tre mest populære artiklene i løpet av 2017 var Reykjavik attractionsRøst lies at the extreme edge of Lofoten, Norway, og The seabird colonies at Røst. Dessverre må jeg legge inn i årsregnskapet at antallet sidevisninger for andre året på rad kom under 30.000.

 

Reiser rundt i Norge, og omtalen av dem

I 2017 var årets høydepunkt uten tvil en lang reise i Nord-Norge med bil og båt. Det ble dessuten flere besøk til Trøndelag, til Oslo, rundt om på Vestlandet, og særlig i mine nærmeste omgivelser i Rogaland.

På det nettstedet jeg bruker til å berette om reiser og opplevelser i Norge, Sandalsand Norge, ble Kunst og Båtturer lagt til som nye kategorier. 72 nye oppslag ble publisert, hvilket brakte totaltallet opp i 535. Det var rimelig klart at den voldsomme produksjonen i 2016, med 132 nye publiseringer, ikke kunne fortsette. Så må det legges til at jeg har bildemateriale og ideer nok til ytterligere nesten 20 artikler, men så langt kom jeg aldri i 2017. 

Leses alle disse artiklene? Det blir de, alle sammen, over 130.000 ganger faktisk. Det utgjør en dobling fra året før. De tre mest populære artiklene i løpet av året var Eiganes gravlund i Stavanger gir deg ro, Til fots langs Akerselva, og Reidar Berge Museet i Stavanger.

Antallet fotografier på nettsiden vokste fra 6.800 ved forrige årsskifte til 8.400 nå, nok en gang en betydelig vekst. Det er gjennom året blitt jobbet med å videreutvikle strukturen med kommune- og fylkesmapper. Jeg gleder meg over at mer enn 130 kommuner og nesten alle fylker nå er representert, også det en markant vekst det siste året.

 

Nordland - Vestvågøy - Eggum

Lofoten, her fra Eggum i Vestvågøy, var et av de store høydepunktene på Norgesreisene i 2017.

 

2017 på de andre mediekanalene

Sandalfilm-kanalen på YouTube har over årene hatt mer enn 570.000 visninger. Jeg beklaget i fjorårets nyttårsbrev at videoproduksjonen var falt helt ut. I 2015 var det bare én ny utgivelse, i 2016 var der ingen. I 2017 derimot lanserte jeg hele 11 nye videoer – deriblant en fra Norge. Selvsagt har jeg materiale og ideer til mange flere, men det tar sin tid å komprimere en reise eller opplevelse til 2-3 minutters video. Dessuten er kravet til kvalitet i produksjonen for stigende, i eget hode. Videoene har alle egne oppslag også på Sandalsand Global.

Det ligger ute ganske mange filmer, 196 i antallet, og de ble i 2017 vist fram ca 128.000 ganger. De tre mest sette videoene i 2017 var Russia – Trans-Siberian RailwayEngland – Highgate Cemetery in London, og Poland – Wieliczka Salt Mine. Den førstnevnte er også den mest populære noensinne.

Jeg kan legge til det ligger hele 58 Norges-videoer på samme kanal, samt med artikler her på nettsiden. Enten avspillingene skjer her eller der, er det gledelig at videosnuttene fra Norge er blitt sett over 150.000 ganger, opp fra 120.000 ved forrige årsskifte. Seerne kommer fra alle kanter av kloden. De tre mest populære filmene fra Norge er Borgund stavkirke, Trondheim og Haugesund.

Antallet følgere av Sandaltweet på Twitter økte fra 4.700 til 6.100. Særlig har mange amerikanere blitt flinke, og jeg er fristet til å kalle det en aldri så liten Trump-effekt. Derimot tweetet jeg selv bare 84 ganger og hadde egentlig få andre interaksjoner.

Følgerskaren til Sandalgram på Instagram holder seg stabil på noe over 500. Jeg delte 62 nye bilder, og er ganske så hyppig inne og kikker gjennom andres bilder. Min involvering på Instagram er mye sterkere enn på Twitter – jeg liker kort og godt Instagram bedre som sosialt medium. 

 

Oppsummert og veien videre

Ser vi artikkelpublisering under ett på de to Sandalsand-nettstedene og på YouTube, så landet jeg i 2017 på 137. Det er ned fra 160 året før. Likevel: 2,5 artikler i uka er fremdeles mye til å være drevet av en enkeltperson på hobbybasis.

Jeg merker meg at Google rangerer mine artikler høyt på en del viktige søkeparametre. Eksempler: Prøv å google «statuer i Oslo» eller «statuer i Trondheim». Ved årsskiftet kommer min artikkel øverst på trefflisten. Det tyder på at søkegiganten vurderer innholdet som kvalitativt meget godt. Dette reflekteres ved at 75-80 % av besøkene til nettsidene kommer som følge av generiske søk, kort sagt googling. Referanser fra Facebook og andre sosiale medier forekommer i langt mindre grad, og her er min oppfordring klar: Vær med å spre det gode budskap. 

La meg til slutt få komme med samme anbefaling som i fjor: Etabler gratisbonnementer på nyhetsbrevene fra Sandalsand Global, og Sandalsand Norge. Mitt nyttårsønske også for kommende år er at Sandalsand oppdages av enda flere, og at de som finner fram vil oppdage flere artikler enn de først forventet. 

Til mine lesere vil jeg ønske et godt nytt, opplevelsesrikt år i 2018!

 

Reiser i 2017

Øverst til venstre og med klokka: Davidstatuen i Firenze; Tørrfisk i Lofoten; Velvinger i Malbork (Polen); Kveld i Brugge; Farger i India.

 

Bucket list – ønskelisten

Sandalsand Global har jeg ved de siste årskavalkadene presentert det som på engelsk kalles «bucket list», eller på godt norsk «ønskeliste» over steder jeg ønsker å reise. Jeg tenker nå å gjøre det samme for Norge. Drømmereisene i utlandet for 2018 (og seinere) kan du lese om på Sandalsand Global.

Ønskeliste for 2018 (og videre) for Norge:

  • Nasjonale turistveger – utvide serien som startet i 2017 med langt flere. Særlig ta for seg av fjellovergangene på Vestlandet og Langfjella.
  • Sørlandske byperler – noen helgeturer langs kysten for å plukke dem: Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Risør og Kragerø. 
  • Finnmarkskysten med bil – en laaang tur, spørs om jeg orker. Men kartet er tegnet allerede.
  • Viken og Oslofjorden – Det er ille at jeg ikke har noen artikler fra området rundt Oslofjorden, bortsett fra hovedstaden.
  • Vandringer i fjellheimen – Hardangervidda og Rondane peker seg kanskje mest ut.

 

Se alle årsoppsummeringer nederst på denne lenken