Narvik museum

Sist endret 08.05.2024 | Publisert 31.07.2017Museer, Nordland |

Anslått lesetid:

Museum Nord – Narvik ligger strålende til i parkmessige omgivelser like sør for sentrum, i NSBs monumentale administrasjonsbygg fra 1902. Ofotmuseet, som det tidligere het, har i alle år hatt som mål å favne både byens og regionens historie.

 

Opplevelser

Det er industrihistorie som setter sitt preg på utstillingene i de to etasjene. Den er som kjent knyttet til malmtransporten på Ofotbanen og utskipningen nede ved havnen. Utenfor museet har vi for øvrig et praktfull utsikt ned mot malmkaia. En liten modelljernbane ruller i en monter i en av salene, her finner vi også møblering fra en eldre utgave av passasjertoget på Ofotbanen. (Les Sandalsands spesialartikkel og video om en tur med dagens bane.)

Videre finner vi en rekke bilder fra det gamle Narvik, samt en video som viser byen i gamle dager. Fotosamlingen er svært stor, på hele 150.000 bilder. Videoen var interessant og viser utviklingen gjennom de første tiårene etter tilblivelsen. Narvik ble som kjent dannet som følge av Ofotbanen. Les mer.

En nyere utstilling i resepsjonsområdet tar, noe underlig i grunnen, for seg byggingen av den nye Hålogalandsbrua. Videre finner vi tilløp til utstillinger om lofotfiske, fornorskingspolitikken overfor samene, samt tegninger av helleristninger. Noen få gjenstander finner vi, men ellers består formidlingen gjennom bilder i rammer på veggen, og få og kortfattede tekstbeskrivelser. Et gammelt klasseværelse dukker også opp. Kjekt å ha, ganske sikkert, men noe tilfeldig sammen med det andre og museets uttalte formål.

 

Museet selv viser til at ytterligere informasjon er tilgjengelig på tre nettsteder:

Digitalmuseum.no – Fotosamlinga i Narvik
Gamlenarvik.no – Kulturhistorisk leksikon
Skatterifjell.no – Ofotens gruvehistorie

Konklusjon: Narvik krigsmuseum har fått boltre seg i flunkende nye lokaler inne i sentrum. Det museum vi nå er i roper etter fornyelse. Det er vanskelig å la seg engasjere av utstillingene i lokalene, det er vanskelig å bruke mye tid på dem. En ung ledsager gikk veldig fort lei. Temaet Narvik og Ofoten burde imidlertid gi store og spennende muligheter til å skape et attraktivt museum. Det er å håpe at ansatte og museumseier sammen finner en måte å gjøre det på, gjerne med å trekke på gode krefter i lokalmiljøet.

 

Finn fram (kart)

Kartet viser hvor museet ligger i byen. Det er greit med parkering på museumsområdet.

 

 

Museet har en nettside og er på Facebook. Se andre artikler fra Narvik her på Sandalsand.