VIDEO – Ofotbanen

Sist endret 06.03.2022 | Publisert 30.07.2017Nordland, Videoer |

Anslått lesetid:

Se video fra Ofotbanen. Det er en 43 km lang jernbanestrekning fra Narviks havn til den svenske grensen. Der fortsetter den som Malmbanan inn i Nord-Sverige. Ofotbanen er kjent som en av de vakreste jernbanene i Europa.

Linjen åpnet i 1902 etter fire års hektisk og svært utfordrende byggearbeid, i et dramatisk fjellandskap og i et tøft nordnorsk klima. Narvik ble valgt som endepunkt fordi den isfrie havnen ville muliggjøre stabil eksport til verdensmarkedet av jernmalm fra gruvene i Kiruna, Sverige.

Denne jernbanekorridoren var så viktig for Nazi-Tyskland at Hitler bestemte seg for å invadere Norge i april 1940 for å sikre tilgangen til jernmalm. Norske og allierte styrker besvarte angrepet i det som ble hetende Slaget om Narvik og påførte Hitler hans første nederlag i andre verdenskrig. Etter to måneders kamp trakk den allierte ekspedisjonsstyrken seg tilbake, og nordmennene ble tvunget til å overgi seg.

Denne video fra Ofotbanen er fra en tur på passasjertoget fra Narvik til grensestasjonen Riksgränsen like over på svensk side.

Les reisebeskrivelsen fra denne togferden.

 

 

Du finner en rekke videoer fra Norge på Sandalsands YouTube-kanal. Tilsvarende artikler som denne finner du også på den engelskspråklige delen av Sandalsand.

Sjekk ut alle artikler på Sandalsand fra Narvik.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This