Biltur i Ofoten, Lofoten og Vesterålen

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 25.07.2017Bilturer, Nordland, Troms | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Anslått lesetid:

Velkommen til en nesten magisk biltur i noe av det vakreste norsk natur har å by på. Velkommen også til en lang rekke steder og attraksjoner av stor kulturhistorisk betydning. Dette er introduksjonen til en rekke spesialartikler (23) om denne billedskjønne delen av Norge – Ofoten, Lofoten og Vesterålen.

Sommer er synonymt med biltur i Norge. Dette året nøyde vi oss heller ikke med nevnte tre regioner i Nordland, men vi svingte innom Sør-Troms i tillegg. Som en prikk over i-en avsluttet vi med Hurtigruten og den sagnomsuste skipsleia fra Stokmarknes, nedover Lofoten og Helgelandskysten til Trondheim. 

Ofoten

Vi valgte å fly til Evenes, flyplassen midt mellom Narvik og Harstad. Der leide vi bil og tok for oss deler av Ofoten, altså regionen nordøst i Nordland. Første overnatting var i Narvik, og vi tok dessuten en aldri så liten tur over til Sverige med Ofotbanen. 

LES MER:

Sør-Troms

Deretter dro vi over fylkesgrensen til Troms, på den kombinerte E10 og E6. Strakeste veien fra Narvik til Harstad (E10) valgte vi å droppe, for Kystkulturveien via Gratangen og Skånland virket langt mer spennende. Og det var den. E10 traff vi så vidt igjen på ikoniske Tjeldsundbrua, før det bar inn til Harstad. Byen er spennende nok, og har det enda mer attraktive området på Trondenes like nord for seg. 

LES MER:

Natt nummer to var i Harstad, en rimelig stor by og godt beliggende øst på landets største øy, Hinnøya. Vårt mål for neste dag var Lofoten. Raskeste vei er E10 sørover, men vi valgte igjen omveien. Dermed bar det i vei sørvest til Refsnes ferjeleie og et nødvendig stopp før ferja over til Flesnes kunne ta oss med. Vi var i Kvæfjord, men den berømte kaken måtte vi spise hjemme. 

Lofoten

Vi var biltur i Ofoten, Lofoten og Vesterålen, og skulle nå til Lofoten med fire bestilte overnattinger. I juli lønner det seg ikke å reise, rent økonomisk, men det lønner seg å bestille i god tid. Først hadde vi to netter i Svolvær og deretter to i Henningsvær. Bilveien tok vi så langt sør den går, til Å (stedsnavnet er nesten ikke til å tro), og opplevelsene ble bare begrenset av tiden til rådighet. Dette ble store opplevelser på rekke og rad, både i Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes. Dette er vel og merke Nasjonal turistveg Lofoten. 

LES MER:

Vesterålen

Neste etappe på bilturen førte oss inn i Vesterålen, øyene nordvest for Lofoten. Denne delen ble nokså kort besøkt, for vi hadde valgt å borde Hurtigruten i Stokmarknes. Fra Henningsvær kjørte vi nordover mot Hadsel kommune. I realiteten dekker kommunen både Vesterålen og vestsiden av Lofoten, og vi tok ferja fra Fiskebøl til Melbu. Vi fikk avlevert leiebilen på flyplassen ved Stokmarknes og hadde nok tid i sentrum av byen til å kikke oss litt rundt.

LES MER:

Hurtigruten fra Stokmarknes til Trondheim

Hurtigrutens ferd sørover i Lofoten og langs Salten og Helgelandskysten er kanskje den naturmessig ypperste av hele ruten fra Kirkenes til Bergen. Etter avgang fra Stokmarknes anløp vi Svolvær og Stamsund i Lofoten. I løpet av natten gikk vi over Vestfjorden til Bodø i midnattssol. Hele neste dag er vi om bord eller i land på ett eller flere av de neste anløpsstedene: Ørnes i Meløy, Nesna, Sandnessjøen i Alstahaug kommune, og Brønnøysund i Brønnøy kommune. Siste anløp for kvelden er Rørvik i Nærøysund kommune, og da er vi kommet til det nordlige Trøndelag. Etter nok en natt i lugaren anløp skipet Trondheim tidlig om morgenen. For vår del bar det hjem med fly ut på ettermiddagen, noe som betydde at vi hadde muligheter til å gjenoppfriske inntrykk fra kjente steder og erverve kunnskap om nye i denne flotte byen. 

LES MER:

Kartet

Kartet under viser vår biltur i Ofoten, Lofoten og Vesterålen, via Sør-Troms. Det kan jobbes i her og nå, eller utvides i eget vindu ved å klikke på firkanten i øvre høyre hjørne. Kartet viser med ulike markeringer og farger (1) stasjoner langs Ofotbanen, (2) attraksjoner og (mulige) stopp underveis, (3) overnattingsstedene våre, og (4) bilturen. Du kan velge å skjule en eller flere av kategoriene.

Den beskrevne biltur i Ofoten, Lofoten, og Vesterålen brukte vi ni dager på å gjennomføre, inklusive halvannet døgn på Hurtigruten. Den anbefales på det varmeste. Våre interesser og stopp er kanskje ikke som andres, men noen ideer er tilbudt gjennom så mange som 24 artikler (og enda litt til). 

Synes du det er greit å følge med på hva som publiseres på denne nettsiden, så kan du gå til Abonner og registrere deg for ukentlige oppdateringer. Vil du se bilder fra oppsøkte steder på denne turen, gå til fotoalbumene og særlig de som vedrører Nordland og Troms.